Ειδήσεις

Κοινές δηλώσεις Δένδια – Μπλίνκεν: «Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Αναφερόμενος στην τωρινή συγκυρία, στον απόηχο των σεισμών, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για ισχυρό θεμέλιο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει οι διαφορές να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και να αποφεύγονται οι απειλές που δημιουργούν ένταση.

Μπλίνκεν: Ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μας η αμυντική συμφωνία
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι «πριν έρθω εδώ, ήμουν στην Τουρκία, όπου είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός». Ευχαρίστησε, δε, τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια στην Τουρκία. «Αργότερα θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε ορισμένους από τους διασώστες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκφράζουν το ήθος και το φιλότιμο των Ελλήνων.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεραγαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογικό περίοδο» σημείωσε. Προσέθεσε πως αν επιλυθούν οι διαφορές, ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τόνισε ότι η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας. «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.

Δένδιας: Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Οπως τόνισε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. «Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά και Λιβύη
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά τη σεισμόπληκτη Τουρκία. «Αν μέσω της επαφής αυτής βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά μέσω της βοήθειας που προσφέρει» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν θέλει εντάσεις.

Η θέση της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αλλά είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο, τόνισε επίσης ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ευθύς αμέσως παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως συμφωνεί για το θέμα αυτό με τον Νίκο Δένδια και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε εκλογές στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό. «Να έχουμε μια κυβέρνηση να έχει εκλεγεί από τον λαό και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου