Τοπικές Ειδήσεις

Υποψήφια για το βραβείο AI. NEWCOMER στη Γερμανία, η Ροδίτισσα ερευνήτρια Γ. Xαλβατζάκη!

Υποψήφια για το βραβείο AI-Newcomer 2021 στη Γερμανία, που αφορά άτομα που κάνουν πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η Ρόδια επιστήμονας Δρ. Γεωργία Χαλβατζάκη, η οποία πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στη «δημοκρατική».
Η επιστήμονας από τη Ρόδο, που διαπρέπει στη Γερμανία στον τομέα της ρομποτικής, πρόσφατα έλαβε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών παράλληλα με την προαγωγή της σε θέση επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ.
Η Δρ Γεωργία Χαλβατζάκη, είναι σήμερα επικεφαλής αυτόνομης επιστημονικής ομάδας. Είναι στη διαδικασία ίδρυσης δικού της εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο “έξυπνα ρομποτικά συστήματα και βοηθοί” που αφορά στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ, πρόκειται για ρομποτική υποβοήθησης. Τα βασικό ερευνητικό της αντικείμενο είναι η έρευνα τροχήλατων ρομποτικών μονάδων με ρομποτικούς βραχίονες. Ο ερευνητικός στόχος της ομάδας της είναι να μπορέσουν να προσφέρουν στο πολύπλοκο ρομποτικό σύστημα τη δυνατότητα να λύνει προβλήματα της καθημερινότητάς μας.
Ένα βασικό σημείο της δικής της έρευνας είναι να υπολογίσει και την αλληλεπίδραση του ρομπότ με τον άνθρωπο σε όλη αυτή τη διαδικασία, με απώτερο στόχο να έχουμε ρομποτικούς βοηθούς στο σπίτι, στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας…
Ο στόχος που θέλει να επιτύχει, όπως εξομολογήθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή της στην «δημοκρατική», είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε επιδέξια ρομπότ στην καθημερινότητά μας, στην υπηρεσία του ανθρώπου!
Για τη θέση που κατέχει σήμερα και τη χρηματοδότηση που συνεπάγεται η διάκρισή της ως επικεφαλής αυτόνομης επιστημονικής ομάδας, επιλέχθηκε μέσα από 100 προτάσεις σε διάφορα στάδια και τελικά χρηματοδοτήθηκαν μόλις 9 επιστήμονες από τους 91. Η Δρ Γεωργία Χαλβατζάκη, είναι η μοναδική γυναίκα επιστήμονας ρομποτικής σε ολόκληρη τη Γερμανία για το 2020, που έλαβε αυτό το βραβείο από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που μπορείς να λάβει κανείς ως νέος ερευνητής. Η ίδια ως ερευνητής θα λάβει χρηματοδότηση 1,7 εκατ. ευρώ για τη δική της θέση για έξι χρόνια, τη θέση έως τριών φοιτητών για να κάνουν διδακτορικό και για διάφορους ερευνητές που μπορεί να απασχολεί. Επιπλέον θα έχει στη διάθεσή της κονδύλια για να αγοράσει δικό της ρομπότ.
Η Δρ. Γεωργία Χαλβατζάκη διεκδικεί, ακόμα μια πολύ σημαντική διάκριση, το βραβείο AI-Newcomer 2021, μαζί με άλλους 27 επιστήμονες.
Πέρα από τη Γερμανία, η προσπάθεια της Ελληνίδας επιστήμονα από τη Ρόδο, μπορεί να ενισχυθεί ψηφίζοντας ηλεκτρονικά από όλο τον κόσμο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://kicamp.org/en/ai-newcomers/detail?tx_gicampaign_listview[action]=detail&tx_gicampaign_listview[controller]=Campaign&tx_gicampaign_listview[user]=17646&cHash=c8b4e00b0d189a42fa14f865dee868d1&fbclid=IwAR21VCBS5qlRwEFN5c8Gq7vr52q_HaxDKPG0ka2cwUDwqCbVSdhtP5lFPaA

Η Γεωργία Χαλβατζάκη είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ερευνήτρια, που αναπτύσσει νέες μεθόδους για ρομπότ υποβοήθησης, χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και κλασικές προσεγγίσεις. Η επιστημονική της γνώση σχετικά με την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ (HRI) με τη μάθηση και το σχεδιασμό θεωρείται μία από τις πιο ελπιδοφόρες προσεγγίσεις για να επιτρέψει στα ρομπότ να εγκαταλείψουν τα δομημένα εργαστηριακά περιβάλλοντα και να εισέλθουν στα σπίτια μας μέσω της πρωταρχικής της εστίασης στην ενσωματωμένη AI βοηθών ρομπότ.
Η Δρ. Γεωργία Χαλβατζάκη ανέπτυξε μεθόδους πρόβλεψης για την κίνηση και τη δράση του ανθρώπου ενώ η δουλειά της σχετικά με τη διαδραστική εκμάθηση ενίσχυσης για HRI επέτρεψε τον σχεδιασμό συμπεριφορών ρομπότ προσαρμοσμένων στον άνθρωπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου