Συνεντεύξεις

«Θα κερδίσουμε τον πόλεμο με τον “κοναριό”, γιατί στο τέλος, πάντα κερδίζουν οι καλοί»!

«Στο τέλος κερδίζουν πάντα οι καλοί»… Αυτή είναι η άποψη της Μαριτίνας Μπαλή, 5 ετών που πηγαίνει στο 16ο Νηπιαγωγείο στην Ανάληψη.
Ολο το διάστημα της πανδημίας, αυτή που κυριαρχεί είναι η οπτική των ενηλίκων οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με πλειάδα προβλημάτων.
Όμως εξίσου έχει αναστατωθεί και η καθημερινότητα των παιδιών, που έχουν τη δική τους αντίληψη για το τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό.
Η συζήτηση με την Μαριτίνα, που έγινε στο πάρκο του Ροδινιού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί αναδεικνύει την οπτική των παιδιών που παρακολουθούν έναν κόσμο να αλλάζει και να ανατρέπονται όλα όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα ως «κανονικότητα».
Η Μαριτίνα, πιστεύει ότι έχουμε πόλεμο όμως δεν ανησυχεί κατά βάθος γιατί ξέρει ότι «στο τέλος πάντα κερδίζουν οι καλοί» αλλά πρέπει, όπως λέει, να πολεμήσουμε όλοι φορώντας τις μάσκες μας για να φύγει πιο γρήγορα ο κακός «κοναριός» που αρρωσταίνει τα παιδάκια…
Της λείπει το σχολείο της, οι φίλες της, οι οικογενειακές διακοπές και απογοητεύεται που «ούτε οι μεγάλοι ξέρουν πότε θα τελειώσει ο πόλεμος».
Η παιδική αφέλεια και η αφοπλιστική ειλικρίνεια της Μαριτίνας, που σε κοιτά με τα μεγάλα καταπράσινα μάτια αναζητώντας απαντήσεις που δεν υπάρχουν, πολλές φορές με έκανε να αναρωτηθώ στη διάρκεια της συζήτησης ποιος τελικά βιώνει με το σκληρό τρόπο την πραγματικότητα που επέβαλε ο κορωνοϊός, οι μεγάλοι ή τα παιδιά…;
Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Μαριτίνα, η οποία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών της Φίλιππου Μπαλή και Ζαχαρούλας Δημητρίου, έφυγα πιο αισιόδοξη για τον «πόλεμο» με τον κορωνοϊό γιατί όπως έχει πει ο Νίκος Καζαντζάκης «υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος – αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται»… Ή όπως λέει και η Μαριτίνα «στο τέλος πάντα κερδίζουν οι καλοί»!


Μαριτίνα πηγαίνεις στο σχολείο;
Όχι, έκλεισαν. Πήγα κάποιες μέρες για λίγο αλλά πάλι έκλεισαν. Στενοχωρήθηκα που έκλεισε το σχολείο μου γιατί δεν μπορώ να βλέπω τους φίλους μου.
Ξέρεις γιατί έκλεισαν τα σχολεία;
Ναι, ξέρω. Εκλεισαν γιατί έχουμε «κοναριό».
Ξέρεις τι είναι ο κορωνοϊός;
Ο «κοναριός» είναι μια μπαλίτσα και η μπαλίτσα αυτή έχει ακτίνες και αυτός είναι πολύ κακός.
Δεν μπορούμε να τον δούμε γιατί μένει πολύ μακριά, ψηλά ψηλά αλλά αρρωσταίνει ανθρώπους και παιδάκια.
Αν δεν φοράμε τη μάσκα μας θα αρρωστήσουμε και θα πρέπει να πάμε στο γιατρό και να πάρουμε φάρμακα.
Στο σχολείο όταν ήσουν φορούσες μάσκα;
Ναι. Στο σχολείο και στο διάλειμμα που βγαίναμε για να παίξουμε φορούσαμε μάσκα. Όμως, όταν πηγαίνουμε στο σπίτι μας, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε άλλη, καθαρή μάσκα. Δεν μου αρέσει να τη φοράω, δεν αναπνέω και πολύ καλά αλλά όμως πρέπει.
Ο μπαμπάς μου και η μαμά μου, μου είπαν ότι δεν πρέπει να βγάζω τη μάσκα. Αλλά να σου πω κάτι; Τη φοράω αλλά δεν μου αρέσει.
Ολα τα παιδάκια φορούσατε μάσκα στο σχολείο;
Ναι, όλα. Αλλά μερικά αγοράκια την έβγαζαν λίγο. Η δασκάλα μας όμως μας λέει ότι δεν πρέπει να τη βγάζουμε.
Στο σχολείο ποιες είναι οι καλύτερές σου φίλες;
Η Παναγιώτα, η Μελίνα, η Εύη, η Μαριλίζα… Πάρα πολύ καιρό όμως έχω να τις δω τις φίλες μου. Αλλά έχω tablet και μερικές φορές μιλάμε από το tablet. Κάνουμε όμως και μάθημα από το tablet.
Και πώς γίνεται το μάθημα από το tablet;
Κάνουμε πολλά πράγματα από το tablet… Μαθαίνουμε τις μέρες, τα αντίθετα, διάφορα κάνουμε, αλλά ζωγραφίζουμε κιόλας.
Το μάθημα πώς σου αρέσει καλύτερα, στο σχολείο ή από το tablet;
Στο σχολείο καλύτερα είναι. Θέλω να ανοίξει πάλι το σχολείο.
Γιατί είναι καλύτερα στο σχολείο;
Επειδή είναι πιο όμορφο να παίζω με τους φίλους μου στα διαλείμματα. Τώρα όμως παίζω με τους άλλους μου φίλους που πάνε κι εκείνοι στο σχολείο αλλά δεν πάμε στο ίδιο, όμως είναι φίλοι μου.

• Στο tablet παιχνίδια παίζετε;
Δεν μπορούμε να παίξουμε και πολλά παιχνίδια στο tablet. Συνήθως παίζουμε μόνοι μας, δεν μπορούμε να παίξουμε με τις φίλες μου.
Οι φίλες σου τι σου λένε για τον κορωνοϊό;
Δεν λέμε για τον «κοναριό». Μόνο ξέρουμε ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας. Και άμα το ξεχνάνε τους το λέω, γιατί δεν θέλω να αρρωστήσουν οι φίλες μου, ούτε κι εγώ.
• Και πώς περνάει η μέρα στο σπίτι;
Είναι βαρετά. Πολύ. Παίζω με το σκύλο μου τον Ελβις και έχω και ένα χρυσόψαρο, είναι μονομάχος το χρυσόψαρό μου!
• Βλέπεις τηλεόραση όταν είσαι στο σπίτι;
Όχι, δεν βλέπω γιατί δεν έχει πολλά cartoons. Μόνο για τον «κοναριό» λέει η τηλεόραση. Ολη μέρα. Είναι βαρετό. Ακόμα και στο tablet λέει για τον «κοναριό».
Μόνο λίγο masterchef βλέπω, με τη μαμά μου και τον μπαμπά μου. Κι εκείνοι δεν βλέπουν πολλή τηλεόραση, δεν τους αρέσει που λέει μόνο για τον «κοναριό».
• Τι σου αρέσει να βλέπεις πιο πολύ στην τηλεόραση;
Τον Μίκυ με τις περιπέτειές του. Αλλά αυτοί δεν φοράνε μάσκα, εκεί δεν έχει «κοναριό»; Δεν ξέρω. Εγώ πάρα πολύ καιρό φοράω μάσκα, κουράστηκα. Εχω πολλές μάσκες αλλά δεν θέλω να φοράω μάσκα πια, όμως πρέπει γιατί ακόμα έχουμε πόλεμο.
• Θα ήθελες να ανοίξει το σχολείο;
Ναι. Μου λείπει το σχολείο αλλά μου λείπουν και τα ταξίδια. Θέλω να ανοίξουν και τα αεροπλάνα. Θέλω να πάω διακοπές. Παλιά είχα πάει διακοπές αλλά τώρα δεν μπορώ να πάω γιατί έχει καραντίνα και «κοναριό». Τώρα καθόμαστε στο σπίτι, δεν πάμε πουθενά.
• Βόλτες πηγαίνεις;
Ναι, πηγαίνω με τον μπαμπά και τη μαμά και την αδελφούλα μου. Αλλά και με τον μπαμπά πηγαίνουμε μόνοι μας.


Το πιο αγαπημένο παιχνίδι που παίζεις με τις φίλες σου ποιο είναι;
Το κρυφτό και το κυνηγητό.
• Τώρα με τον κορωνοϊό, παίζετε αυτά τα παιχνίδια;
Ναι, αλλά πρέπει να φοράμε τις μάσκες μας και δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω συνέχεια γιατί αυτός ο «κοναριός» είναι πολύ κακός.
Δεν προσέχει τα παιδιά. Τα αρρωσταίνει. Και αν δεν φύγει αυτός ποτέ δεν θα πάμε στο σχολείο για να είμαστε πάλι όλοι μαζί. Πρέπει να φύγει αυτός ο «κοναριός».
Και πώς θα φύγει αυτός Μαριτίνα;
Θα κάνουμε πόλεμο με τον «κοναριό».
• Πώς θα κάνουμε πόλεμο;
Με τις μάσκες μας. Και θα κερδίσουμε. Θα φοράμε όλοι την μάσκα μας και δεν θα μπορεί να μας αρρωστήσει και θα φύγει και εμείς θα νικήσουμε!
• Το πιστεύεις ότι θα νικήσουμε;
Ναι. Το πιστεύω. Γιατί στον πόλεμο πάντα κερδίζουν οι καλοί. Κι εμείς είμαστε οι καλοί κι αυτός είναι ο κακός.
• Όταν κερδίσουμε τον πόλεμο και βγάλουμε τις μάσκες, τι θα ήθελες πιο πολύ να κάνεις;
Πιο πολύ θέλω να πάω στο σχολείο να δω τις φίλες μου. Αλλά θέλω να μπω και στο αεροπλάνο και να πάω στο σχολείο και τα δύο θέλω να κάνω.
• Πρώτα πρώτα πού θα ήθελες να πας;
Στο σχολείο. Θέλω να τελειώσουμε με τον «κοναριό». Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να κερδίσουμε. Και μετά διακοπές.
Εχω κουμπαρά και βάζω μέσα λεφτάκια και όταν ανοίξουν τα ταξίδια και τα λεφτά γίνουν πάρα πολλά, θα πάω στην Disneyland.
• Εχεις ξαναπάει στη Disneyland;
Ναι, εγώ έχω ξαναπάει αλλά η αδελφούλα μου δεν έχει πάει. Όταν είχαμε πάει με τη μαμά και τον μπαμπά, η αδελφή μου δεν είχε γεννηθεί ακόμα.
Όταν θα ανοίξουν τα σχολεία και θα τελειώσει ο «κοναριός», θα πάμε όλοι μαζί στην Disneyland. Eσύ ξέρεις πότε θα τελειώσει ο πόλεμος;

Όχι, δεν ξέρω Μαριτίνα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά.
Ούτε οι μεγάλοι ξέρουν πότε θα τελειώσει ο «κοναριός»; Τότε πρέπει να φοράμε τις μάσκες μας μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και να κερδίσουμε για να μπορούμε να πάμε πάλι στο σχολείο και οι μεγάλοι στις δουλειές τους και να ανοίξουν πάλι τα μαγαζιά.
Αλλά να σου πω ένα μυστικό; Στο τέλος πάντα κερδίζουν οι καλοί…!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου