Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου. Τα μηνύματα από τις τουριστικές αγορές είναι ιδιαίτερα θετικά για τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά καθώς αναμένεται φέτος να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ αφίξεων.

Η κα Παπαβασιλείου ανέφερε επίσης ότι η άρτια παρουσία των προορισμών του Νοτίου Αιγαίου μέσα από τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η ΠΝΑΙ αποδίδει καρπούς.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συμμετοχής μας στις μεγάλες, διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε προσεγγίσει τα νησιά μας και ιδιαίτερα τα μικρότερα τα οποία συμμετέχουν στις εκθέσεις κάτω από την ομπρέλα της ΠΝΑΙ. Με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, ενισχύουμε το brand “Aegean Islands“ στις τουριστικές αγορές.
Διαπιστώνουμε ότι όλα τα νησιά από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο καταφέρνουν μέσα από τις εκθέσεις να προβάλλουν αποτελεσματικά το τουριστικό τους προϊόν και να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών που δέχονται κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή των νησιών-και κυρίως των μικρότερων-στις τουριστικές εκθέσεις ενισχύονται οι προοπτικές για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του κάθε προορισμού.
Τον Φεβρουάριο πήραμε μέρος σε τέσσερις τουριστικές εκθέσεις στην Ευρώπη και μένει η IFT στο Βελιγράδι, ενώ προετοιμαζόμαστε και για την διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου. Τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι θετικά και όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε και πάλι μία πολύ καλή σεζόν.

Έχουμε μία τεράστια αύξηση από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Σκανδιναβία και γενικότερα απ’ όλες τις αγορές. Η αγορά της Ρωσίας παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα. Συνήθως κλείνουν την τελευταία στιγμή και λόγω της υψηλής ζήτησης υπάρχει περίπτωση να μη βρουν διαθέσιμα δωμάτια. Αν δεν έχουν γίνει συμβόλαια ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τα δωμάτιά τους οι πράκτορες, να προβλέψουν δηλαδή να κρατήσουν δωμάτια, πολύ πιθανόν να μη βρουν την τελευταία στιγμή. Δεν αποκλείεται συνεπώς να έχουμε μείωση από τη ρωσική αγορά για το λόγο αυτό», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης και επιβεβαίωσε ότι λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης και προφανώς λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας, τα ξενοδοχεία (όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο) έχουν σταματήσει τις πωλήσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για συγκεκριμένες περιόδους της σεζόν, ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί και προφανώς η Ρόδος, εμφανίζουν αυξημένες πληρότητες. Συνεπώς έχουν σταματήσει οι πωλήσεις για συγκεκριμένα διαστήματα. Αυτό ισχύει βέβαια και για την Ισπανία, οπότε μόνο στην Τουρκία μπορούν να βρεθούν ελεύθερα καταλύματα».
Επεσήμανε παραπέρα, ότι η σεζόν θα ξεκινήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως. «Η σεζόν ξεκινά στα τέλη Μαρτίου. Ενδεχομένως να ξεκινήσουν κάποιες πτήσεις ήδη από τις 15 Μαρτίου, αλλά αυτό εκτιμώ ότι θα το γνωρίζουμε οριστικά σε λίγο καιρό. Η σεζόν βλέπουμε να ξεκινά δύο εβδομάδες νωρίτερα απ΄ότι συνήθως», δήλωσε η κα Παπαβασιλείου.

365 μέρες το χρόνο
Τέλος η αντιπεριφερειάρχης, Μ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε και στην τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την αντιπρόεδρο του ΕΟΤ, Αγγελική Χονδροματίδου και τους τοπικούς φορείς στο γραφείο του περιφερειάρχη με θέμα την επιμήκυνση της σεζόν. Δήλωσε ότι μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας, το Υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμά του τη Ρόδο, μετά την Κρήτη απ΄όπου ξεκίνησε η όλη διαδικασία. Είπε ότι η Ρόδος είναι ένας ώριμος προορισμός για χειμερινό τουρισμό και ότι με την καλή συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων, μπορεί να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα σε βάθος τριετίας.
Αναλυτικότερα η κα Παπαβασιλείου δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Τουρισμού θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα 365 μέρες το χρόνο, ξεκινώντας πιλοτικά από την Κρήτη. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας καταφέραμε να ενταχθούμε κι εμείς. Η Ρόδος είναι ώριμη ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Δεν λέω ότι θα δούμε αποτελέσματα σε ένα χρόνο. Χρειάζεται υπομονή και δουλειά. Τα αποτελέσματα θα φανούν σε ορίζοντα τριετίας. Το υπουργείο δεσμεύεται ότι θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και την εκτέλεση πτήσεων κατά τη χειμερινή περίοδο.
Φαίνεται πλέον ότι η όλη προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπαίνει σε πιο στέρεες βάσεις. Με τις συντονισμένες ενέργειες όλων των φορέων, μπορούμε να έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα.

Οι εταιρείες έχουν θετικές απολαβές από τα καλοκαιρινά τους προγράμματα στην Ελλάδα. Προφανώς και μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει να επεκτείνουν τα προγράμματά τους το χειμώνα. Γενικά πιστεύω ότι η συγκυρία ευνοεί το εγχείρημα. Μετά την έκθεση του Βερολίνου θα έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ