ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης

news room 2 λεπτά ανάγνωση
EuroWorkingGroup

Τεσ­σε­ρι­σή­μισι ώρες δρα­μα­τι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σεων προη­γή­θη­καν πριν από την έναρξη του Eurogroup η οποία ξεκί­νησε τελικά στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ενώ ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμένη να αρχίσει στις 4 το από­γευμα.

Ο επι­κε­φα­λής του Eurogroup και η γενική διευ­θύ­ντρια του ΔΝΤ καλού­σαν εναλλάξ τον Γ.Βαρου­φάκη και τον Β.Σόιμπλε προ­κει­μέ­νου να κατα­λή­ξουν σε ένα κοινά απο­δε­κτό συμπέ­ρα­σμα.

Γερούν Ντάι­σελ­μπλουμ και Κριστίν Λαγκάρντ έγραφαν και έσβηναν λεπτο­μέ­ρειες και λεκτι­κές δια­τυ­πώ­σεις που δεν επι­θυ­μούσε η μία ή η άλλη πλευρά.

Το «παζάρι» ήταν ιδιαι­τέ­ρως σκληρό, ωστόσο ώρα με την ώρα Ελλάδα και Γερ­μα­νία ερχό­ντου­σαν όλο και πιο κοντά. Ο Γ.Βαρου­φά­κης ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενη­μέ­ρωνε για όλες τις εξε­λί­ξεις και τα αιτή­ματα που έθετε η γερ­μα­νική πλευρά.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε τηλε­φω­νική επι­κοι­νω­νία και με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Την ίδια τακτική ακο­λού­θησε και ο Γερ­μα­νός ομό­λο­γός του ο οποίος τηλε­φω­νούσε διαρκώς στην Άγκελα Μέρκελ.

Ο Β.Σόιμπλε είχε βάλει αρκετό «νερό στο κρασί» του φτά­νο­ντας στις Βρυ­ξέλ­λες και κάλεσε όλους να πάρουν στα σοβαρά την συγκε­κρι­μένη δια­πραγ­μά­τευση. Είχε προη­γη­θεί και η τηλε­φω­νική επι­κοι­νω­νία του Έλληνα πρω­θυ­πουρ­γού με την Γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριο.

Παρά τις ειση­γή­σεις που είχε για «ξαφνικό θάνατο» της Ελλάδας ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών ήταν αυτή τη φορά πιο προ­σε­κτι­κός στις ανα­φο­ρές του στο Eurogroup.

Το κλίμα ήταν καλύ­τερο για την Ελλάδα σε σχέση με τις προη­γού­με­νες συνε­δριά­σεις των υπουρ­γών Οικο­νο­μι­κών της Ευρω­ζώ­νης. Όλοι χαρα­κτή­ρι­ζαν ως θετικό βήμα για τη δια­πραγ­μά­τευση το αίτημα που κατέ­θεσε η ελλη­νική κυβέρ­νηση για παρά­ταση της δανεια­κής σύμ­βα­σης.

Στις δηλώ­σεις των περισ­σό­τε­ρων υπήρχε συγκρα­τη­μένη αισιο­δο­ξία και προϊ­δέ­α­ζαν για θετική έκβαση στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις.

Εντός της αίθου­σας που συνε­δρί­ασε το Eurogroup, όμως, Ισπανία και Πορ­το­γα­λία προ­σπά­θη­σαν να μπλο­κά­ρουν τη συμ­φω­νία, χωρίς ωστόσο κανένα απο­τέ­λε­σμα.

Αυτό φάνηκε κατά τη Συνέ­ντευξη Τύπου αμέσως μετά το τέλος της συνε­δρί­α­σης του Eurogroup. Ο Γ.Ντάι­σελ­μπλουμ ανα­φέρ­θηκε στις δύσκο­λες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν και ανα­φέρ­θηκε στην τετρά­μηνη παρά­ταση, αλλά και στους όρους που τέθηκαν από τους υπουρ­γούς Οικο­νο­μι­κών της ευρω­ζώ­νης «δεν θα πρέπει να υπάρ­ξουν μονο­με­ρείς απο­φά­σεις».

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.