Τοπικές Ειδήσεις

Χρέη ΔΕΥΑΡ: «Τρικλοποδιά» Βαγιανού σε Κολιάδη – Χαλκιά!

Καθ’ υπόδειξιν ΔΕΥΑΡ η δέσμευση λογαριασμών του Δήμου Ρόδου! • Η κατάσχεση εις χείρας τραπεζών καταθέσεων και του Δήμου Ρόδου, ως εγγυητή της ΔΕΥΑΡ, αποτελεί κύριο επιχείρημα της ανακοπής που άσκησε η επιχείρηση κατά της Περιφέρειας και της ΑΑΔΕ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου και το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς!

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δέσμευσε 3,45 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς του Δήμου Ρόδου μετά την αδυναμία αποπληρωμής τεσσάρων λογαριασμών του φράγματος Γαδουρά από τη ΔΕΥΑΡ – επιστρέφοντας το βάρος της κρίσιμης υδροδότησης στο δημοτικό ταμείο και στο ταμείο της ΔΕΥΑΡ, όπου ανήκουν.
Την 19η Ιουνίου 2025 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε στην έκδοση κατασχετηρίου εις χείρας τρίτων (τραπεζών) και εις βάρος του «Δήμου Ρόδου», ενεργοποιώντας τη ρήτρα εγγυητικής ευθύνης που είχε υπογράψει ο Δήμος ως τρίτος εγγυητής της προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑΡ.
Το κατασχετήριο επιβάλλει αναγκαστική δέσμευση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των 3.451.944,70 ευρώ στους λογαριασμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Εθνική, Alpha, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank στη Ρόδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών από τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.
Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και στέλνει σαφή πολιτικά μηνύματα σε ώτα, που μέχρι στιγμής μόνο ευήκοα δεν είναι, είναι το γεγονός ότι η δέσμευση των λογαριασμών του Δήμου Ρόδου έγινε καθ’ υπόδειξιν της ΔΕΥΑΡ, αφού στα πολυδιαφημισμένα, μέσω δελτίων τύπου και αναρτήσεων στα social media, δικόγραφα των ανακοπών που άσκησε η επιχείρηση κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΑΑΔΕ προβάλλεται δεόντως και μετ’ επιτάσεως το γεγονός ότι κακώς δεν έχουν στραφεί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά του Δήμου Ρόδου!!!
Οπως προκύπτει αναμφίβολα από το περιεχόμενο του δικογράφου, η ΔΕΥΑΡ καταγγέλλει ως παράνομη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δέσμευση κεφαλαίων της προς εξόφληση οφειλόμενων, που θέτει σε αμφισβήτηση εν μέρει και για τον λόγο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν εστράφη, ως όφειλε, προς τον Δήμο Ρόδου!


Αυτό κινητοποίησε τις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που κίνησαν τη διαδικασία για τη βελτίωση των μέτρων που έλαβαν για να μην κινδυνέψει το έργο της υδροδότησης του νησιού.
Και επειδή, αυτό δεν αποτελεί έναν ισχυρισμό που προβάλλεται από την εφημερίδα αβασάνιστα ή εκ του πονηρού δημοσιεύουμε αυτούσια τα τμήματα στα οποία γίνεται αναφορά στο προκείμενο στο δικόγραφο, που ασκήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου:
«…7. Σε κάθε περίπτωση οι προσβαλλόμενες πράξεις καθίστανται ακυρωτέες διότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία της παρ. Γ· του άρθρου 2 της προγραμματικής σύμβασης, κατά την οποία θα έπρεπε να περάσουν 5 μήνες από την κάθε οφειλή και να αναζητηθούν τα ποσά από τον Δήμο ως εγγυητή πριν τον καταλογισμό και τη βεβαίωσή τους σε βάρος της ΔΕΥΑΡ.
Ειδικότερα, στην παράγραφο Γ του άρθρου 2 της προγραμματικής σύμβασης ορίζεται ότι «Ρητά συμφωνείται από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, ότι σε περίπτωση που η ΔΕΥΑΡ δεν εξοφλήσει τους παραπάνω λογαριασμούς εντός πέντε (05) μηνών από την παραλαβή τους, ο Δήμος Ρόδου αναλαμβάνει αυτοτελώς την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εν είδει εγγυητή το σύνολο του ποσού των ανεξόφλητων λογαριασμών, βάσει μεταξύ τους συμβατικής ή νόμιμης σχέσης, έχοντας το δικαίωμα αναγωγής κατά της ΔΕΥΑΡ». Συνεπώς, κατά παράβαση της προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ουδέποτε αναζήτησε τα δήθεν οφειλόμενα ποσά από τον Δήμο Ρόδου, ο οποίος θα ήταν υποχρεωμένος ως εγγυητής, βάσει της σύμβασης, να τα καταβάλει απευθείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σε άλλο σημείο αναφέρει: «…σε κάθε περίπτωση δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης των ανεξόφλητων λογαριασμών από τον Δήμο Ρόδου ως εγγυητή, οι προσβαλλόμενες πράξεις καθίστανται παράνομες και ακυρωτέες».
Αναφέρει επιπλέον σε άλλο σημείο του δικογράφου και τα εξής:
«Περαιτέρω, η καταχρηστική και κατά παράβαση της αρχής της καλής πίστης δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκύπτει και από το γεγονός ότι, ενώ στην παρ. Γ του άρθρου 2 της από 06.06.2022 μεταξύ μάς προγραμματικής σύμβασης ορίστηκε ότι ο Δήμος Ρόδου αναλαμβάνει εγγυητική λειτουργία για την περίπτωση που η ΔΕΥΑΡ δεν καταστεί δυνατό να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές υποχρεώσεις, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ουδόλως στράφηκε προς τον Δήμο για την αναζήτηση των δήθεν οφειλόμενων ποσών. Ούτε ανέμεινε, εξάλλου, την παρέλευση 5 μηνών από την υποβολή προς τη ΔΕΥΑΡ εκάστου λογαριασμού, διάστημα κατά το οποίο σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση μπορεί ο Δήμος να αποπληρώσει ως εγγυητής τυχόν οφειλές της ΔΕΥΑΡ απευθείας στην Περιφέρεια, όπως ρητώς ορίζεται. Αντιθέτως, προέβη απευθείας στη βεβαίωση του επίμαχου ποσού σε βάρος της επιχείρησής μας και μάλιστα πριν αυτό καταστεί ληξιπρόθεσμο».
Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από το δικόγραφο, τον Ιούνιο του 2022 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η ΔΕΥΑΡ και ο Δήμος Ρόδου υπέγραψαν πενταετή προγραμματική σύμβαση για τη διαχείριση, λειτουργία, συντήρηση και παρακολούθηση των έργων ύδρευσης από το φράγμα Γαδουρά.
Στόχος ήταν η διασφάλιση επαρκούς, ποιοτικού νερού για την αντιμετώπιση της χρόνιας λειψυδρίας, η μείωση της εξάρτησης από γεωτρήσεις και η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Απόφαση 272/2022).
Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. Α.2, το κόστος που όφειλε η ΔΕΥΑΡ στην Περιφέρεια καθοριζόταν όχι από τον όγκο του νερού αλλά από το τίμημα της σύμβασης με τον ανάδοχο διαχείρισης, το κόστος ηλεκτροδότησης και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης των αντλιοστασίων και της εγκατάστασης επεξεργασίας.
Περαιτέρω, στην παρ. γ του ίδιου άρθρου προβλεπόταν ότι, σε περίπτωση μη πληρωμής εντός πέντε (5) μηνών από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ο Δήμος Ρόδου αναλαμβάνει αυτοτελώς την εξόφληση των ανεξόφλητων ποσών, αποκτώντας δικαίωμα αναγωγής κατά της ΔΕΥΑΡ.
Διαπιστώνοντας πλήρη «πάγωμα» πληρωμών από τον Οκτώβριο του 2024, η Περιφέρεια στις 18 Ιουνίου 2025 δέσμευσε το ποσό των 6.384.094,10 ευρώ, μαζί με τόκους και έξοδα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ.
Η Περιφέρεια ακολούθως απέστειλε στην ΔΟΥ Ρόδου βεβαιωτικό κατάλογο οφειλής εις βάρος του «Δήμου Ρόδου» για 3.451.944,70 ευρώ, ενεργοποιώντας την εγγυητική ευθύνη του Δήμου, που περιορίζεται στην παρούσα χρονική περίοδο στο συγκεκριμένο ύψος.

Σαφάρι για αποδείξεις: από τις βεβαιότητες στις έκτακτες δαπάνες
Η όλη διαχείριση της υποτιθέμενης «άμυνας» της κακοπληρώτριας ΔΕΥΑΡ αποτελεί παράδειγμα πολιτικής αποφυγής.
Η «αντιδικία» ξεκίνησε με απόλυτη πολιτική σιγουριά – τόσο από πλευράς θεσμών όσο και από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Σωτήρη Βαγιανό, που μίλαγε επανειλημμένα για «άδικη» επιβάρυνση ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ωστόσο, μετά από την ανάθεση 14.500 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε δικηγόρο των Αθηνών για να καταθέσει ανακοπή, η επιχείρηση αναγκάζεται τώρα να χρηματοδοτήσει και νέα τεχνικο-οικονομική μελέτη, προκειμένου να στηρίξει τη νομική της γραμμή.
Στις 16 Ιουνίου 2025, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ συγκλήθηκε εσπευσμένα – ηλεκτρονικά και χωρίς άλλη ειδοποίηση – για να εγκρίνει τη σύνταξη ειδικής μελέτης γύρω από το έργο «Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά» (Απόφαση 488/2025).
Το αίτημα προήλθε από τον νομικό σύμβουλο που ήδη χειρίζεται την υπόθεση, φέρνοντας στο προσκήνιο το ερώτημα: πώς άρχισαν οι δικαστικές ενέργειες χωρίς να υπάρχουν εξαρχής τεχνικές και οικονομικές εκθέσεις; Η απάντηση, όσο κι αν αποσιωπάται, φανερώνει ελλειπή προετοιμασία και μια προσπάθεια ανασύνταξης της υπεράσπισης εκ των υστέρων.
Η μελέτη καλύπτει ολόκληρο το σύστημα ύδρευσης από το φράγμα Γαδουρά:
• την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού,
• το ίδιο το φράγμα,
• και το δίκτυο διανομής νερού σε διάφορες περιοχές της Ρόδου.
Ο μελετητής θα πρέπει να καταγράψει το πραγματικό κόστος λειτουργίας, να αναλύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να εξετάσει αν το ποσό που διεκδικεί η Περιφέρεια ανταποκρίνεται σε αυτά που πράγματι παρασχέθηκαν. Σημειωτέον ότι στη σχετική διακήρυξη του 2022 δεν υπήρχε λεπτομερής αποτίμηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας, κενό το οποίο τώρα προσπαθεί να καλύψει η ΔΕΥΑΡ.
Ποιος επωμίζεται τελικά το βάρος;
Η ιστορία αναδεικνύει ένα μόνιμο ζήτημα στη συνεργασία ΔΕΥΑΡ–Περιφέρειας: έργα με προγραμματικές συμβάσεις που μετακυλίουν έξοδα σε διαδοχικούς φορείς, μέχρι να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι μέσω των λογαριασμών νερού. Παράλληλα, η πολιτική διάσταση είναι ξεκάθαρη: ο κ. Βαγιανός επέλεξε το αφήγημα της «καθαρής» ΔΕΥΑΡ, αλλά οι πράξεις – έκτακτες συνεδριάσεις, αναθέσεις ανακοπών, νέες μελέτες – δείχνουν την απόσταση ανάμεσα στη ρητορική και την πραγματικότητα.
Η διαδρομή έως τώρα έχει καθαρό μοτίβο: πρώτα οι βεβαιότητες και οι δημόσιες δηλώσεις, μετά τρέχουν να στηρίξουν νομικά και τεχνικά την υπεράσπισή τους.
Αν, όμως, το τελικό κόστος – νομικές αμοιβές, μελέτες, πιθανές επιβαρύνσεις – βαρύνει τους καταναλωτές, τότε η τοπική κοινωνία της Ρόδου δικαιούται μεγαλύτερη σοβαρότητα και διαφάνεια.
Στο τέλος, το πιο πολύτιμο αγαθό που πρέπει να προστατευτεί είναι το νερό – και σ’ αυτό δεν χωρούν μικροπολιτικές «ανακοπές», αλλά υπεύθυνη διαχείριση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου