Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλες αλυσίδες «πολιορκούν» την αγορά της Ρόδου! Nέες πιέσεις μετά το lockdown

Υπό τον… φόβο της επέλασης μεγάλων αλυσίδων, που αναζητούν πρόσφορο έδαφος προκειμένου να λειτουργήσουν καταστήματα στο νησί μας, μπήκε ξανά σε λειτουργία “αγκομαχώντας” η αγορά της Ρόδου. Η αγορά παραμένει στεγνή από ρευστό, οι καταναλωτές είναι φειδωλοί λόγω της εργασιακής αβεβαιότητας και δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρήματα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο της τουριστικής περιόδου, καθώς ο επερχόμενος χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος.
Με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης από την Δευτέρα, ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο κύκλος επανεκκίνησης της αγοράς, αλλά όλοι πορεύονται στο… άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι ήδη, μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων αλλά και αρτοσκευασμάτων και ζαχαροπλαστικής, βρίσκοντας ευκαιρία ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, έχουν κάνει κρούση για την μίσθωση ακινήτων αλλά και για την αγορά επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε σε αναστολή, προκειμένου να επεκταθούν στη Ρόδο ή και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους στο νησί μας, καθώς κάποιες ήδη έχουν κάνει το βήμα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως, με βάση τις πληροφορίες της «δ», στην Παλιά Πόλη και στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.
Ειδικά για την Παλιά Πόλη, το ενδιαφέρον είναι έντονο καθώς, εκτιμάται ότι πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις είτε δεν θα… καταφέρουν να βγάλουν τη σεζόν, είτε δεν θα ανοίξουν καθόλου αφού τα υψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με την συρρικνωμένη τουριστική περίοδο, την διακοπή της κρουαζιέρας και το φρένο στον θαλάσσιο τουρισμό λόγω του κορωνοϊού, έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ασφυκτική κατάσταση.
Το δέλεαρ των μεγάλων αλυσίδων, είναι «ζεστό χρήμα» σε μια περίοδο που τα χρέη συσσωρεύονται γι αυτό και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να δούμε να «ξεφυτρώνουν» στο κέντρο της πόλης αλλά και στο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς νέα ταχυφαγεία και τυροπιτάδικα, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών, που παραδοσιακές επιχειρήσεις εστίασης, γουναράδικα και κοσμηματοπωλεία μετατρέπονται σε καταστήματα γρήγορης εστίασης, αλλάζοντας σταδιακά την «ταυτότητα» της Παλιάς Πόλης.
Οι… ελεύθεροι πολιορκημένοι επιχειρηματίες που λειτουργούν εντός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης, περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις για την πορεία της νέας τουριστικής περιόδου προκειμένου να καταφέρουν να βρουν τρόπο να διασώσουν τη σεζόν αλλά και τις επιχειρήσεις τους.
Η αγωνία τους είναι να καταφέρουν να κρατηθούν με κάθε τρόπο «ζωντανοί», μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο που εκτιμάται ότι ο τουρισμός θα επανέλθει στην γνώριμη κανονικότητα.
Το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα «κινήσει» χρήμα, αλλά όχι σε επίπεδα αντίστοιχων περιόδων προηγούμενων ετών. Λίγοι είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διασκέδασή τους, είτε πρόκειται για φαγητό είτε για ποτό, όταν η προοπτική εργασίας παραμένει έωλη σε μια Ρόδο που η οικονομία της, εξαρτάται από τους παραθεριστές.
«Στην περίπτωση που συνάδελφοι ενδώσουν στις πιέσεις μεγάλων αλυσίδων, τότε ακόμα περισσότερα χρήματα θα φεύγουν από τη Ρόδο. Ας μην ξεχνάμε πως η Ρόδος χάνει ήδη πολλά χρήματα και από ξενοδοχεία που άλλαξαν χέρια και που λειτουργούν υπό την ομπρέλα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Αν οι αλυσίδες επεκταθούν κι άλλο στο νησί μας, τότε θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που μένουν εδώ», λέει στη «δ», καταστηματάρχης της Παλιάς Πόλης.
Να σημειωθεί ότι οι εποχιακά εργαζόμενοι της Ρόδου μετρούν ήδη δυο μήνες χωρίς εργασία και ο τρίτος μήνας θεωρείται σχεδόν βέβαιος, αφού πολλές επιχειρήσεις μπορεί μεν να άνοιξαν αλλά με την δεδομένη κατάσταση, δεν έχουν προχωρήσει στις προγραμματισμένες προσλήψεις. Για μεγάλο αριθμό εποχιακά εργαζομένων, δεν αποκλείεται να μην καταφέρουν να κάνουν ούτε ένα μεροκάματο στη διάρκεια της σεζόν.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι τελούν σε κατάσταση αναμονής και όλοι μαζί, ιδιοκτήτες, επιχειρηματίες και υπάλληλοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, προκειμένου να λύσουν το σταυρόλεξο της φετινής τουριστικής περιόδου.
Στους υπαλλήλους προστίθενται και μερικές… δεκάδες που είχαν κλείσει εργασία στη Ρόδο από άλλα μέρη της Ελλάδας και ξαφνικά βρέθηκαν στον «αέρα» ενώ αρκετοί είχαν ήδη προχωρήσει και στην ενοικίαση σπιτιών στο νησί μας!
Όπως δήλωσαν στη «δ» ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, προτεραιότητα θα δώσουν στις προσλήψεις ντόπιου δυναμικού, ωστόσο με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι αρχικά προγραμματισμένες προσλήψεις.
Το λουκέτο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, φέτος σε πολλές επιχειρήσεις θα μπει πολύ πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς πολλά καταστήματα που λειτουργούσαν γύρω από ξενοδοχεία, τα οποία φέτος δεν θα λειτουργήσουν, δεν έχουν κανένα λόγο να ανοίξουν και ήδη πολλοί ενοικιαστές έχουν… επιστρέψει τα κλειδιά τους ιδιοκτήτες, γι αυτό και υπάρχει γενική εκτίμηση πλέον, ότι το έδαφος είναι πρόσφορο για τις μεγάλες αλυσίδες που ήδη «πολιορκούν» σθεναρά την αγορά της Ρόδου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου