Ειδήσεις

Ανοιξε στη Ρόδο ένα νέο κεφάλαιο με ξένα τερματικά POS

Ακόμη ένα κεφάλαιο στις έρευνες των φορολογικών αρχών και της Οικονομικής Αστυνομίας (στην Ρόδο οι έρευνες διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου) γύρω από την δραστηριότητα εταιρείας, με τοπικό παράρτημα, που προμήθευε επιτηδευματίες με ξένα τερματικά POS, που χρησιμοποιούνται για πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, μέσω τράπεζας της αλλοδαπής, άνοιξε μετά και την διαπίστωση ότι η παράκαμψη των capital control επιτυγχάνετο και με την χρήση καρτών.

Οι έρευνες αφορούν κυρίως παραβάσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, εξάρθρωσαν κύκλωμα που διέθετε στην Ελλάδα POS, τα οποία εκτελούσαν συναλλαγές χωρίς να αποδίδουν στο Ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ και αυτό γιατί ήταν συνδεδεμένα με τράπεζα του εξωτερικού, που δεν ήταν συμβεβλημένη με το Ελληνικό Δημόσιο.
Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, έχει διαβιβαστεί από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, μια πρώτη λίστα, που περιλαμβάνει 113 επιχειρήσεις του νησιού, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα, που εμπορεύονται τουριστικά είδη, οι οποίες είχαν συμβληθεί με την εταιρεία που ελέγχεται.
Τα τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία το οποίο είχε έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γίνονταν στη Μάλτα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία διέθετε στην αγορά τερματικά pos και κάρτες που μπορούσαν να παρακάμψουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς ενώ διαπιστώθηκε και φοροδιαφυγή.
Το σύστημα που χρησιμοποιείται για τη φοροδιαφυγή και την παράκαμψη των capital controls. Φέρεται ότι χάθηκαν έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο μέσω της φορολόγησης του κύκλου συναλλαγών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα διακινήθηκε χρήμα, που σε διαφορετική περίπτωση (εφόσον δηλαδή δεν παρακάμπτονταν οι κανονισμοί των capital controls) θα ήταν υποχρεωμένο να επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα.
Πολλοί βρήκαν συγκεκριμένα διέξοδο στην απόκτηση ασύρματων τερματικών αποδοχής καρτών που προμηθεύονται είτε από βαλκανικές χώρες, κυρίως Βουλγαρία, είτε από την Ελλάδα, αλλά συνδέονται με λογαριασμούς σε άλλες χώρες  (π.χ. Μάλτα). Τα ασύρματα – φορητά αυτά POS δέχονται πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες Visa και Visa Electron, Mastercard, Maestro, VPay και JCB τεχνολογίας μαγνητοταινίας, chip΄n΄pin και ανέπαφων συναλλαγών (contactless). Συνοδεύονται από μία χρεωστική επαγγελματική κάρτα Mastercard, η οποία συνδέεται με ένα λογαριασμό σε ευρώ. Ο λογαριασμός όψεως ανοίγεται στο όνομα της επιχείρησης, διαθέτει μοναδικό IBAN και βρίσκεται σε τράπεζα με έδρα εκτός Ελλάδος.
Μέσα σε δευτερόλεπτα από την είσπραξη της πληρωμής του πελάτη μέσω του ασύρματου POS, τα χρήματα μεταφέρονται στο λογαριασμό της  επιχείρησης εκτός Ελλάδος. Ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει αμέσως τα χρήματά του, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική Mastercard σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα χρήματα από το λογαριασμό του σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παγκοσμίως, όπως και να αποδέχεται εμβάσματα στο λογαριασμό του από τρίτους (καθώς έχει IBAN) ή να ανοίξει λογαριασμό με IBAN και σε άλλα νομίσματα όπως δολάριο, ελβετικό φράγκο, λίρα Αγγλίας κ.λπ.
Με όλες αυτές τις παροχές, η επιχείρηση δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό για την κίνηση κεφαλαίων, εμφανίζει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο τον τζίρο της στο εξωτερικό, αποφεύγοντας να φορολογηθεί στην Ελλάδα και βεβαίως ούτε λόγος να φέρει τα χρήματά της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Εν πάση περιπτώσει η κάρτα που τέθηκε στο στόχαστρο των αρχών με την επωνυμία LeuPay διατίθετο από την ελεγχόμενη εταιρεία είτε μεμονωμένα σε ιδιώτες είτε σε συνδυασμό με τα pos.
Oι διαφημιστικές αναρτήσεις της μιλούν από μόνες τους:
Μεταφέρετε τα χρήματά σας όπου θέλετετε! Θέλετε να στείλετε χρήματα σε φίλο ή την οικογένεια στο εξωτερικό ή στη χώρα σας; Για να στείλετε χρήματα εντός LeuPay:
-Δίνετε του δικαιούχου τον αριθμό κινητού (ή το e-mail ή τον LeuPay αριθμό λογαριασμού
-Επιλέγετε ποσό και το νόμισμα
-Κάντε κλικ για να επιβεβαιώσετε την πληρωμή
Τόσο Απλά!»
Αναφέρεται επίσης ότι δεν απαιτείται άλλος τραπεζικός λογαριασμός και δεν  απαιτείται έγκριση πίστωσης ενώ εξασφαλίζει μεταφορά ποσών σε εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς , μεταφορά ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο, SWIFT μεταφορές εντός Ευρώπης, σε εξαιρετικές τιμές,  SWIFT μεταβιβάσεις σε διαφορετικά νομίσματα σε όλο τον κόσμο και γρήγορη εκτέλεση των εντολών πληρωμής, την επόμενη εργάσιμη ημέρα το αργότερο.
«Μπορείτε να παραγγείλετε μέχρι 5 LeuPay Προπληρωμένες Κάρτες, να τις συνδέσετε στο λογαριασμό σας, ενώ κάποιες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται από μέλη της οικογενείας σας. Μπορείτε να θέσετε διαφορετικά ημερήσια και μηνιαία όρια στις LeuPay Προπληρωμένες Κάρτες σας, για να ελέγχετε καλύτερα τα οικογενειακά σας έξοδα».
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει την υπηρεσία είναι μέλος της ένωσης τραπεζών Λουξεμβούργου και έχει την απαραίτητη πιστοποίηση PCI-DSS για την ασφάλεια των συναλλαγών.
Η εταιρεία συγκεκριμένα φέρεται να έχει δημιουργήσει αυτόνομο τραπεζικό σύστημα με δύο προϊόντα (και από ό,τι μάθαμε ετοιμάζουν και άλλα).
Το ένα (Leupay) είναι για τα φυσικά πρόσωπα και είναι δωρεάν, ενώ το άλλο το οποίο είναι και το μεγάλο τους όπλο ονομάζεται myPOS και προορίζεται μόνο για επιχειρήσεις.

Στην ουσία είναι ίδιο με το LeuPay αλλά μαζί με τον λογαριασμό και τη MasterCard παρέχουν-πουλάνε στις επιχειρήσεις και τερματικό αποδοχής καρτών (POS) το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον λογαριασμό της επιχείρησης και έτσι οι επιχειρηματίες χτυπάνε την κάρτα του πελάτη και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα έχουν τα χρήματα από την κάρτα του πελάτη άμεσα διαθέσιμα στον λογαριασμό τους στην iPay και μπορούν να κάνουν εμβάσματα, αγορές ή αναλήψεις μέσω της MasterCard.
Επίσης έχουν και δικό τους online checkout για αποδοχή καρτών για τα e-shop το οποίο ονομάζουν myPOS Virtual και εκεί χρεώνουν από 2.7% και πέφτουν ανάλογα τον τζίρο που κάνει το e-shop.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου