ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ικανοποίηση για δύο αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΑΝΑΡΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Το Οι­κου­με­νι­κό Πα­τριαρ­χείο συγ­χαί­ρει τον νέο Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο, Τζο Μπάι­ντεν, για την ανά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων του και εκ­φρά­ζει την ικα­νο­ποί­η­σή του για δύο υψη­λού συμ­βο­λι­σμού απο­φά­σεις που έλαβε αμέ­σως μετά την ορ­κω­μο­σία του:

  • Να άρει τις τα­ξι­διω­τι­κές απα­γο­ρεύ­σεις που είχαν επι­βλη­θεί σε 13 χώρες, με κατά πλειο­ψη­φία μου­σουλ­μα­νι­κό πλη­θυ­σμό.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το Οι­κου­με­νι­κό Πα­τριαρ­χείο, εδώ και αρ­κε­τές δε­κα­ε­τί­ες, έχει εγκαι­νιά­σει επί­ση­μο ακα­δη­μαϊ­κό διά­λο­γο με το Ισλάμ και έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μέχρι τώρα περί τα 15 κοινά συ­νέ­δρια, στα οποία συ­ζη­τή­θη­καν θέ­μα­τα που απα­σχο­λούν όλη την αν­θρω­πό­τη­τα και τα οποία απο­βλέ­πουν στην κα­λύ­τε­ρη γνω­ρι­μία και τον αλ­λη­λο­σε­βα­σμό των δύο μο­νο­θεϊ­στι­κών θρη­σκειών, καθώς και στην εδραί­ω­ση της ει­ρή­νης και της αλ­λη­λεγ­γύ­ης στον κόσμο.

Μέσα στο πλαί­σιο του δια­θρη­σκεια­κού αυτού δια­λό­γου ο Πα­να­γιώ­τα­τος Οι­κου­με­νι­κός Πα­τριάρ­χης κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ος, στα 30 χρό­νια της πα­τριαρ­χί­ας του, έχει επι­σκε­φθεί επί­ση­μα πολ­λές μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες, όπως π.χ. το Ιράν, το Μπα­χρέιν, το Κατάρ, το Αζερ­μπαϊ­τζάν, το Κα­ζακ­στάν, την Λιβύη, την Αί­γυ­πτο, το Μα­ρό­κο κ.ά., και έχει ανα­πτύ­ξει φι­λι­κές σχέ­σεις και στα­θε­ρή επι­κοι­νω­νία με θρη­σκευ­τι­κούς ηγέ­τες του Ισλάμ και με προ­σω­πι­κό­τη­τες του ακα­δη­μαϊ­κού χώρου.

Ταυ­το­χρό­νως, έχει συ­γκα­λέ­σει συ­να­ντή­σεις κο­ρυ­φής με εκ­προ­σώ­πους των τριών μο­νο­θεϊ­στι­κών θρη­σκειών στην Πόλη, στις Βρυ­ξέλ­λες κ.α. Είναι, άλ­λω­στε, διε­θνώς γνω­στές οι Δια­κη­ρύ­ξεις του Βο­σπό­ρου (1994, 2005) και των Βρυ­ξελ­λών (2001).

Και,

  • Να επι­στρέ­ψουν οι ΗΠΑ στη Συμ­φω­νία των Πα­ρι­σί­ων για την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή.

Είναι γνω­στές οι αλ­λε­πάλ­λη­λες πρω­το­βου­λί­ες του Οι­κου­με­νι­κού Πα­τριαρ­χεί­ου για την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση της πα­γκό­σμιας κοι­νής γνώ­μης για την προ­στα­σία του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος και για να εμπνεύ­σει σε­βα­σμό και αγάπη για τον πλα­νή­τη γη – τον κοινό μας “οίκο”. Ο Πα­να­γιώ­τα­τος έχει συ­γκα­λέ­σει μέχρι τώρα εννέα με­γά­λα διε­θνή, διε­πι­στη­μο­νι­κά και δια­θρη­σκεια­κά οι­κο­λο­γι­κά συ­μπό­σια εν πλω, μι­κρό­τε­ρα σχε­τι­κά σε­μι­νά­ρια στη Χάλκη, ενώ τα τε­λευ­ταία χρό­νια συ­γκα­λεί τα θε­μα­τι­κά συ­νέ­δρια “Halki Summit”, το τέ­ταρ­το των οποί­ων αρ­χί­ζει τις ερ­γα­σί­ες του δια­δι­κτυα­κά την προ­σε­χή Τρίτη, 26 Ια­νουα­ρί­ου.

Ο Πα­τριάρ­χης Βαρ­θο­λο­μαί­ος έχει συμ­με­τά­σχει σε πολ­λές πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές εκ­δη­λώ­σεις σε διά­φο­ρα ση­μεία του κό­σμου, έχει εκ­φω­νή­σει σειρά ομι­λιών για οι­κο­λο­γι­κά ζη­τή­μα­τα και έχει δη­μο­σιεύ­σει πολλά ανά­λο­γα κεί­με­να. Για την συμ­βο­λή του αυτή στην προ­στα­σία της Δη­μιουρ­γί­ας έχει χα­ρα­κτη­ρι­στεί ως “ο πρά­σι­νος Πα­τριάρ­χης”.

Σε ό,τι αφορά στη Συμ­φω­νία των Πα­ρι­σί­ων για την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή, ο Πα­τριάρ­χης Βαρ­θο­λο­μαί­ος έλαβε μέρος σε διά­φο­ρες φά­σεις της προ­ε­τοι­μα­σί­ας της, συ­νό­δευ­σε μά­λι­στα, τον Πρό­ε­δρο της Γαλ­λί­ας Hollande, κα­τό­πιν προ­σκλή­σε­ως εκ μέ­ρους του, σε σχε­τι­κό Συ­νέ­δριο που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις Φι­λιπ­πί­νες.

Μέσα σε αυτό το πλαί­σιο εξέ­φρα­σε επα­νει­λημ­μέ­να την αντί­θε­σή του στην στάση των ΗΠΑ απέ­να­ντι στο Πρω­τό­κολ­λο του Κιότο και αρ­γό­τε­ρα, στην από­φα­σή τους να απο­χω­ρή­σουν από την Συμ­φω­νία των Πα­ρι­σί­ων. Ήταν επό­με­νο, λοι­πόν, να χαι­ρε­τί­ζει τώρα και να εξαί­ρει με εν­θου­σια­σμό την από­φα­ση του Προ­έ­δρου Biden να επα­νε­ντα­χθεί η χώρα του στην κοινή πα­γκό­σμια προ­σπά­θεια αντι­με­τώ­πι­σης της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.