Συνεντεύξεις

«Δεν πρόκειται να πάει χαμένη καμία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού»

«Ούτε μία δόση χαμένη»! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σήμερα μέσω της «δ» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ξεκαθαρίζοντας πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά στη Ρόδο, ενώ αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ανθρώπων για να εμβολιαστούν. Η Ρόδος όπως και τα νησιά μας, απέδειξαν ότι οι πολίτες συμμορφώθηκαν με τα μέτρα προστασίας, τα εφάρμοσαν και συνεχίζουν να τα τηρούν κανονικά καθώς στην περιοχή μας, δεν καταγράφηκαν πολλά κρούσματα, βαριά περιστατικά και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Πάντως, ο κ. Ρουμάνης, υπογραμμίζει την δυναμική αρωγή και ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου, που μαζί με τους φορείς, αρχές, ιδιώτες, συλλόγους κ.λπ. στήριξαν εξ αρχής το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στην τεράστια προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη με την πανδημία του κορωνοϊού.
• Κύριε Ρουμάνη, περιγράψτε μας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα με τα κρούσματα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου καθώς διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Προς το παρόν η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου είναι πάρα πολύ καλή και δεν εμπνέει κάποια ανησυχία. Στην παρούσα φάση νοσηλεύονται τέσσερα άτομα με κορωνοϊό ενώ η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. Όσον αφορά στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε, όπως παρακολουθούμε όλοι από τις ανακοινώσεις σε κεντρικό επίπεδο, είναι πως καταγράφουμε πάρα πολύ μικρό ποσοστό σε κρούσματα. Κι αυτό, βέβαια, είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλη την τοπική κοινωνία.
• Η αλήθεια είναι ότι από πέρσι που ξέσπασε η πανδημία (κλείνουμε σχεδόν ένα χρόνο) η κατάσταση στην Ρόδο, δεν… ξέφυγε ποτέ με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ή διασωληνωμένων κ.λπ.
Όχι, ευτυχώς. Και μάλιστα, παρά το γεγονός πως το καλοκαίρι η Ρόδος άνοιξε για τους τουρίστες και είχε μία τουριστική περίοδο μερικών μηνών, η κατάσταση ήταν πάντα ελεγχόμενη και μάλιστα, σε μία τέτοια μορφή που επέτρεπε τόσο την λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών. Θα θυμάστε ότι μέχρι σήμερα είχαμε μόνο τέσσερις θανάτους, επτά διακομιδές και ο αριθμός των θετικών ασθενών στον κορωνοϊό ήταν περιορισμένος. Εμείς, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, αντιμετωπίσαμε άριστα την κατάσταση και πάντα με την αρωγή και συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων, των αρχών και κυρίως των πολιτών που ανταποκρίθηκαν και εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας.
• Συνεπώς, τα νησιά μας παρουσιάζουν μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Φαίνεται ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται και εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας.
Οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα. Υπάρχουν κάποιοι που παραμένουν… δύσπιστοι και δεν θέλουν να αποδεχτούν την σημασία των μέτρων αυτών. Ωστόσο, τα μέτρα δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα εφαρμόσεις. Η μάσκα, οι αποστάσεις και η απολύμανση. Όλοι θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, να εργαστούμε ελεύθερα και να απολαύσουμε την ζωή μας.

• Πάντως, τόσο οι φορείς όσο και οι ιδιώτες, έσπευσαν να βοηθήσουν το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου σε εξοπλισμό με δωρεές κ.λπ. –μία προσπάθεια που βλέπουμε ότι συνεχίζεται.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που το επισημαίνετε αυτό. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ξεκίνησε από την έναρξη της πανδημίας να οργανώνει μια ξεχωριστή κλινική για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού. Στην οργάνωση της κλινικής αυτής, βοήθησαν οι τοπικές αρχές, με μπροστάρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι φορείς, πολλές επιχειρήσεις, ιδιώτες αλλά και πολλοί σύλλογοι. Συνεπώς, ολόκληρη η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε και βοήθησε στον εξοπλισμό της κλινικής αυτής. Το γεγονός πως η προσπάθεια συνεχίζεται με δωρεές κ.λπ. αποδεικνύει ότι ο κόσμος στηρίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου δείχνοντας αμέριστη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη σ’ εμάς.

• Τα μέτρα προστασίας, τηρούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου;
Δεν έχουμε σταματήσει να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα που μας επιτρέπουν αφενός, την λειτουργία του Νοσοκομείου και αφετέρου την διασφάλιση της υγείας τόσο των νοσηλευομένων όσο και του προσωπικού. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως μέχρι σήμερα, έχουμε πολύ λίγα κρούσματα στο προσωπικό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ήδη διανύουμε την περίοδο των εμβολιασμών όπου βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε. Επιπλέον, εφαρμόζουμε εξ αρχής ειδικές ρήτρες και πρωτόκολλα για τα επισκεπτήρια, για την είσοδο των ασθενών και των επισκεπτών, για τις συνταγογραφήσεις κ.λπ. ώστε σε κάθε περίπτωση να μπορεί το Νοσοκομείο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της λειτουργίας του, στις ανάγκες της περιόδου της πανδημίας.

• Να περάσουμε στους εμβολιασμούς. Θα ήθελα να μας δώσετε τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Κατ’ αρχήν εμβολιάζουμε πάνω από 120 άτομα την ημέρα. Έχουν γίνει πάνω από 3.800 εμβολιασμοί και συνεχίζουμε κανονικά. Αρχικά, οι εμβολιασμοί γίνονταν μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου –ξεκινώντας από τους υγειονομικούς. Αυτό επεκτάθηκε μετά στις ηλικίες άνω των 85 ετών, στους ιδιώτες υγειονομικούς γιατρούς, στους οδοντίατρους, στους φαρμακοποιούς κ.λπ. Εντούτοις, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στο Κέντρο Υγείας (ΙΚΑ Ρόδου). Εμείς, συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε και με την δεύτερη δόση ενώ μας ενίσχυσαν με προσωπικό το οποίο, βοηθάει στην διεκπεραίωση των εμβολιασμών –αφού αυξήθηκε ο αριθμός των προσελεύσεων. Δηλαδή, μπορέσαμε να πείσουμε και τους… δύσπιστους να έρθουν να εμβολιαστούν (έστω και σε δεύτερο χρόνο). Στην παρούσα φάση, τα εμβολιαστικά κέντρα είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, το Κέντρο Υγείας Ρόδου και το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου. Θέλω να τονίσω πως έχει γίνει τέτοιος προγραμματισμός, ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη. Τι εννοώ με αυτό: εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί ή απορριφθεί για κάποιους λόγους, έχουμε μια λίστα αναμονής, που περιλαμβάνει –κατ’ αρχήν τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και κατά δεύτερο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την συνεχή ροή: εμβολιάζουμε καθημερινά, από Δευτέρα έως Σάββατο, 08.00 – 20.00 –πάνω από 120 άτομα (συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης δόσης). Όσον αφορά στα Κέντρα Υγείας Έμπωνας και Ιαλυσού θα λειτουργήσουν σε δεύτερο χρόνο, αφού ο σχεδιασμός γίνεται κεντρικά.
Όσον αφορά στα άλλα νησιά, έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Καστελλόριζο και στην Σύμη. Στο Καστελλόριζο ξεκινάει και η δεύτερη φάση του εμβολιασμού ενώ ξεκινά ο πρώτος εμβολιασμός σε Χάλκη και Τήλο. Η Κάρπαθος έχει ξεκινήσει ήδη.
• Είναι σημαντικό αυτό που μας λέτε ότι δεν πρέπει να πάει καμία δόση χαμένη. Δηλαδή, εάν κάποιος χάσει την σειρά του, το εμβόλιο το πετάνε;
Έχετε δίκιο. Έχω επαναλάβει ότι ο εμβολιασμός είναι μια ‘εθνική προσπάθεια’. Την χαρακτηρίζουμε έτσι γιατί, αφενός είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για να καταφέρουμε να πολεμήσουμε τον κορωνοϊό και αφετέρου, επειδή συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς: υπουργεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ. Όλοι μαζί δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα δεδομένα.

• Πρόσφατα δηλώσατε ότι το Νοσοκομείο αναβαθμίζεται ενεργειακά μέσω του ΕΣΠΑ. Μιλήστε μας γι αυτό.
Πάνω από 300 εκατ. ευρώ δίνονται για ανακαίνιση των νοσοκομείων της χώρας από το τρέχον ΕΣΠΑ για να αναβαθμιστούν ενεργειακά με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών υγείας. Η ΕΕ έχει ήδη ενισχύσει το ΕΣΥ κατά την διάρκεια της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού, στον εξοπλισμό τόσο των μονάδων ΜΕΘ των νοσοκομείων όσο και σε επίπεδο καθημερινών προμηθειών και εξοπλισμού όπως για παράδειγμα σε όλες τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
Αυτήν την περίοδο προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), το οποίο στις βασικές προτεραιότητές του έχει την ενεργειακή εξοικονόμηση και ειδικά στα δημόσια κτήρια. Από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες δράσεις του είναι αυτή για τα νοσοκομεία, καθώς και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ αντίστοιχα αναβαθμίστηκαν πολλά νοσοκομεία, κυρίως της Ελληνικής Περιφέρειας. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με τίτλο του έργου είναι: «Δράσεις ενεργειακής Αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» ». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4.450.000€, εξαντλώντας το ανώτερο όριο απορρόφησης. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει υπογραφεί ανάλογη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η βοήθεια της οποίας είναι καθοριστική. Με την ένταξη μας στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης το νοσοκομείο της Ρόδου προβλέπεται να ανέλθει στην ενεργειακή κατηγορία Β+ από την υφιστάμενη Δ, ήτοι κατά τρεις βαθμίδες, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά ενέργειας και επομένως και χρημάτων, που σύμφωνα με τη μελέτη η εξοικονόμηση θα είναι της τάξεως των 650.000€ ετησίως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου