Νέα εποχή ξεκινά για τους πλειστηριασμούς καθώς «εγκαινιάζεται» η ηλεκτρονική διαδικασία. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 70 και για την άλλη Τετάρτη 260. Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών για το πού θα μπει ο πήχης το 2018.

Το νέο κύμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ενδέχεται να κάμψει τις επιφυλάξεις των δανειστών και να οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, εφόσον σε χρόνο παράλληλο έχει εκδοθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό.

Η μετάβαση από σήμερα, στην νέα εποχή των αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε συνδυασμό με την νομοθετική κατοχύρωση της παρέκτασης αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων η οποία πρακτικά δίνει τη δυνατότητα σε έναν πιστοποιημένο συμβολαιογράφο της Αθήνας να διενεργεί πλειστηριασμό ακινήτου στα Γρεβενά, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο. Το ίδιο και τα στοιχεία τα οποία δείχνουν σταδιακή αλλά σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, σήμερα έχουν προγραμματιστεί 70 πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες κυρίως τις τράπεζες αλλά και ιδιώτες.

Την ερχόμενη Τετάρτη, το κοντέρ γράφει 260 πλειστηριασμούς ακινήτων και για τον Μάρτιο έχουν αναρτηθεί ήδη 639 πλειστηριασμοί. Οι αρχικές εκτιμήσεις των δανειστών για έναρξη του έτους με περίπου 1.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα έχουν προφανώς διαψευστεί αλλά από τον Μάρτιο, τα δεδομένα δίνουν αυξημένες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Στους κόλπους των τραπεζιτών, οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Ορισμένες πηγές θέτουν τον πήχη, άνω των 10.000 πλειστηριασμών φέτος φτάνοντας ακόμα και τις 12.000, άλλες πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις χαμηλώνουν τις προσδοκίες στη ζώνη των 5.000-6.000 πλειστηριασμών.

Έως χθες, σε ορίζοντα Σεπτεμβρίου 2018, οι συνολικοί πλειστηριασμοί οι οποίοι είχαν αναρτηθεί ανέρχονταν σε 1.784, σε κάθε κατηγορία ακινήτων από σπίτια και καταστήματα έως αγροτεμάχια, γραφεία και εργοστάσια.

Μεταξύ αυτών, ακίνητα πτωχευμένων σήμερα επιχειρήσεων που κάποτε μεσουρανούσαν. Adams Αναγνωστόπουλος, Καρούζος, Πετζετάκις. Το κεντρικό εργοστάσιο της «Πετζετάκις» με τιμή εκκίνησης 12 εκατ. ευρώ, είχε προγραμματιστεί να βγει σήμερα στο ηλεκτρονικό σφυρί. Τελικά, ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός δεν θα πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι στην καταληκτική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος – 48 ώρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού- δεν είχε εμφανιστεί κανένας ενδιαφερόμενος.

Από την 1η Μαΐου, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενταχθούν και οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς το δημόσιο, με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία των ακινήτων. Επί του παρόντος το πρόγραμμα πλειστηριασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι περιορισμένο σε τρεις πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου (δύο διαμερίσματα και ένα δικαίωμα υψούν στην Νέα Ερυθραία) στις 21 Μαρτίου.

 

Έλενα Λάσκαρη-euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ