Τοπικές Ειδήσεις

Δύο ακόμη θάνατοι στη Ρόδο από κορωνοϊό!

Από 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορωνοϊού-covid-19 δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους και θα πρέπει να αναπληρωθεί το προσωπικό που θα τεθεί σε αναστολή, προκειμένου να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας.
Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ήδη, όπως έγραψε η «δ», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο νοσοκομείο της Ρόδου ο σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα προκύψουν από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δ», υπήρχαν προ ημερών 75 ανεμβολίαστοι/ες νοσηλευτές/τριες, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί πλέον στους/στις 65, καθώς κάποιοι/ες έσπευσαν να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφύγουν την αναστολή εργασίας και ενδέχεται ο αριθμός τους να μειωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά στους γιατρούς του Νοσοκομείου, μόνο δύο δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όπως κι αν έχει, πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό νοσηλευτών, που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, η οποία αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου της Ρόδου γι αυτό και ήδη, σχεδιάζεται η αντιμετώπισή του.
Σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη ΜΕΘ του ΓΝΡ, όπου επτά από τους νοσηλευτές/τριες είναι ανεμβολίαστοι και ένας/μια από τους τέσσερις ιατρούς που διαθέτει η μονάδα. Κάποιοι από τους νοσηλευτές/τριες έχουν νοσήσει και δεν έχει διευκρινισθεί εάν αυτοί μπορούν να παραμείνουν στο χώρο εργασίας τους. Όπως όμως και να έχει η απουσία έστω και ενός γιατρού, θα οδηγήσει σίγουρα σε δυσλειτουργία ένα τόσο νευραλγικό τμήμα του Νοσοκομείου.
«Δύσκολα θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε οι τρεις γιατροί που θα παραμείνουμε στη ΜΕΘ στα αυξημένα καθήκοντα. Λογικά από τις 6 λειτουργικές κλίνες αυτή τη στιγμή θα πρέπει να πάμε στις τέσσερις, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Δεν θα αντέξει κανείς μας να κάνει δέκα εφημερίες το μήνα.
Είναι ανθρωπίνως αδύνατο», δήλωσε στη «δ», ο κ. Βασίλης Κινούς. Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται σοβαρά περαστικά να χρειαστεί να διακομισθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της χώρας, σε περίπτωση που δεν θα μπορεί να τα δεχθεί η ΜΕΘ του ΓΝΡ.
Στο μεταξύ επιτροπή που θα συσταθεί από την 2η ΥΠΕ (και όχι από το ΓΝΡ όπως αρχικά είχε αποφασισθεί), αναμένεται να ελέγξει τις περιπτώσεις εκείνες των νοσηλευτών/τριών, ιατρών και του λοιπού υγειονομικού-παραϊατρικού προσωπικού που επικαλείται σοβαρούς λόγους υγείας για το μη εμβολιασμό του.
«Φαίνεται ότι το 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Πιθανότατα έπειτα από τη μείωση του προσωπικού μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα χρειαστεί να γίνουν συμπτύξεις κλινικών και να αναπροσαρμοστεί το Νοσοκομείο στις τρέχουσες συνθήκες. Υπάρχει σχεδιασμός για την βέλτιστη δυνατή λειτουργία του Νοσοκομείου στις ανάγκες που θα προκύψουν. Εύχομαι να μην αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα και να μην επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εκπονείται σχέδιο για συγχώνευση ή μείωση δυναμικότητας κλινικών του νοσοκομείου της Ρόδου προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι δυσλειτουργίες από την απομάκρυνση των νοσηλευτών/τριών.
«Υπάρχει από την αρχή της πανδημίας ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο συγκροτήθηκε από το Νοσοκομείο μας και εγκρίθηκε από τη 2η ΥΠΕ. Βάσει αυτού του σχεδίου θα πορευτούμε μετά την 1η Σεπτεμβρίου και είτε θα προβούμε σε συγχωνεύσεις κλινικών, είτε θα προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι, είτε θα λειτουργήσουμε με το υπάρχον προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση θα φροντίσουμε για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Είμαστε σε καθημερινή βάση σε επικοινωνία με το Υπουργείο για όλα τα τρέχοντα ζητήματα», δήλωσε ο διοικητής του ΓΝΡ, Γρηγόρης Ρουμάνης.
Δύο ακόμη θάνατοι
από κορωνοϊό στη Ρόδο
Δύο ακόμη συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονταν στο ΓΝΡ με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη. Συγκεκριμένα απεβίωσε ένας άνδρας άνω των 90 ετών και ένας 65χρονος με υποκείμενα νοσήματα.
Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο λόγω covid μέσα σε λίγες ημέρες στη Ρόδο, μετά το θάνατο 90χρονης στις 11 Αυγούστου. Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 36 ασθενείς σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρότερη κατάσταση.
Ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού δεν έχει φρένο. Από τον EOΔY ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση 100 έως 150 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Επιπλέον ο EOΔY ανακοίνωσε προχθές 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης “Δέλτα” στην Π.E. Pόδου!
Αντίστοιχα, αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στο Νοσκομείο. Η περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και των νοσηλειών, δεν αποκλείεται να αυξήσει την πίεση στο ΓΝΡ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα, όπως η υποστελέχωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου