Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά το “Ακταίον” της Ρόδου, ένα εμβληματικό κτίριο στο Διοικητικό κέντρο της πόλης περιοχή η οποία συμβολίζει και αποτυπώνει την ιταλική κατοχή στα Δωδεκάνησα, δεν κτίστηκε επί Ιταλοκρατίας, αλλά είναι προγενέστερο! Κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας τρία – τέσσερα χρόνια πριν την κατάληψη του νησιού από τους Ιταλούς το 1912. Στη συνέχεια, επί Ιταλοκρατίας ανασκευάστηκε σε δυο φάσεις: Μια την εποχή του Mario Lago και στη συνέχεια την εποχή του Cesare Maria de Vecchi κατά την οποία υπέστη μετατροπές επί το «φασιστικότερο» (αδόκιμος μεν όρος αλλά οι περισσότεροι καταλαβαίνουν τι εννοώ). Ο Cerare Maria De Vecchi ήταν γνήσιος εκφραστής του Μουσολίνι (μέρα που’ ναι) και «εξάγνισε» τα κτίρια σε σχέση με την πιο «εκλεπτυσμένη» προηγούμενή τους μορφή που είχαν επί κυβερνήτη Mario Lago, δίνοντάς τους αυτή το «αυστηρό» ύφος που συμβόλιζε το τότε καθεστώς. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να δείτε την ενδιαφέρουσα ιστορική περιπέτεια του κτιρίου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.rodiaki.gr/…/to-aktaion-twn-toyrkwn-twn-italwn-…
Ο γιγαντιαίος φίκος που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του, είναι σύγχρονος με τις μετατροπές που υπέστη το κτίριο επί Ιταλοκρατίας. Ο φίκος αυτός όπως και πολλοί άλλοι, «θέριεψε» βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στο νησί. Λόγω της θέσης του δίπλα στις μνημειακές πλέον κατασκευές που συγκροτούν την ευρύτερη περιοχή του διοικητικού κέντρου της πόλης, αλλά και λόγω του μεγέθους του, αποτελεί «τοπόσημο» της περιοχής και σημείο αναφοράς.
Ο φίκος αυτός ήδη από πέρυσι «έφθινε» διαρκώς μέχρι που στην πρόσφατη «σοροκάδα» που πέρασε σαν σίφουνας από το νησί, σχεδόν αποξηράθηκε. Πολύς ο λόγος τις τελευταίες ημέρες για τα αίτια της ξήρανσης, πολλές οι εικασίες και πολλές οι απορίες αλλά και οι υπαινιγμοί. Να ξέρετε ότι ένα είναι σίγουρο. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος – Πρασίνου του Δήμου, στελεχώνεται από άξιους επιστήμονες και επαγγελματίες (με τους οποίους έτυχε να συνεργαστώ επί σειρά ετών) και παρακολουθεί στενά το θέμα από καιρό και όχι μόνο τώρα που πήρε δημοσιότητα. Έτσι, δεν προτρέχω, ούτε εικάζω. Αναμένω, τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Δήμου και παράλληλα εύχομαι η ζημιά να είναι αναστρέψιμη και να αρχίσει μια σταδιακή αποκατάσταση – αναπαραγωγή του φυλλώματος μέσα από τις φυσικές διεργασίες που ενίοτε εκπλήσσουν, με τη βοήθεια ασφαλώς των ειδικών. Ήδη μερικά τέτοια σημάδια φαίνονται. Δείτε παράλληλα το «χαστούκι» που έφαγαν και οι άλλοι φίκοι της περιοχής από τη σοροκάδα (οι οποίοι είναι νεώτεροι του συγκεκριμένου καθότι φυτεύτηκαν μετά την ενσωμάτωση) δίχως ασφαλώς αυτό να σημαίνει κάτι. Απλά παρατηρώ ότι η άλλη τους πλευρά έμεινε ζωντανή και λόγω του κλαδέματος αλλά και λόγω της προγενέστερης καλής υγείας τους.
Αγαπάμε τον τόπο μας, νοιαζόμαστε γι’ αυτόν. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να μας το ανταποδώσει.
Καλό βράδυ σε όλους!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ