Ρεπορτάζ

Εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής καταδυτικών πάρκων από το Δήμο Pόδου – Στόχος η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Στην αξιολόγηση δυνατοτήτων ανάπτυξης και προώθησης καταδυτικού τουρισμού, με την κατασκευη καταδυτικών πάρκων, προχωρά η δημοτική αρχή της Ρόδου, εγκρίνοντας δαπάνη 24.800,00€ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ένταξη του καταδυτικού τουρισμού στο τουριστικό προϊόν αναμένεται να προσελκύσει πλήθος νέων επισκεπτών, αυξάνοντας την τουριστική κίνηση στο σύνολο της Ρόδου, που αποτελεί και το ζητούμενο στο πλαίσιο της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί το παρεχόμενο προϊόν στους μελλοντικούς επισκέπτες.
Επιπλέον, σημαντικά αναμένεται να είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η δημιουργία και η λειτουργία καταδυτικού πάρκου διέπεται από ένα σύνολο επιτρεπόμενων και μη ενεργειών που συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, εντός της οριοθετημένης περιοχής των καταδυτικών πάρκων απαγορεύονται οι εξής δραστηριότητες: Η αγκυροβολία, κάθε μορφή αλιείας, της υποβρύχιας συμπεριλαμβανόμενης, η σύλληψη της πανίδας και η συλλογή της, κάθε αθλητική ή άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, κάθε δραστηριότητα που παρακωλύει τις καταδύσεις ή τις πράξεις διαχείρισης του πάρκου.
Μέσω, λοιπόν, της αξιολόγησης των δυνατοτήτων ανάπτυξης αυτού του είδους τουρισμού, θα αναλυθεί ο ρόλος του Δήμου για την αποτελεσματική προώθηση και προβολή του καταδυτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο των εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια υποκατηγορία του αθλητικού τουρισμού. Η μορφή αυτή τουρισμού αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στη δημιουργία και λειτουργία του πρώτου δικτύου καταδυτικών πάρκων στη Ρόδο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα προχωρήσουν στην αποτύπωση-αξιολόγηση δυνατοτήτων ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.
Μέσω της αξιολόγησης των δυνατοτήτων ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού θα αναλυθεί ο ρόλος του Δήμου για την αποτελεσματική προώθηση και προβολή του καταδυτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου θα έχει τον σημαντικό ρόλο της διεκδίκησης έναντι του ΥΠΑΠΕΝ, της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την χωροθέτηση των καταδυτικών πάρκων, ώστε να επιτραπεί η χωροθέτησή τους σε μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση και ως φυσική συνέπεια αυτού να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός τους.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αλλά και αξιολογώντας την σκοπιμότητα της παρούσας κατάστασης για τον Δήμο Ρόδου σχεδιάζεται η προέκταση όλων των δεδομένων για την δημιουργία καταδυτικών πάρκων.
Προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στην δημιουργία και λειτουργία του πρώτου δικτύου καταδυτικών πάρκων στην Ρόδο, χρειάζεται να υποβοηθηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ακόλουθες ενέργειες:
α) Αποτύπωση – αξιολόγηση δυνατοτήτων ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρόδου και ειδικότερα, οι εργασίες που απαιτούνται να υλοποιηθούν αφορούν τα κάτωθι:
• Πλαίσιο Αναπτυξιακού μοντέλου για το σχεδιασμό καταδυτικού πάρκου – Διερεύνηση και καταγραφή νομοθετικού πλαισίου.
• Περιγραφή της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρόδου, έλεγχος και αξιολόγηση παραμέτρων επηρεασμού για τον σχεδιασμό καταδυτικών πάρκων.
• Περιγραφή υφιστάμενων και προβλεπόμενων αναπτυξιακών δομών στην περιοχή, όπως ζώνες αποκλεισμού από ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, προτεινόμενες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών κλπ.
• Αποτύπωση – παρουσίαση των απαιτούμενων τεχνικών, διοικητικών και περιβαλλοντικών υποδομών.
β) Την συλλογή ειδικών στοιχείων τεκμηρίωσης για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρόδου, οι εργασίες που απαιτούνται να υλοποιηθούν αφορούν:
• Έλεγχο συμβατότητας με θεσμοθετημένες χωροταξικές δεσμεύσεις
• Έλεγχο συμβατότητας με τυχόν περιορισμούς και επιβαλλόμενες απαγορεύσεις που τίθενται από τη νομοθεσία
• Έλεγχο αποστάσεων από μη συμβατές χρήσεις γης.
Ειναι κοινή παραδοχή πως ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο σύνολο ατόμων το οποίο αποτελείται από τουρίστες με ένα κοινό ενδιαφέρον, την εξερεύνηση του βυθού των θαλασσών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τουρισμού επειδή ελκύει ως επί το πλείστον άτομα υψηλότερου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των διακοπών τους και αποτελεί μια καλή προοπτική, για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου που έχει πλέν ταυτιστεί με τον μαζικό τουρισμό.
Η αξιοποίηση των “υποβρύχιων καταδυτικών πάρκων” μπορεί να δώσει μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων καταδυτικού τουρισμού. Η υποβρύχια περιήγηση σε προστατευμένους υποθαλάσσιους χώρους με ειδικά υποθαλάσσια αξιοθέατα και ειδικές ξεναγήσεις για τις υποβρύχιες μοναδικότητες είναι κάποιες απ’ αυτές. Για όλους τους λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης και παράλληλα να ενισχύσουν την προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς οι καταδύσεις μπορούν να γίνονται σε 12μηνη βάση.
Ένα υποβρύχιο καταδυτικό πάρκο αποτελεί μια μικρής έκτασης θαλάσσια περιοχή και απαγορεύεται σε αυτήν κάθε είδους αλιεία. Επιτρέπεται μόνο η ελεγχόμενη δραστηριότητα των καταδύσεων αναψυχής. Ένα επιτυχημένο καταδυτικό πάρκο υπάρχει στα νησιά Medes της Ισπανίας το οποίο δέχεται 1500 δύτες ημερησίως και αποτελεί τον δημοφιλέστερο διεθνή καταδυτικό προορισμό.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περισσότερα από 250 πιστοποιημένα καταδυτικά κέντρα τα οποία ήδη εξυπηρετούν ερασιτέχνες δύτες αλλά είναι αναγκαία η υλοποίηση της λειτουργίας εξειδικευμένων θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων. Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί ως ο πρώτος καταδυτικός προορισμός στην ανατολική Μεσόγειο και η θέση αυτή της ανήκει δικαιωματικά εξαιτίας του πλούσιου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος που διαθέτει γι’ αυτό και τα Δωδεκάνησα και ειδικότερα η Ρόδος, εκτιμάται ότι αποτελούν ιδανικό σημείο για την ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων, με πολλαπλή χρησιμότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου