Ειδήσεις

Αλλαγές τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού – Προσπάθειες να ανοίξει η βεντάλια

Στο τραπέζι η ένταξη των τουριστικών γραφείων στο πρόγραμμα, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που δρομολογούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Πώς θα υπολογιστεί το ποσό που θα λάβει η κάθε επιχείρηση.

Την ένταξη των τουριστικών γραφείων στο πρόγραμμα, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που δρομολογούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού, με στόχο τη στήριξη του τουρισμού, ενός από τους πιο νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα, με στόχο να υπαχθούν στο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του οποίου θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027, τα τουριστικά γραφεία, τα οποία έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες, καθώς έμειναν με κατεβασμένα ρολά για μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη της πανδημικής κρίσης.

Εν των μεταξύ, το αρχικό σχέδιο του προγράμματος, το οποίο θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης στα πρότυπα του αντίστοιχου νέου προγράμματος που πρόκειται να εφαρμοστεί για την εστίαση, έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η έγκρισή του μέσα στον επόμενο μήνα.

Τα κριτήρια
Με βάση το σχέδιο που έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε., το ποσό της ενίσχυσης θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό στήριξης έχει οριστεί στις 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη συγκεκριμένη δράση είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019, ενώ απαιτείται κάθε επιχείρηση κατά το 2019 να απασχολούσε τουλάχιστον έναν εργαζόμενο για 12 μήνες.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο πρόγραμμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων, μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων. Στην κατεύθυνση αυτή, με δεδομένο ότι κάποιες μεγάλες βάσει τζίρου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενδεχομένως να εξαιρούνται λόγω των κρατικών ενισχύσεων και της επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη στήριξή τους με πόρους, ύψους 75 εκατ. ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, με δεδομένο ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη καλύψει το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ που δικαιούνται στο πλαίσιο των δράσεων στήριξής τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού από άλλες κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που τις αποκλείει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο, προκειμένου να μπορέσουν τελικά και τα συγκεκριμένα καταλύματα να είναι επιλέξιμα.

Καθίζηση τζίρου
Υπενθυμίζεται ότι τα τουριστικά γραφεία ήδη από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου του 2020 έχουν έρθει αντιμέτωπα με μία πρωτόγνωρη κατάρρευση του κύκλου εργασιών τους, σε ποσοστό άνω του 95%, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ). Τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν το 2020 στο εσωτερικό ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ και οι επισκέπτες του εξωτερικού ήταν ελάχιστοι, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι μηδαμινά.

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου