Τοπικές Ειδήσεις

Déjà vu οικονομικών ελέγχων για κακοδιαχείριση στον Δήμο Ρόδου

Βρίσκεται στο επίκεντρο η διαχείριση της ΔΕΥΑΡ – Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άγνωστες ακόμη τις συνέπειες για «ακροβασίες» αιρετών σε ένα νομικό πλαίσιο… «τιραμόλα»

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στον Δήμο Ρόδου, αλλά όχι ως… «φάρσα». Η νέα δημοτική αρχή διαπιστώνει κακοδιαχείριση, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αδυναμία να ασκήσει απρόσκοπτη από προβλήματα διοίκηση και εσχάτως ζητεί παρέμβαση των ελεγκτικών οργάνων.
Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται πλέον για μια πάγια πολιτική τακτική στα τοπικά μας πράγματα, που όμως σε σχέση με προηγούμενα χρόνια δεν προκαλεί έκπληξη στην κοινή γνώμη και περιορίζεται στο να καταπλήξει μόνο τους εμπλεκόμενους ως καταγγελλόμενους και καταγγέλλοντες αλλά και τα άτομα του στενού κύκλου τους.
Σίγουρα όλες οι καταγγελίες του είδους είναι σοβαρές, λόγω, κυρίως των επιπτώσεων και των συνεπειών που επιφέρουν, ακόμη και σε επίπεδο ταλαιπωρίας.
Η τοπική ιστορία όμως έχει δείξει ότι αυτά που «φούσκωσαν» λόγω μεγέθους και σοβαρότητας «ξεφούσκωσαν» σε δικαστικές διαδικασίες ως και σε ακροατήρια και έμεινε μόνο μια πικρή γεύση ένθεν κακείθεν.
Στην πραγματικότητα που τείνει να διαμορφωθεί σήμερα στον Δήμο Ρόδου η ιδιαιτερότητα σίγουρα έγκειται στο γεγονός ότι ο Αλέξανδρος Κολιάδης ήταν ενεργό και με αυξημένα καθήκοντα, υποχρεώσεις και προϋπολογισμό, μέλος της απελθούσης δημοτικής αρχής και θεωρητικά είχε συνευθύνη στην άσκηση της πολιτικής της.
Αυτό είναι εξάλλου και ο κύριος αντίλογος της υπό τον Αντώνη Καμπουράκη αντιπολίτευσης:
«Σε σχέση με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα της ΔΕΥΑΡ από τη σημερινή δημοτική αρχή, μόνον δύο σχόλια:
Τη Δικαιοσύνη τη σεβόμασταν, τη σεβόμαστε και θα τη σεβόμαστε. Αλλά πριν προσφύγει σε αυτήν ο κ. δήμαρχος, γιατί δεν ρωτούσε τον επί τρία χρόνια επικεφαλής γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργο Υψηλάντη (2020-2023), τον οποίο εχθές, ο ίδιος τοποθέτησε ως διευθύνοντα σύμβουλο, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Ρόδου Κολοσσός 2047; Στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ΔΕΥΑΡ ο κ. δήμαρχος ήταν μέλος, έως και λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους σημερινούς διοικούντες, να επιδείξουν περισσότερη ψυχραιμία και υπευθυνότητα.
Η Ρόδος μας απαιτεί λύσεις. Με σεβασμό στον Ροδίτη. Και οι λύσεις απαιτούν σοβαρότητα και δουλειά. Ούτε «αφελείς απορίες», ούτε την «βοήθεια του κοινού». Και βέβαια όχι να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η παράταξη «Με Δύναμη για την Ρόδο».
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής έχει αναθέσει μέσω της Ειδικής Γραμματείας Δημοσιονομικών Ελέγχων σε επιθεωρητές του παραρτήματος Δωδεκανήσου τη διενέργεια τακτικού διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο Ρόδου ως το 2022.
Η παραγγελία που έγινε στο πλαίσιο της στοχοθεσίας της υπηρεσίας με τις επιλογές να γίνονται με τη μεθοδολογία ανάλυσης κινδύνου αρκεί για την δημιουργία κλίματος, πόσω μάλλον όταν στο ίδιο πλαίσιο αν προκύψουν ευρήματα αναμένεται να ακολουθήσει έλεγχος και από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σε ό,τι αφορά στην ΔΕΥΑ Ρόδου η κακοδαιμονία της επιχείρησης δεν είναι καινούργια.
Ο πρώην διευθυντής της επιχείρησης Γιώργος Υψηλάντης, διευθυντής πλέον της «Κολοσσός 2047» της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Ρόδου υπό την διοίκηση του Αλέξανδρου Κολιάδη, είχε δηλώσει την 15η Αυγούστου 2020 σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ότι η υπό τον Αντώνη Καμπουράκη, δημοτική αρχή είχε παραλάβει… «την ΔΕΥΑΡ οικονομικά και οργανωτικά κατεστραμμένη».
«Δυστυχώς, δέκα μήνες μετά και με σχεδόν πλήρη καταγραφή των δεδομένων της Επιχείρησης, μπορώ να πω ότι ο όρος κακή οικονομική κατάσταση, ήταν επιεικέστατος. Σήμερα πια μπορώ να μιλήσω χωρίς περιστροφές, για μια Επιχείρηση οικονομικά και παράλληλα -και αυτό είναι σοβαρότερο- οργανωτικά κατεστραμμένη.
Καθημερινά σχεδόν περνούν από το γραφείο μου, άνθρωποι που θέλουν να πληρωθούν δουλειές που έκαναν για τη ΔΕΥΑΡ στα προηγούμενα χρόνια, στο «μιλητό»!
Χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς διαδικασία ανάθεσης, χωρίς σύμβαση, χωρίς κανένα στοιχείο. Κι όλοι έχουν να μου διηγηθούν μια ιστορία του τύπου, μα με έστειλε ο τάδε ή ο δείνα! Κι αναρωτιέμαι, ποιος πραγματικά έκανε κουμάντο, σ’ αυτήν την Επιχείρηση; Ασχολήθηκε ποτέ κανείς πραγματικά μ’ αυτήν;» είχε δηλώσει ο κ. Υψηλάντης που μίλησε ακόμη για επιχειρήσεις που παίρνουν τζάμπα νερό, για κατασπατάληση αλόγιστη νερού χωρίς μετρητή, για χιλιάδες τετραγωνικά σπιτιών που δεν πλήρωσαν, για υδρόμετρα που δεν είναι καταχωρημένα, που δεν λειτουργούν, που δεν διαβάζονται ή και που είναι παραβιασμένα!
Και φτάνουμε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 στο γραφείο της Εισαγγελέως Υπηρεσίας όπου ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Σωτήρης Βαγιανός και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστα Χαλκιάς ενημερώνουν για τα ευρήματα που προέκυψαν από τον αρχικό έλεγχο στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Η ΔΕΥΑ Ρόδου διαχρονικά λαμβάνει μέτρα και πολιτικές για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών από την κατανάλωση νερού.
Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης το θέρος του 2023 προχώρησε σε νέα «γενναία» απόφαση για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρατείνοντας προηγούμενες.
Εχοντας υπόψιν συγκεκριμένα ότι πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι σε περιπτώσεις εφ’ άπαξ καταβολής οφειλών πέραν της διαγραφής των προσαυξήσεων οι οφειλέτες θα είχαν ως bonus και «κούρεμα» ύψους 50% επί της κύριας οφειλής.
Ο κανόνας δηλαδή ήταν να υπάρξει εφ’ άπαξ καταβολή γεγονός που σημαίνει σε συνδυασμό με το ό,τι δεν προβλέπεται στο Δημόσιο καταβολή με μεταχρονολογημένη επιταγή αλλά τραπεζική κατάθεση ή τραπεζική επιταγή ή επιταγή ημέρας ότι ουδείς υπαγόμενος στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε να πληρώσει με μεταχρονολογημένες επιταγές.
Εν πάση περιπτώσει, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου την 10η Αυγούστου 2023 με την υπ΄αρίθμ. 520/2023 ομόφωνη απόφασή του τροποποίησε την υπ΄αρίθμ. 511/2022 απόφαση του Δ.Σ. με θέμα «Έκτακτη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας παλαιών οφειλών» ως εξής για την εφάπαξ καταβολή παλαιών οφειλών:
«Σε περίπτωση εφ’ άπαξ καταβολής οφειλών για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί έως 31/12/2022:
1. Θα αφαιρείται το 100 % των τόκων για όλους τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί έως την ημερομηνία της εφάπαξ καταβολής (συμπεριλαμβανομένων και των λογαριασμών που εκδόθηκαν το 2022).
2. Για οφειλές που αφορούν λογαριασμούς οι οποίοι έχουν εκδοθεί:
2.1 πριν την 31/12/2018 θα γίνεται έκπτωση 50% επί της αξίας του νερού και όλων των εξαρτημένων κονδυλίων του λογαριασμού.
2.2 μέσα στο έτος 2019 θα γίνεται έκπτωση 50% επί της αξίας του νερού και όλων των εξαρτημένων κονδυλίων του λογαριασμού
2.3 μέσα στο έτος 2020 θα γίνεται έκπτωση 50% επί της αξίας του νερού και όλων των εξαρτημένων κονδυλίων του λογαριασμού
2.4 μέσα στο έτος 2021 θα γίνεται έκπτωση 50% επί της αξίας του νερού και όλων των εξαρτημένων κονδυλίων του λογαριασμού
2.5 μέσα στο έτος 2022 θα γίνεται έκπτωση 50% επί της αξίας του νερού και όλων των εξαρτημένων κονδυλίων του λογαριασμού
3. Η ισχύς της παρούσας θα είναι έως 31/12/2023».
Η συγκεκριμένη απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια αύξανε ειδικότερα στο 50% τα ποσοστά έκπτωσης σε περίπτωση εφ΄άπαξ καταβολών. Μένει να διαπιστωθεί αν η κανονιστική αυτή απόφαση έπρεπε να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αν κρίνει μάλιστα κανείς ότι αυτή που αφορούσε σε τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής και έκπτωση στα τιμολόγια ακυρώθηκε από την συντονίστρια μόλις πρόσφατα.
Η υπό τον Σωτήρη Βαγιανό διοίκηση διαπίστωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι περί τους 20 μεγαλοφειλέτες με οφειλές της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ συνολικώς κατόρθωσαν να πετύχουν την διαγραφή του 50% της κυρίας οφειλής τους αλλά και των προσαυξήσεων χωρίς να καταθέσουν στο ταμείο της επιχείρησης εφ’ άπαξ τα εναπομείναντα οφειλόμενα, αλλά κάνοντας χρήση μεταχρονολογημένων αξιογράφων.
Οπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», φέρεται να υπάρχουν επιταγές που λήγουν το 2029 κατά παράβαση της ρύθμισης και του νόμου αυτού καθεαυτού όταν το πρώτον δεν υφίσταται διακανονισμός ώστε να δικαιολογείται μεταχρονολογημένη επιταγή για την εξόφληση και εξασφάλιση δόσεως αλλά και περαιτέρω ότι δεν προβλέπεται η αποπληρωμή με άλλο τρόπο παρά μόνο με τραπεζική επιταγή (ημέρας) ή έμβασμα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι βρέθηκε σε χρηματοκιβώτιο τριψήφιος αριθμός ακάλυπτων επιταγών οφειλετών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα δημοτική αρχή θεωρεί ότι η οικονομική βλάβη που υπέστη η επιχείρηση από την πρακτική αυτή, που μένει να διαπιστωθεί και αρμοδίως από ελεγκτές, ανέρχεται σε ποσό λίγο μεγαλύτερο από 3 εκατ. ευρώ!
Γίνεται μάλιστα και λόγος για βεβαιώσεις αναγνώρισης οφειλής χωρίς νομική αξία από οφειλέτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου