Ρεπορτάζ

Συνεχίζεται η περιπέτεια Ροδίτη επιχειρηματία που βρέθηκε υπόλογος σε υπόθεση εικονικών τιμολογίων

Ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου θα απολογηθεί εκ νέου την 27η Ιουνίου 2019 γνωστός Ροδίτης επιχειρηματίας, που βρέθηκε υπόλογος για φορολογικά αδικήματα, διότι ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο που έστησαν «αετονύχηδες» στην Θεσσαλονίκη.
Στον ελεγχόμενο είχε επιβληθεί πρόστιμο «μαμούθ», που με τους τόκους και τις προσαυξήσεις ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 6.5 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο διεγράφη με την υπ’ αρίθμ. 263/2018 απόφαση, που εξέδωσε το Γ’ Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (μεταβατική έδρα Ρόδου) κάνοντας δεκτή την προσφυγή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, ιδιοκτησίας του.
Ακολούθησε επανυπολογισμός και νέα έκθεση από την φορολογική αρχή που του καταλογίζει 96 εικονικά τιμολόγια αξίας 880.692,15 ευρώ από μια επιχείρηση, 134 εικονικά τιμολόγια από επιχείρηση αλλοδαπού, αξίας 1.179.366,50 ευρώ, 41 εικονικά τιμολόγια από άλλη επιχείρηση ημεδαπού αξίας 629.260,69 ευρώ και 85 εικονικά τιμολόγια από μια Ανώνυμη Εταιρεία της Θεσσαλονίκης αξίας 587.454,84 ευρώ.
Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε ανέρχεται πλέον σε 1.309.509,67 ευρώ.
Ο Ροδίτης, που βρέθηκε μπλεγμένος στο οικονομικό σκάνδαλο, υπέβαλε μήνυση κατά δύο προσώπων, ενός κατοίκου της Θεσσαλονίκης και ενός δεύτερου, που φέρεται να κάνει χρήση τριών στοιχείων ταυτότητας εμφανιζόμενος με τρία διαφορετικά ονόματα και ισάριθμες διευθύνσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο 48χρονος επιχειρηματίας συνεργάστηκε με έναν 60χρονο Θεσσαλονικιό και λειτούργησαν από κοινού, στο ΑΦΜ του πρώτου, εταιρεία εμπορίας σκραπ με δύο υποκαταστήματα σε Ρόδο και Θεσσαλονίκη. Ο 60χρονος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει αποβιώσει, ενώ φέρεται να έκανε χρήση περισσοτέρων της μιας ταυτοτήτων!
Απολογούμενος περιέγραψε πως ενεπλάκη από τον Θεσσαλονικιό στην υπόθεση της απάτης που στήθηκε εις βάρος του και πως χρησιμοποιήθηκε ως «αχυράνθρωπος» εν αγνοία του από κύκλωμα σκράπ.
Πιο συγκεκριμένα το έτος 2001 δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο σε εκείνον επιχειρηματία που του ανέφερε ότι διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη επιχείρηση εμπορίας παλαιών σιδηρικών και ότι επιθυμούσε να πρακτορεύσει στη Ρόδο και να ετοιμάσει για λογαριασμό του τα σχετικά ναυτιλιακά έγγραφα για ένα πλοίο το οποίο επρόκειτο να φορτώσει στο λιμάνι της Ρόδου ανακυκλούμενα μέταλλα (SCRAP) με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Στην πορεία μετά από αυτή τους την συναλλαγή ευρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη το έτος 2004 για επαγγελματική του υποχρέωση συναντήθηκε μαζί του σε κατάστημα ειδών καπνιστού που διατηρούσε.
Στην συζήτηση που είχαν του πρότεινε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του τόσο στο λιανικό εμπόριο ειδών καπνιστού στη Ρόδο όσο και στην εμπορία ανακυκλούμενων παλαιών σιδηρικών στη Θεσσαλονίκη.
Ακολούθησαν κι άλλες συναντήσεις και ο Ροδίτης πρότεινε στον Θεσσαλονικιό να ιδρύσουν στη Θεσσαλονίκη μία ανώνυμη εταιρεία κι εκείνος να ορισθεί δ/νων σύμβουλος ώστε να μην χρειασθεί να ιδρύσουν υποκατάστημα. Τότε εκείνος του ανέφερε ότι επειδή είχε χρέη προς το Δημόσιο δεν μπορούσε να ιδρύσει εταιρεία στο όνομά του γι’ αυτό και θα έπρεπε να συστήσει ο Ροδίτης εταιρεία στη Ρόδο ώστε να έχει τυπικά τη διαχείριση και τον έλεγχό της κάθε στιγμή.
Δέχτηκε την πρότασή του και στη συνέχεια σε συνεργασία με έναν άνθρωπο του Θεσσαλονικιού κίνησαν τις διαδικασίες λειτουργίας της εταιρείας που άρχισε να δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδηρικών στη Θεσσαλονίκη (χωρίς τη δική του παρουσία) αλλά με τη σύμπραξη και τη συνεργασία των δύο Θεσσαλονικιών οι οποίοι κάθε μήνα του απέστελλαν με FAX συγκεντρωτικές καταστάσεις των τιμολογίων αγοράς και πώλησης παλαιών σιδηρικών χωρίς όμως σ’ αυτές να μνημονεύονται τα ονόματα των συναλλαγέντων με την εταιρεία του φυσικών προσώπων ή εταιρειών.
Οι δύο Θεσσαλονικείς και οι συνεργάτες τους αγόραζαν και πωλούσαν μόνοι τους σιδηρικά κατά το δοκούν υποσχόμενοι να του αποδώσουν λογαριασμό στις αρχές του έτους 2007 κι όταν δεν το έπραξαν τον Μάρτιο του 2007 ο Ροδίτης ανέστειλε τη λειτουργία του υποκαταστήματος της εταιρείας του στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προβεί σε πλήρη λογιστικό και οικονομικό έλεγχο.
Τον Μάιο του 2007 κι ενώ μετά από συνεχείς οχλήσεις περίμενε τα στοιχεία ένας υπάλληλος του «συνεταίρου» του, του τηλεφώνησε να τον ενημερώσει ότι έγινε διάρρηξη στην επιχείρηση και αφαίρεσαν μεταξύ άλλων ένα χαρτοκιβώτιο με έγγραφα και φορολογικά στοιχεία.
Λίγες μέρες μετά τον ενημέρωσε ο ίδιος υπάλληλος ότι ο «συνέταιρός» του είχε αποβιώσει συνεπεία εμφράγματος.
Ο Ροδίτης διατηρεί τις αμφιβολίες του ότι έχει αποβιώσει γιατί πληροφορήθηκε ότι κυκλοφορούσε και διέθετε 4 ταυτότητες με 4 διαφορετικά ονόματα και είναι πολύ πιθανό να σκηνοθέτησε τον θάνατό του πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα γλίτωνε από τις ευθύνες και τις συνέπειες της εγκληματικής δράσης που ανέπτυξε σε πλήρη συνεργασία με τον έταιρο Θεσσαλονικιό και τους λοιπούς «συνεργάτες» τους. Άλλωστε, ενώ φέρεται ότι πέθανε στη Θεσσαλονίκη εντελώς ακατανόητα και περίεργα φέρεται να έχει μεταφερθεί για ταφή στην Αθήνα!!
Ως συνήγορός του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου