Ειδήσεις

Οξύτατα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νησιά

Κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δρομολογήσουν έργα και δράσεις που θα φέρουν ανάπτυξη στα νησιά, καταβάλλουν οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου.
Τους στόχους που έχουν θέσει περιέγραψαν οι νέοι δήμαρχοι Καλύμνου Γιάννης Γαλλουζής και Λειψών κ. Φ Μάγγος. Στις προτεραιότητες της νέας θητείας, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος.

«Ο κάθε Δήμος έχει τα δικά του προβλήματα. Υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές στην Κάλυμνο. Είναι ανάγκη να γίνουν και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο νησί. Αν είχε δεχθεί η Κάλυμνος τον όγκο βρόχινου νερού που έπεσε στη Ρόδο πριν λίγους μήνες θα είχε γίνει… Βενετία», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Γαλλουζής.

«Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Πώς θα εντάξουμε έργα στο ΕΣΠΑ όταν δεν έχουμε τεχνικές υπηρεσίες για να εκπονούν τις μελέτες; Οι πενιχροί πόροι που στέλνει το κράτος δεν φθάνουν. Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Χρειάζεται καλή οργάνωση στα πλαίσια του Δήμου. Οφείλουμε να «σπάσουμε αυγά», να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Γαλλουζής και πρόσθεσε πως και η κοινωνία της Καλύμνου θα πρέπει να κάνει τη δική της υπέρβαση και να συνεργαστεί με το Δήμο για το καλό του τόπου.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας, ο κ. Γαλλουζής δήλωσε πως η λύση είναι η ανάπτυξη.

«Ο τόπος χρειάζεται ανάπτυξη και επενδύσεις. Δεν υπάρχει Δήμος που να μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τη στιγμή που έχουν υποστεί πιέσεις για μείωση του προσωπικού. Θέλουμε μέσα από τον τουρισμό, που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει, να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Στην Κάλυμνο μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ καλά οι ειδικές μορφές τουρισμού. Δεν θα δώσουν τη λύση τα επιδοτούμενα προγράμματα. Οι νέοι επιστήμονες χρειάζονται κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Καλύμνου.

Ο κ. Γιάννης Γαλλουζής αναφέρθηκε και στις θαλάσσιες μεταφορές.
«Εξαιτίας λαθών που έγιναν στο παρελθόν η Κάλυμνος εξυπηρετείται μόνο με τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Πρέπει να γίνουν εργασίες στο λιμάνι του νησιού. Χαίρομαι που ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης με ενημέρωσε πως χρειάζεται μόνο μια μελέτη για να κατατεθεί ο φάκελος του έργου για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οφείλουμε να ζητήσουμε την αύξηση των δρομολογίων από το αρμόδιο υπουργείο», δήλωσε ο κ. Γαλλουζής.

“Μπαίνουμε σε νέα περίοδο και κάποια πράγματα θα πρέπει να τα δούμε με διαφορετικό μάτι. Θα δώσουμε βαρύτητα στον άνθρωπο. Έχουν υλοποιηθεί αρκετά έργα στους Λειψούς αλλά δεν δόθηκε σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό του νησιού», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος.
«Έχει δημιουργηθεί βιολογικός καθαρισμός ΧΥΤΑ, λιμνοδεξαμενές και μαρίνα. Δεν έχει γίνει πρόβλεψη για το προσωπικό που θα λειτουργεί τις συγκεκριμένες δομές. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με εργαζόμενους που απασχολούνται με δίμηνες, πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Λειψών.
Ο κ. Μάγγος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας.

«Υπάρχει ένας γυναικολόγος ο οποίος ήρθε από το Νοσοκομείο της Λέρου για να αντικαταστήσει τον παθολόγο ή τον γενικό γιατρό που θα έπρεπε να έχουμε. Οι άνθρωπος μπορεί να φύγει και να έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Μάγγος, που αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που παρουσιάζει το κτήριο του Γυμνασίου των Λειψών.

«Οι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται σε ένα μισθωμένο κτήριο έκτασης 70 τμ. Επίσης δεν διαθέτουμε σφαγείο. Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τα ζώα στην Κάλυμνο. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να διαχειρίζονται μόνες τους τον πλούτο που δημιουργούν», δήλωσε ο κ. Μάγγος που αναφέρθηκε και στον τομέα της αλιείας.
«Μελέτες που έχουν εκπονηθεί δείχνουν πως η παράκτια αλιεία κινδυνεύει από τις τράτες. Έχει μειωθεί η χλωρίδα, που ευνοεί την ανάπτυξη του γόνου», δήλωσε ο κ. Μάγγος.

Στους στόχους που έχει θέσει για τη νέα θητεία αναφέρθηκε και ο δήμαρχος της Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος.
«Στόχος μας είναι η υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Μεταξύ αυτών είναι ο βιολογικός και ο ΧΥΤΑ. Σημαντικές για μας είναι και οι αφαλατώσεις», δήλωσε ο κ. Στόικος.
Σε ερώτηση σχετικά με την τουριστική κίνηση της Πάτμου, ο κ. Στόικος δήλωσε:
«Υπάρχει θέμα με τη συγκοινωνία της Πάτμου. Ευελπιστούμε πως θα προστεθεί στο πρόγραμμα ακόμη ένα δρομολόγιο. H διοίκηση της εταιρείας Blue Star δεσμεύθηκε πως θα ικανοποιήσει το αίτημά μας. Επίσης δεν έχουμε φέτος δρομολόγια προς τη Σάμο. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί η Πάτμος στηρίζεται στην αεροπορική κίνηση του συγκεκριμένου νησιού. Το 2015 έχει ληφθεί απόφαση για την εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου από ταχύπλοο πλοίο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου