Την αισιοδοξία του ότι «θα σωθεί η Γεωργοένωση» εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Δημήτρης Καραγιάννης, από την στιγμή που έγινε οριστική υπαγωγή της εταιρείας, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
«Στις 26 Απριλίου έγινε οριστική υπαγωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις αρχές Ιουλίου, είχαμε την οριστική αποδοχή όλων των πιστωτών της αίτησης υπαγωγής που υποβάλαμε, οπότε θα έχουμε 100% συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουμε, από τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης.
Ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ικανοποιημένος αφού από την στιγμή που έγινε η αποδοχή της πρόσκλησης από όλους τους πιστωτές, ακόμη και αν δεν γίνει αποδοχή της πρότασης που έχει καταθέσει η ΕΑΣΔ, οφείλουν οι πιστωτές να καταθέσουν την δική τους αντι-πρόταση.
«Μετά από αυτές τις εξελίξεις εκτιμούμε ότι θα υπάρξει λύση στα οικονομικά προβλήματα της Γεωργοένωσης, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και φυσικά, η πορεία θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση», ανέφερε.
Η διοίκηση της Γεωργοένωσης δηλώνει πάντως πως ήταν ένα «μεγάλο βήμα» η υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς η επιχείρηση έχει περίπου 22εκ. ευρώ χρέη.
Σημειώνεται ότι οι βασικοί και μεγαλύτερης εμβέλειας πιστωτές είναι: α) η ‘Τράπεζα Πειραιώς’, β) η ‘Πειραιώς Leasing’, γ) ο ΕΦΚΑ, δ) το Ελληνικό Δημόσιο.
Από την στιγμή που έγινε δεκτή η υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Καραγιάννης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει και «κούρεμα» που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ανέλθει στα 5 – 6εκ. ευρώ, οπότε τα χρέη θα μειωθούν στα 16εκ. ευρώ περίπου.
«Το επόμενο στάδιο είναι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις μαζί με τους πιστωτές μας –πιθανόν στα μέσα του επόμενου μήνα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και παράταση ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδοθεί εγκύκλιος για την συγχώνευση και των οφειλών του 2017 (που θα συμπεριληφθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό). Προς το παρόν, περιμένουμε να εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος για να εξετάσουμε και τα επόμενα βήματα», όπως είπε.
Η Γεωργοένωση λοιπόν, βρίσκεται ένα βήμα κοντά στην…. σωτηρία της.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, εφόσον έγιναν δεκτές οι προτάσεις, θα μπορέσει να αποπληρωθεί το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, επομένως θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της, έχοντας ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις της από το παρελθόν. Το μόνο που θα απομείνει από εκεί κι έπειτα, είναι να έχει βιώσιμη λειτουργία.
Ήδη πάντως, η Γεωργοένωση έχει ξεκινήσει με ένα ‘νοικοκύρεμα’ στα έξοδά της (με περικοπές μισθών και λιγότερα κόστη) οπότε υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να υπάρξει πλεόνασμα το οποίο θα είναι –επίσης- αποδεκτό από τους πιστωτές.
«Εμείς οφείλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε την εταιρεία. Τόσο απέναντι στους συνεταιριστές που δημιούργησαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου το 1948 όσο και απέναντι στους εργαζόμενους, που δουλεύουν και βάζουν την ίδια τους την ψυχή εδώ μέσα» δηλώνει ο κ. Καραγιάννης.
Όσον αφορά τους συνεταιριστές, παραμένουν σε στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και αγωνία για το μέλλον της ταλαιπωρημένης εταιρείας.
«Εάν καταφέρουμε να την εξυγιάνουμε και γίνει οριστική αποπληρωμή όλων των χρεών της, θα προχωρήσουμε πλέον στο επόμενο βήμα που θα είναι ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο», κατέληξε ο γενικός διευθυντής της Γεωργοένωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ