Ο Γιάννης Πανάγος στα 67 του χρόνια θα είναι «παρών» στην Historica. Ξεκίνησε την ποδηλασία το 1965 στον ιστορικό Κολοσσό και ήταν μέλος της Εθνικής μας ομάδας από το 1971 έως το 1974. Ο ίδιος μίλησε για την Historica, που θα γίνει στη Ρόδο από 12 έως 14 Οκτωβρίου.
1)Τι σας έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόλησή σας με την ποδηλασία;
«Είναι μαγικές οι στιγμές όταν ανεβαίνεις στο ποδήλατο και δεν ξεχνιούνται εύκολα. Πολλές όμορφες εικόνες, νίκες, επιτυχίες, φιλίες και ωραίες στιγμές. Τα συναισθήματα είναι πολλά και έντονα».
2) Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ποδηλατικής σας πορείας;
«Όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι νίκες στη Ρόδο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ σ’ έναν αγώνα το 1971, όταν αιμορραγούσα από το μύτη και παρά το γεγονός αυτό συνέχισα να τρέχω. Με το ένα χέρι κρατούσα τη μύτη μου και με την άλλη το τιμόνι. Και τερματίσαμε και πρώτοι. Το 1973 σε σιρκουί στην Τουρκία με την Εθνική λίγες στροφές πριν το τέλος πάθαμε όλοι ζημιές στα ποδήλατα μας. Υπήρχαν βέβαια και καλύτερες στιγμές, όπως οι νίκες μας στα πρωταθλήματα, ατομικά και ομαδικά».
3) Αν έχετε τρέξει στη Ρόδο, τι αναμνήσεις έχουν μείνει στο μυαλό σας;
«Αυτό που γινόταν τότε, δεν μπορεί να επαναληφθεί. Είχε κόσμο το γήπεδο, ήταν γεμάτο κάθε μέρα. Πλέον στην ποδηλασία δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Τότε μιλάμε για λατρεία του κόσμου προς τους ποδηλάτες».
4) Με την ευκαιρία της Historica ποιον θα θέλατε να δείτε και να συναντήσετε μετά από τόσα χρόνια;
«Τους Ροδίτες ποδηλάτες τους βλέπω συχνά, διατηρούμε επαφές. Θα ήθελα να δω τον Κανελλόπουλο, τον Νταλίπη, τον Κλάδη, τον Λουλούκο, τον Κακλαμάνο και πολλούς ακόμη».
5) Ποια είναι η άποψή σας για την Historica;
«Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν άκουσα ότι θα γινόταν μία τέτοια εκδήλωση στη Ρόδο. Δεν το περίμενα. Ο Γιώργος Βογιατζής είναι όλο εκπλήξεις και αυτή είναι μία που ήθελα να γίνει. Μία τέτοια ποδηλατική συνάντηση έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως, είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που γίνεται η αρχή».
Η ενημέρωση του Δήμου
Το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 εκπρόσωποι του αθλητικού ποδηλατικού συλλόγου Ιβίσκος και μέλη της οργανωτικής επιτροπής Historica, αποτελούμενοι από την πρόεδρο κ .Νεμρά Σκαρτάδου Μπάστιαλη, τον γραμματέα κ. Μιχάλη Καρπαθάκη και το μέλος κ. Γιώργο Βογιατζή. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου. Συζήτησαν τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του τριήμερου φεστιβάλ επαναδημιουργίας των εμπειριών της ποδηλασίας των δεκαετιών 60,70 και 80, στο οποίο ο Δήμος Ρόδου θα συμμετάσχει ως συνδιοργανωτής. Πρόκειται για μία εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στη Ρόδο το διάστημα από 12 έως και 14 Οκτωβρίου με σκοπό να θυμίσει σε όλους τους ποδηλάτες την αίγλη που είχε η ποδηλασία στο νησί μας τις δεκαετίες 60, 70 και 1980.
Στόχος της Historica είναι να γίνει μία μεγάλη συνάντηση όλων όσων είχαν ένα μικρό ή μεγάλο ρόλο στην ποδηλασία εκείνων των δεκαετιών, τότε που ταξίδευαν στη Ρόδο για να προετοιμαστούν για τους αγώνες του Πανελλήνιου πρωταθλήματος, αλλά και για να γνωρίζουν από κοντά τη μοναδικότητα του νησιού, τα ήθη, τα έθιμα και τον πλούσιο πολιτισμό του.
Ο δήμαρχος Ρόδου συνεχάρη τους εμπνευστές του εγχειρήματος και δήλωσε τη στήριξη του Δήμου Ρόδου, ως συνδιοργανωτής της Historica.
Γιορτή του Ποδηλάτου με σημαντικές προσωπικότητες
Τρεις σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ποδηλασίας θα βρεθούν στη Ρόδο το τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου στη Historica. Πρόκειται για τους για το «Θρύλο» της ελληνικής ποδηλασίας Μιχάλη Γκιτάκο, τον Αλέκο Κελόγου και το Βασίλη Διαμαντόπουλο, που αποδέχθηκαν την πρόσταση των διοργανωτών και θα είναι στη μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Από τις 12 έως και τις 14 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Νεστορίδειου Μέλαθρου, έκθεση φωτογραφιών με θέμα τα ποδήλατα των δεκαετιών, από την περίοδο 1960 έως και τη δεκαετία του 80’ .
Στις 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 στην πλατεία Δημαρχείου θα ξεκινήσει η ποδηλατική διαδρομή της Historica με αφετηρία την Πλατεία Δημαρχείου στο κέντρο της πόλης. Έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια προκειμένου οι ποδηλάτες να επισκεφθούν τα περίφημα μνημεία της πλούσιας ιστορίας και των παραδοσιακών οικισμών του νησιού με τελικό προορισμό την περιοχή του καζίνο της Ρόδου.
Κατά μήκος της διαδρομής, οι συμμετέχοντες θα περάσουν από τη Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, την Ακρόπολη και το Αρχαίο Στάδιο, όπου η αρχαία Ολυμπιάδα Διαγόρας στέφθηκε στην αρχαιότητα με στεφάνι ελιάς μετά τις νίκες του στους αρχαίους αγώνες.
Κατά μήκος του γραφικού παραλιακού δρόμου και μέσω των χωριών της δυτικής ακτής, προς τη Μαρίτσα και ακολουθώντας τον δασικό δρόμο προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων, οι αναβάτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομορφιά του νησιού και να δοκιμάσουν τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις. Τοπικά συγκροτήματα και παραδοσιακοί χοροί θα συνοδεύσουν εορταστικές εκδηλώσεις.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ