Ειδήσεις

Οι Τούρκοι στην Αθήνα συνομιλούν ενώ στο Αιγαίο διατηρούν την ένταση: Μπαράζ παραβιάσεων, νέα παράνομη NAVTEX

Ενώ στην Αθήνα ξεκίνησαν οι συνομιλίες των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας για τη διερεύνηση της πιθανότητος δημιουργίας νέων Μέτρων Οικοδομίσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για τον περιορισμό της εντάσεως μεταξύ των δύο πλευρών στο Αιγαίο, στο τελευταίο η Άγκυρα διατήρησε σε υχηλούς βαθμούς την ένταση με παραβάσεις, παραβιάσεις και μία εμπλοκή

Ενώ στην Αθήνα ξεκίνησαν οι συνομιλίες των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας για τη διερεύνηση της πιθανότητος δημιουργίας νέων Μέτρων Οικοδομίσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για τον περιορισμό της εντάσεως μεταξύ των δύο πλευρών στο Αιγαίο, στο τελευταίο η Άγκυρα διατήρησε σε υχηλούς βαθμούς την ένταση με παραβάσεις, παραβιάσεις και μία εμπλοκή σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα!

Μάλιστα, συμφώνως με ασφαλείς πληροφορίες του Newpost.gr, στο ΥΠΕΘΑ όπου από το πρωί είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, για το μεσημεριανό «γεύμα εργασίας» (“working launch”) είχαν «κλείσει» το φημισμένο Δώμα του ΓΕΝ στον 7ο όροφο του υπουργείου με την υπέροχη θέα για τους Τούρκους, προφανώς στο πλαίσιο της πατροπαράδοτης ελληνικής φιλοξενίας!

Στο προκείμενο τώρα, και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα 3 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και 2 μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 8 αεροσκάφη, από τα οποία τα 2 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR  Αθηνών, και 34 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), που σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 34 παραβιάσεις, οι 31 πραγματοποιήθηκαν από τα CN-235 και οι υπόλοιπες 3 από τα μαχητικά F-16).

Επιπλέον σημειώθηκε μία «εικονική αερομαχία» («εμπλοκή») με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που πάντα απογειώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις για αναγνώριση και αναχαίτισή τους.

Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» από τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος».

Νέα παράνομη NAVTEX

Την ίδια στιγμή, ο «αρμόδιος» (γεωγραφικώς) Σταθμός της Σμύρνης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, εξέδωσε χθες (20/5/2019) το απόγευμα NAVTEX, η οποία «μπλοκάρει» το Κεντρικό Αιγαίο, «αποκόπτοντας» τη Χίο και τα Ψαρά από τον λοιπό ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδος, προκειμένου ως προελέχθη να ασκηθούν οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.

Για να γίνει η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα έχει δεσμευτεί η εν λόγω θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου, από την επομένη μέρα των Ευρωεκλογών, δηλαδή από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 30 Μαΐου, καθώς επίσης και από τις 17 έως 20 Ιουνίου και τέλος από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου, από τις 05.00 μέχρι τις 12:00 σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για το Αιγαίο και τα νησιά του λόγω της τουριστικής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη της τρίτης περιόδου (24-27 Ιουνίου 2019), δηλ.στις 23 Ιουνίου έχουμε τις επαναλληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη που έχουν τη δική τους μεγάλη πολιτική σημασία για τη γείτονα.

πηγή newpost.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου