Τοπικές Ειδήσεις

Προκαταρκτική έρευνα εις βάρος αρμοδίων της ΔΕΥΑΡ για την πλημμελή λειτουργία του βιολογικού στο ΒΟΔΙ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ποινική προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κατά παντός υπευθύνου της ΔΕΥΑ Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως περιβαλλοντικών αδικημάτων μετά την έκδοση πράξεως βεβαίωσης παράβασης στην επιχείρηση, κατόπιν περιβαλλοντικού ελέγχου του ΚΕΠΠΕ για την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή Βόδι.
Η έρευνα του ΚΕΠΠΕ προκλήθηκε κατόπιν καταγγελίας του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ρόδου για την πλημμελή λειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.
Στις 23 Νοεμβρίου 2018 μέλη του κλιμακίου ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) πραγματοποίησαν έκτακτο έλεγχο τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) της ΔΕΥΑ Ρόδου στην περιοχή Βόδι – Ρόδου.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τα εξής:
-Δεν λειτουργούσε η μονάδα απολύμανσης / χλωρίωσης της εγκατάστασης λόγω τεχνικών προβλημάτων. Κατά συνέπεια τα επεξεργασμένα λύματα που οδηγούνται στο τελικό αποδέκτη δεν είναι χλωριωμένα άρα δεν τηρείται ο περιβαλλοντικός όρος.
-Η αποθήκευση ιλυός (λυματολάσπης) δεν γίνεται σε ειδικά δοχεία στο χώρο της μονάδας, αντίθετα συγκεντρώνεται εντός της μονάδας και με φορτηγά αυτοκίνητα οδηγείται σε μη αδειοδοτημένο χώρο στην περιοχή Λουκά – Ρόδου, κατά συνέπεια δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.
– Στη μονάδα προεπεξεργασίας ΕΕΒ των βοθρολυμάτων το δάπεδο και ο χώρος γύρω από αυτή ήταν γεμάτος εσχαρίσματα, είχαν δημιουργηθεί εστίες εντόμων και υπήρχε έντονη δυσοσμία, άρα δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Στο σύνολο του έργου πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα κατά των τρωκτικών, εντόμων και άλλων παρασίτων.
-Για την εγκατάσταση δεν υπάρχει σε ισχύ θεωρημένο σχέδιο πυροπροστασίας από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία, κατά συνέπεια δεν τηρείται ο περιβαλλοντικός όρος.
-Δεν υπάρχει σημαδούρα στο σημείο εξόδου του υποθαλάσιου αγωγού ώστε να γίνεται έλεγχος της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηριοειδή, γύρω από το σημείο εξόδου στη θάλασσα, κατά συνέπεια δεν τηρείται ο περιβαλλοντικός όρος.
-Δεν πραγματοποιείται ποιοτικός έλεγχος των νερών στις γειτονικές ακτές κολύμβησης και ως εκ τούτου δεν πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση με μετρήσεις και αναλύσεις των νερών της γύρω περιοχής του διαχυτήρα του υποθαλάσσιου αγωγού. Κατά συνέπεια δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.
-Δεν τηρούνται αρχεία με εργαστηριακές αναλύσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας του αποδέκτη (θάλασσα), κατά συνέπεια δεν τηρείται ο περιβαλλοντικός όρος.
-Η ΔΕΥΑ Ρόδου ως αρμόδιος φορέας λειτουργίας του έργου αν και οφείλει να υποβάλλει τις εργαστηριακές μετρήσεις της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων, μια φορά το έτος στις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας και Περιβάλλοντος της οικείας Περιφερειακής Ενότητας δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα κατά συνέπεια δεν τηρείται ο περιβαλλοντικός όρος.
-Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των αναλύσεων της ποιότητας του επεξεργασμένου λύματος (του έτους 2018) που πραγματοποίησε το εργαστήριο της ΔΕΥΑΡ, ο ετήσιος αριθμός των δειγμάτων που αποκλίνουν και οι τιμές συγκέντρωσης των παραμέτρων τους, βρίσκονται εκτός των επιτρεπόμενων ορίων διάθεσης, κατά συνέπεια δεν τηρείται ο περιβαλλοντικός όρος. Επίσης δεν παραδόθηκαν αναλύσεις για καθιζάνοντα στερεά, αμμωνιακό άζωτο, λίπη – έλαια, επιπλέοντα στερεά και ολικά κολοβακτηριοειδή. Από τα παραπάνω η επιτροπή έκρινε ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της με Α.Π. οικ 32074/27-06-2016 Υπουργικής Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά Ανανέωση, τροποποίηση και κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί με την ΚΥΑ 104438/22.5.2008 για τα έργα της αποχέτευσης και της εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του Δήμου Ρόδου, που βρίσκονται στην περιοχή ‘Βόδι’ του Νομού Δωδεκανήσου.
Οι ως άνω παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια της 3ης Διεθνούς Έκθεσης verde.tec για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε 15-17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ απέσπασαν  δύο (2)  βραβεία GREEK GREEN AWARDS 2019 στις κατηγορίες «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην Νησιωτική Ελλάδα» και «Στρατηγικός σχεδιασμός έργων ύδρευσης και αποχέτευσης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου