Τον αντίκτυπο που θα έχει στην πολιτική ζωή η υπόθεση Novartis σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

«Η έρευνα για δωροδοκία, που εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς και έναν Ευρωπαίο Επίτροπο, αναστατώνει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης. Η υπόθεση απειλεί να εμβαθύνει την απογοήτευση της κοινής γνώμης για τα πολιτικά κόμματα και να δώσει ώθηση στις πολιτικές δυνάμεις των άκρων, σχολιάζουν ορισμένοι παρατηρητές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Mujtaba Rahman, managing director της Eurasia Group στο Λονδίνο επισημαίνει πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται τώρα σε κατάσταση πολέμου. «Παρά το γεγονός ότι ο αντίκτυπος της υπόθεσης στην έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι πιθανότατα αμελητέος, εύλογα εγείρει ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα σε μεσοπρόθεσμη βάση, εάν οι εκλογές του επόμενου έτους δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης».

Ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει από την πλευρά του πως η υπόθεση πιθανότατα θα βοηθήσει λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κινήματα: «Δεν έχει τόσο να κάνει με τα χρήματα που έλαβαν οι πολιτικοί ως δωροληψία, αλλά με το γεγονός ότι οι πράξεις τους είχαν ως αποτέλεσμα να διογκωθεί το χρέος της χώρας».

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης», λέει ο Νίκος Μαραντζίδης καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι θα αυξήσει τη δημόσια δυσαρέσκεια με το πολιτικό σύστημα της χώρας, οδηγώντας στην άνοδο των ακροδεξιών και των λαϊκιστικών κομμάτων.

Τα τόσα χρόνια λιτότητας έχουν καταστήσει φτωχότερους πολλούς Έλληνες. Και ενώ λίγοι πιστεύουν ότι θα επιστρέψουν οι εύκολες ημέρες πριν το ξέσπασμα της κρίσης του 2010, πολλοί θεωρούν πως αυτό που κατέληξε να θεωρείται κανονικό για αυτούς δεν θα διαρκέσει με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 20%.

Η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων: οικονομική κρίση, αίσθημα εθνικής ταπείνωσης υπό το πρόγραμμα διάσωσης, κρίση εμπιστοσύνης προς τους κρατικούς θεσμούς, αυξημένες μεταναστευτικές ροές και αίσθημα ανασφάλειας.

«Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ άσχημες», λέει ο Α. Χατζής. «Το οπλοστάσιο θα βγει από πολύ νωρίς και θα δούμε τα πιο βρώμικα παιχνίδια».

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ