Τοπικές Ειδήσεις

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την πώληση των δύο ακινήτων του Γκολφ Αφάντου

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δύο ακινήτων του Γκολφ Αφάντου στις δύο εταιρείες που πλειοδότησαν προ 4ετίας στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της περιοχής και συγκεκριμένα της M.A. Angeliadis για το Γκολφ Αφάντου και της T.N. Aegean Sun Investment Limited για τη Νότια Αφάντου.
Προχθές, προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής» υποβλήθηκαν στο κτηματολόγιο Ρόδου αιτήσεις από τις 3 εταιρείες ειδικού σκοπού, που σύστησε το ΤΑΙΠΕΔ, για την μεταγραφή των ακινήτων της περιοχής στην ιδιοκτησία τους.
Πρόκειται για τις εταιρείες:
-Άφαντου Τουριστικό Χωριό Μονοπρόσωπη Α.Ε. τουριστικής ανάπτυξης ακινήτων
-Άφαντου Γκολφ Μονοπρόσωπη ΑΕ τουριστικής ανάπτυξης ακινήτων
-Afandou real estate Μονοπρόσωπη ΑΕ ανάπτυξης ακινήτων
Το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αυτών μετά την υπογραφή των συμβάσεων θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στις δύο εταιρείες που πλειοδότησαν οι οποίες στην συνέχεια θα υλοποιήσουν βάσει χρονοδιαγραμμάτων, που υφίστανται στα master plan που έχουν εκπονήσει, τις επενδύσεις τους.
Στην συνέχεια κι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταγραφής των ακινήτων θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήματος από τους δύο επενδυτές και το ΤΑΙΠΕΔ για την έκδοση άδειας από την επιτροπή παραμεθορίου προκειμένου να προχωρήσει η δικαιοπραξία.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» σε ένα από τα σημαντικότερα «μέτωπα», όπως αυτό κατεγράφη στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου ήταν η έκδοση πράξης δασικού χαρακτηρισμού Νότιας Αφάντου και η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την αξιοποίηση των ακινήτων στ’ Αφάντου της Ρόδου διαρκεί πάνω από 30 χρόνια.
Σημειώνεται επίσης ότι ο διαγωνισμός έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σχέδιο ανάπτυξης υπεγράφη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος). Χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην επένδυση είναι η Τράπεζα Πειραιώς, νομικός σύμβουλος ο κ. Ποταμίτης Βεκρής και τεχνικός σύμβουλος η εταιρεία «Δέκαθλον».
Θυμίζουμε ότι οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί στο νότιο τμήμα του ακινήτου που πλειοδότησε η εταιρεία Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd, συμφερόντων του Κύπριου ξενοδόχου κ. Νικολή Νικολαΐδη και δεν βρέθηκαν αρχαία ενώ στο βόρειο τμήμα, που έχει πλειοδοτήσει η εταιρεία M.A. Angeliades Inc. συμφερόντων του ομογενή επενδυτή κ. Μερκούριου Αγγελιάδη, δεν προέκυψαν σημαντικής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα παρά μόνο ελάχιστα στην ευρύτερη περιοχή του Ερημόκαστρου.
Κατά την υποβολή των προσφορών αξιοποίησης των δύο ακινήτων στ’ Αφάντου Ρόδου, τον Ιούλιο του 2014, η M.A. Angeliades Inc. με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ για το βόρειο ακίνητο της περιοχής και η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd με προσφορά ύψους 15,0 εκατ. ευρώ για το νότιο ακίνητο, πλειοδότησαν στον σχετικό διαγωνισμό. Εκτοτε, το ακίνητο έκτασης 500 στρεμμάτων παραμένει αναξιοποίητο.
Δεδομένης της ανάγκης τεχνικής ωρίμανσης του ακινήτου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε με το Υπουργείο Πολιτισμού το από 11/12/2017 Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για τη Διενέργεια Αρχαιολογικών Διερευνητικών Τομών στα δύο ακίνητα. Το αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στην παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης τεχνικού έργου, με σκοπό τη διευκόλυνση, συστηματοποίηση και επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου