Τι προβλέπει το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης – Τι υπόσχεται στους tour operators και ποιοι είναι οι πρώτοι τουρίστες που αναμένουν στα τουρκικά θέρετρα

Mε πιστοποίηση… θα προσπαθήσει η τουρκική κυβέρνηση να μαζέψει τις μεγάλες ζημιές που θα υποστεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας. Κι αυτό ενώ πριν από λίγες  βδομάδες η Τουρκία δήλωνε ότι ήταν «καθαρή» από τον ιό, κάτι που βέβαια είχε αμφισβητηθεί ευρέως από την επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο. Το σχέδιο προβλέπει ζώνες ελεύθερες κορωνοϊού. Τα πρώτα στοιχεία του σχεδίου παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. «Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης για να προσδιορίσουμε τις ζώνες χωρίς κορωνοϊό σε ένα σύστημα», δήλωσε ο Mehmet Nuri Ersoy. «Θα το αναπτύξουμε σταδιακά. Πρώτον, θα αναπτύξουμε ένα διεθνώς αποδεκτό σύστημα πιστοποίησης », πρόσθεσε, λέγοντας ότι μια επιτροπή που περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Υγείας, Μεταφορών και Γεωργίας, πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με το συντονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.«Σχεδιάζουμε να συμπεριλάβουμε όλες τις ΜΚΟ στην επιτροπή και να ολοκληρώσουμε γρήγορα το σύστημα πιστοποίησης την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Σταδιακά, θα κάνουμε τις τουριστικές εγκαταστάσεις να λάβουν αυτά τα πιστοποιητικά μέχρι τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ersoy.

Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας είπε επίσης ότι αναμένει ότι η εγχώρια τουριστική κίνηση θα ξαναρχίσει τον Ιούνιο μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που ξεκινά στα μέσα Μαΐου.

Η αποστείρωση των τουριστικών οχημάτων μεταφοράς θα πραγματοποιείται τακτικά και το προσωπικό των μεταφορών θα πρέπει να λαμβάνει εκπαίδευση πανδημίας μετά από έλεγχο υγείας.Τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανακαινιστούν σύμφωνα με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Το προσωπικό και ο εξοπλισμός υγείας, συμπεριλαμβανομένων των θερμικών καμερών, θα είναι έτοιμα και θα λειτουργούν επί τόπου.

Οι τουρίστες θα πρέπει να δείξουν έγγραφα υγείας που έχουν επισημάνει οι διεθνείς αρχές, όπως απαιτείται. Εκτός αυτού, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων εντατικής θεραπείας και των αναπνευστήρων, γύρω από τα τουριστικά θέρετρα θα χαρτογραφηθούν και θα παρουσιαστούν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Όταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, η τουρκική κυβέρνηση θα έρθει σε επαφή με τις χώρες απ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών για ταξιδιωτικές ρυθμίσεις.«Με συμφωνίες με άλλες χώρες, θα ξεκινήσουμε πτήσεις με σταδιακά χρονοδιαγράμματα με βάση τα αεροδρόμια». «Στο πρώτο στάδιο, αναμένουμε αφίξεις από τις ασιατικές χώρες. Στο δεύτερο στάδιο, η Γερμανία και η Αυστρία θα ανακάμψουν γρήγορα», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού.

Εκτιμάται ότι θα τους ακολουθήσουν τουρίστες από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όμως οι Ρώσοι και Βρετανοί τουρίστες, που παραδοσιακά επιλέγουν την Τουρκία για διακοπές, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες να έρθουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Προ κορωνοϊού, στόχος της Τουρκίας ήταν η προσέλκυση 60 εκατομμυρίων τουριστών το 2020. Το 2019 είχε καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων της τάξης των 51,9 εκατομμυρίων ενώ τα τουριστικά έσοδα της χώρας έφτασαν τα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ