Το θέμα που αποκάλυψε η «δημοκρατική» για την επιβολή προστίμων από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία στους πλημμυροπαθείς της Σύμης, το οποίο έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις, ήταν από τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο δήμαρχος Σύμης στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά την επίσκεψή του στο νησί.
Όπως έγραψε η «δ» την περασμένη εβδομάδα, οι πλημμυροπαθείς Συμιακοί, ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να παραλαμβάνουν… ραβασάκια από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία, με τα οποία ενημερώνονται ότι οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους, ούτε λίγο ούτε πολύ είναι παράνομες, αφού δεν εξασφάλισαν τις απαραίτητες άδειες και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και θα συρθούν στα δικαστήρια, επειδή… τόλμησαν να ξαναχτίσουν τους τοίχους που γκρεμίστηκαν.
Οι κάτοικοι, ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών για να σταματήσει η έκδοση των ειδοποιητηρίων από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία, ώστε να μην κινδυνεύσουν να πληρώσουν και πρόστιμα, μετά την ταλαιπωρία που υπέστησαν από την νεροποντή του Νοεμβρίου.
Το θέμα – για το οποίο ήταν ενήμερος ο κ. Π. Κουρουμπλής – έθεσε στον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής ο δήμαρχος της Σύμης, ζητώντας να μπει «φρένο» στην παράλογη, όπως την χαρακτήρισε, εξέλιξη ώστε να μην πληρώσουν πρόστιμα οι πλημμυροπαθείς που ακόμα παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους.

Αίτημα για Ιδρυση Λιμενικού Ταμείου Σύμης
Ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, υπέβαλε στον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, αίτημα για την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Σύμης, το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου στο οποίο υπάγονται η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Σύμη, η Χάλκη και στο Καστελόριζο.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας με δηλώσεις του στην «δ», το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού, δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς και άμεσα τις ανάγκες όλων των νησιών που έχει στην δικαιοδοσία του γι αυτό και υπέβαλε στον υπουργό Ναυτιλία το αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου Σύμης.
Ο κ. Π. Κουρουμπλής, παρέπεμψε τον Λ. Παπακαλοδούκα και στον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, στον οποίον το αίτημα θα υποβληθεί εγγράφως από τον Δήμο Σύμης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Περαιτέρω, ο δήμαρχος της Σύμης έκανε γνωστό ότι είναι σε επαφή και με άλλους δημάρχους της Δωδεκανήσου οι οποίοι συμμερίζονται την άποψή του για ίδρυση Λιμενικού Ταμείου ανά νησί και δηλώνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την ίδια οδό. «Η Σύμη πληροί όλες τις προϋποθέσεις και διαθέτει όλες τις υποδομές για να έχει δικό της Λιμενικό Ταμείο και επιπλέον θα ανοίξουν θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 10 Συμιακούς. Το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με τα προβλήματα των νησιών και δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες μας. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν κάθε νησί να έχει το δικό του Λιμενικό Ταμείο, ωστόσο ίσως κάποια νησιά δεν έχουν τη δύναμη να υποστηρίξουν τη λειτουργία του, η Σύμη όμως μπορεί. Διαθέτει το παλιό και το καινούριο λιμάνι, την νέα μαρίνα στο “Πέδι” και μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα αυτό. Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσω το αίτημα και στον υπουργό Εσωτερικών και ελπίζω να έχω θετική απάντηση. Είναι κι άλλοι δήμαρχοι που έχουν την ίδια άποψη και δεν αποκλείεται να ζητήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους την ίδρυση και λειτουργία αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου στα νησιά τους, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές και η υποστελέχωση του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου δεν επιτρέπει την άμεση διεκπεραίωση των ζητημάτων που ανακύπτουν», ανέφερε ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ