Με βασικό κορμό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που αποτελούσαν το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και με την προσθήκη προσωπικοτήτων ευρύτερης αποδοχής αναμένεται να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δημιουργήσει ένα “υπερυπουργείο Τρόικας”, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τα μνημονιακά ζητήματα, την εφαρμογή της συμφωνίας, τα προς διευθέτηση ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε και το ζήτημα του Χρέους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει ήδη κρούση από την Κουμουνδούρου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ηγηθεί του υπερυπουργείου τούτου, αλλά απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί από τον πρώην ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να απαντήσει εντός της ημέρας.
Επικρατέστερος να αναλάβει τον θώκο σε περίπτωση άρνησης του κ. Τσακαλώτου, είναι ο Γ. Χουλιαράκης.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, ο Πάνος Καμμένος, φέρεται να έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αίτημα το οποίο ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει δεκτό.
Κατά τα λοιπά, η αριθμητική συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υπολογίζεται ότι δεν θα υπερβαίνει τα έξι στελέχη. Μεταξύ αυτών, δεν θα συγκαταλέγεται ο Π. Χαικάλης ( Πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον έκοψε από τα ψηφοδέλτια).
Στο πόστο του ως υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να επανέλθει ο Γ. Σταθάκης, ενώ υπό συζήτηση – με τις οριστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για σήμερα αργότερα- είναι ποιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα υπουργοποιηθούν για πρώτη φορά ( αναμένεται υπουργοποίηση του Γ. Μπαλάφα).
Μέγα ζητούμενο για την Κουμουνδούρου – όπως διαμηνύουν τουλάχιστον πηγές της- είναι και η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα μετροπαθούς κεντροαριστερού ή κεντρώου προφίλ.
Ίδιες πηγές ομνύουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα “μπολιαστεί” και με προσωπικότητες από τον κεντρώο χώρο, όχι όμως έχοντας “κομματικό” πρόσημο. Όπερ σημαίνει, αξιοποίηση στελεχών από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κλπ, δεν πρόκειται να υπάρξει.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ