ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΝΣΕΤΕ – Τα ποτά, η διασκέδαση, το κρύο νερό και τα κλιματιστικά τα μεγαλύτερα παράπονα των τουριστών για την Ελλάδα

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Δεκάδες χιλιά­δες αρνη­τικά σχόλια δέχτηκε η χώρα μας από τους του­ρί­στες που την επι­σκέ­φτη­καν πέρυσι για δια­κο­πές. Ποια είναι τα κύρια παρά­πονα τους.

«Καλούς Βαθμούς» φαί­νε­ται ότι έβαλαν οι του­ρί­στες που επι­σκέ­φτη­καν πέρυσι τη χώρα μας, η οποία δια­τή­ρησε τα ικα­νο­ποι­η­τικά σκορ του 2019 τόσο σε υπο­δο­μές όσο και σε υπη­ρε­σίες. Εντύ­πωση ωστόσο προ­κα­λούν οι κατη­γο­ρίες που κατέ­γρα­ψαν αρνη­τικά σχόλια, τα οποία πρέπει να προ­βλη­μα­τί­σουν τους ενδια­φε­ρό­με­νους, κράτος και επαγ­γελ­μα­τίες του του­ρι­σμού.

Στο ετήσιο στα­τι­στικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, ανα­φέ­ρο­νται ανα­λυ­τικά οι επι­δό­σεις της Ελλάδας όπως αυτές απο­τυ­πώ­θη­καν από τα σχόλια των του­ρι­στών που ήρθαν δια­κο­πές, στις διά­φο­ρες online πλατ­φόρ­μες. Το 80% των σχολίων προ­έρ­χε­ται από δύο κατη­γο­ρίες τύπου ταξι­διών, το 47% αντι­στοι­χεί σε ταξίδια ζευ­γα­ριών και το 33% σε οικο­γε­νειακά ταξίδια.

Από τα υπό­λοιπα, το 11% προ­έρ­χε­ται από μονα­χι­κούς ταξι­διώ­τες ενώ 7% αφορά σε γκρουπ. Τέλος, μόνο το 3% αντι­στοι­χεί σε επαγ­γελ­μα­τικά ταξίδια. Δύο ήταν οι κύριες πηγές προ­έ­λευ­σης σχολίων για το 2022: το Βοοking με 54% και το Google με 26%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε τo Τripadvisor με 11%.

Αρνη­τικά σχόλια για τα ποτά, κλι­μα­τι­σμό και φασαρία

Από τα σχόλια προ­έ­κυψε το top-18 των κύριων θεμα­τι­κών κατη­γο­ριών που δημιούρ­γη­σαν τις περισ­σό­τε­ρες αρνη­τι­κές ανα­φο­ρές που αναρ­τή­θη­καν στο δια­δί­κτυο το 2022.

Στην πρώτη θέση με 55.000 ανα­φο­ρές βρέθηκε η κατη­γο­ρία φαγητού-ποτού, με τις περισ­σό­τε­ρες αρνη­τι­κές ανα­φο­ρές να εμπε­ριέ­χουν τη λέξη-κλειδί ποτό. Ακο­λού­θησε η κατη­γο­ρία δωμα­τίου με αρνη­τικά σχόλια για το θέμα του «κλι­μα­τι­σμού» και αμέσως μετά ακο­λού­θησε η κατη­γο­ρία των τεχνι­κών εγκα­τα­στά­σεων που είχαν σχέση με τη λέξη κλειδί «νερό». Οι αρνη­τι­κές ανα­φο­ρές που περιεί­χαν τη λέξη νερό ανά­φε­ραν συγκε­κρι­μένα παγω­μένο νερό στις πισίνες, ελλιπή καθα­ρι­σμό των πισίνων καθώς και έλλειψη ζεστού νερού στο μπάνιο κατά τη διαμονή.

Αρνη­τικά σχόλια έλαβε η χώρα για την κατη­γο­ρία της καθα­ριό­τη­τας με λέξη οδηγό τη «βρωμιά», όπως και τη «φασαρία». Η κατη­γό­ρια του μπάνιου επίσης δέχτηκε αρνη­τικά σχόλια, όπως η κατη­γο­ρία τοπο­θε­σία, με τις περισ­σό­τε­ρες αρνη­τι­κές ανα­φο­ρές να εμπε­ριέ­χουν τη λέξη-κλειδί ταξί κυρίως λόγω της έλλει­ψης σύν­δε­σης με λιμάνια και αερο­δρό­μια.

Ο δυνατός ήχος στη δια­σκέ­δαση ή η έλλειψη δια­σκέ­δαση ήταν επίσης λόγοι που βαθ­μο­λο­γή­θη­καν αρνη­τικά από τους του­ρί­στες που επι­σκέ­φτη­καν τη χώρα μας πέρυσι. Αρκετές χιλιά­δες αρνη­τι­κές κρη­τι­κές δέχτη­καν και οι ελλη­νι­κές παρα­λίες.

Χαμηλά η συνο­λική ικα­νο­ποί­ηση τους μήνες αιχμής στα Ιόνια Νησιά

Ο δείκτης συνο­λι­κής ικα­νο­ποί­η­σης, δηλαδή το Net Promoter Score για ολό­κληρο το 2022, σε όλες τις κατη­γο­ρίες αστε­ριών και στην πλειο­ψη­φία των γεω­γρα­φι­κών ενο­τή­των παρα­μέ­νει υψηλό (μεγα­λύ­τερο από 30). Στις τρεις γεω­γρα­φι­κές ενό­τη­τες, που δέχο­νται τον κύριο όγκο του­ρι­στών όπως η Κρήτη, οι Κυκλά­δες και τα Δωδε­κά­νησα το σκορ ήταν υψηλό ακόμα και τους μήνες αιχμής.

Αντί­θετα στα Ιόνια Νησιά, τον Αύγου­στο το NPS υπο­χώ­ρησε μόλις στο 28. Δύο ακόμα περι­πτώ­σεις χαμηλού NPS κατα­γρά­φη­καν στην γεω­γρα­φική ενότητα Βορείου Αιγαίου με 30 τον Ιανουά­ριο και μόλις 19 τον Απρίλιο του 2022.

Καλές βαθ­μο­λο­γίες για τα ξενο­δο­χεία

Ο γενικός δείκτης ικα­νο­ποί­η­σης (GRI) των ξενο­δο­χείων παρου­σί­ασε βελ­τί­ωση κατά την διάρ­κεια του 2022 σε σύγκριση με το 2019 με εξαί­ρεση τις κατη­γο­ρίες: φαγητό-πότο και δια­σκέ­δαση. Τρεις δείκτες κινή­θη­καν υψη­λό­τερα από το GRI: οι δείκτες της καθα­ριό­τη­τας (91,2%), της εξυ­πη­ρέ­τη­σης (89,7%) και της τοπο­θε­σίας (87,3%). Ο δείκτης της σχέσης ποιό­τη­τας τιμής δια­μορ­φώ­θηκε σε 84,9% και ο δείκτης δωμα­τίου σε 84,6%. Χαμη­λό­τερα κυμάν­θηκε ο δείκτης φαγητού ποτού με 83,5%. Ο μονα­δι­κός δείκτης που κυμάν­θηκε κάτω από 80% ήταν ο δείκτης της δια­σκέ­δα­σης με 76,7%

Πηγή news247.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.