Ειδήσεις

Αίτηση αναστολής της συντηρητικής κατάσχεσης των λογαριασμών

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η αίτηση, που υπέβαλε ο Δήμος Ρόδου, χωρίς να ασκήσει ακόμη ανακοπή, για την αναστολή της συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτου και συγκεκριμένα στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της «EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.», όλων των λογαριασμών του, προς εξασφάλιση απαίτηση, από αμετάκληση απόφαση καθορισμού τιμής απαλλοτρίωσης και διαταγής πληρωμής, που ακολούθησε, μέχρι του ποσού 1.789.277,40 €, προχώρησε γνωστή ζωγράφος.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική” η συνολική οφειλή του Δήμου συμπεριλαμβανομένων των εξόδων και της δικαστικής δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 1.807.369,40 € νομιμότοκα – πλην των κονδυλίων των τόκων – από της επιδόσεως μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.

Ο Δήμος Ρόδου είχε τη δυνατότητα να ρυθμίσει από το έτος 2011 το όλο ζήτημα μέσω κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο που διέθετε το ΥΠΕΚΑ. Παρότι είχε προταθεί από την πλευρά της ζωγράφου να εντάξει την οφειλή που εκκρεμούσε τότε σε επίπεδο Εφετείου Δωδεκανήσου, με την έκδοση τελεσίδικης απόφασης υπέρ της, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν το έπραξε και διαμήνυσε ότι θα συνέχιζε τον δικαστικό αγώνα!!
Όπως προέκυψε χθες από τη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου από την 27η Ιανουαρίου 2012 η νομική υπηρεσία είχε εισηγηθεί στο δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο Οικονομικών και στον αντιδήμαρχο πολεοδομικού σχεδιασμού, να επιδιώξει την άρση της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως του ακινήτου, που είχε κηρυχθεί από το έτος 1973(!!!) αλλά και των παρακειμένων αυτού, είτε με την εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος Σχεδίου Πόλεως είτε με την τροποποίηση του ισχύοντος σχεδίου πόλεως ώστε να τεθεί ο συγκεκριμένος χώρος εκτός σχεδίου και να απαλλαγεί ο Δήμος από την υποχρέωση καταβολής της αποζημιώσεως.
Η νομική υπηρεσία είχε καταστήσει σαφές τότε ότι η αναίρεση του Δήμου Ρόδου δεν είχε “μεγάλες πιθανότητες να γίνει δεκτή”!!.
Παρότι έτσι έχει κριθεί νομολογιακά από το ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η άρση τελεσθείσας απαλλοτρίωσης ιδίως όταν έχει περάσει ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας, η δημοτική αρχή επέλεξε την αντιπαράθεση με την ζωγράφο.

Στη διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς συμμετείχαν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Ν. Τσουκαλάς με το νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Θ. Φραράκη ενώ η πλευρά της ζωγράφου εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο κ. Αικατερίνη Γιαννιού και τον μηχανικό κ. Φιλ. Κωνσταντινίδη.
Η πλευρά της ζωγράφου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η άσκηση αίτησης αναστολής προϋποθέτει την προηγούμενη άσκηση ανακοπής από μέρους του αιτούντος, η πιθανολογούμενη ευδοκίμηση της οποίας και αποτελεί τη βάση της αιτούμενης αναστολής εκτέλεσης.
Εν προκειμένω, ο αιτών Δήμος Ρόδου καθ’ ομολογίαν του δεν έχει ασκήσει ανακοπή ούτε κατά της εκδοθείσης σε βάρος του ως άνω διαταγής πληρωμής ούτε κατά της επιβληθείσης προαναφερομένης συντηρητικής κατάσχεσης, και επιφυλάσσεται της ασκήσεώς τους.
Ο Δήμος Ρόδου δεν αμφισβητεί, παραπέρα, αλλά αντίθετα ομολογεί ότι υφίσταται η απαίτησή ενώ έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη την εξώδικη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς.
Αφού έχασε όλες τις δίκες και αφού εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής εξήγγειλε δια του δημάρχου στα τοπικά ΜΜΕ όλως καταχρηστικά την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου, τη χρήση και αξιοποίηση του οποίου στέρησε εδώ και 40 και πλέον έτη από την ιδιοκτήτρια η οποία μάλιστα εφορολογείτο γι αυτήν χωρίς να μπορεί να την αξιοποιήσει!!

Σημειώνεται ότι η ζωγράφος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι 78 ετών σήμερα και ζεί με μοναδικό της οικονομικό πόρο μηνιαία τιμητική σύνταξη ύψους 700 € περίπου. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές της έναντι της ΔΕΗ.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Κουσουρνάς με δηλώσεις του μετά το πέρας της διαδικασίας επεσήμανε εκ νέου ότι πρόκειται να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της άρσης της απαλλοτρίωσης γιατί ο δήμος αφενώς δεν θέλει το ακίνητο για χώρο πρασίνου και αφετέρου δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει την απαλλοτρίωση.
Ξεκίνησαν ωστόσο συζητήσεις για την επίτευξη εξωδικαστικής συμφωνίας. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να δοθεί στην ζωγράφο προς εξασφάλιση της απαίτησης της μέρος της απαίτηση του δήμου Ρόδου από την απαλλοτρίωση δημόσιας και κοινόχρηστης έκτασης, πέριξ του ξενοδοχείου «Grand Hotel», έναντιο της Grand Hotel Summer Palace και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για την αναστολή εκτέλεσής της.

Η οφειλόμενη αποζημίωση του Δήμου Ρόδου ανέρχεται στο ποσό των 3.071.394,02 ευρώ και όπως έγινε γνωστό το ακίνητο έχει πλεόν αγοραστεί από τον όμιλο Μήτση.
Ο πρώην Δήμος Ροδίων ενεπλάκη σε έναν πολυετή δικαστικό αγώνα για να οριστεί τιμή αποζημίωσης για δεκάδες τετραγωνικά μέτρα γης που ενσωματώθηκαν στην ιδιοκτησία του ομώνυμου ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Ρόδου, προτού αυτό περιέλθει στην ιδιοκτησία του Ομίλου Μήτση.
Εν πάση περιπτώσει απόφαση επί του αιτήματος του Δήμου Ρόδου για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής αναμένεται σήμερα.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς δήλωσε τα ακόλουθα:
«Ο Δήμος Ρόδου μέσω της νομικής του υπηρεσίας και των νομικών του και παρουσία του δημάρχου και του ομιλούντος καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο για να αρθεί η απόφαση για την κατάσχεση δυο τραπεζικών λογαριασμών ύψους 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Τονίσαμε πως είναι άδικο στην παρούσα φάση που ο δήμος έχει τακτοποιήσει σημαντικά το θέμα των υποχρεώσεων του να μην μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της συντηρητικής κατάσχεσης. Σημειώνουμε πως αυτός που έκανε την ενέργεια δεν μπορεί να πάρει άμεσα τα χρήματα. Για την υπόθεση ταλανίζει και τις δύο πλευρές από το 1973 θα ληφθεί μια πρώτη απόφαση αύριο. Πρόκειται για ένα δασικό ακίνητο το οποίο δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Το τίμημα είναι επίσης μεγάλο. Δεν αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου να καταβάλει εκεί τα χρήματα. Εκφράστηκε η άποψη ότι έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό συμβιβασμός. Όμως υπήρχε οικονομική δυσχέρεια του πρώην Δήμου Ροδίων και το σημερινού ενιαίου Δήμου. Πιστεύω ότι και οι υπηρεσίες πολεοδομικού σχεδιασμού θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Έφυγε επιστολή από την Οικονομική και την Ταμιακή Υπηρεσία προς την Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να εξοφληθεί η υποχρέωση αυτή. Για τον τρόπο συμβιβασμού αναμένουμε την αυριανή απόφαση. Θέλουμε αυτό το διάστημα που θα κερδίσει ο Δήμος να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με την ενάγουσα ώστε να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις να προκύψουν».

Σε ερώτηση σχετικά με την εμπλοκή που είχε σημειωθεί στην πληρωμή των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε πως το θέμα έχει τακτοποιηθεί:
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου έχουν τακτοποιηθεί. Είναι τακτοποιημένοι και οι μόνιμοι που θα λάβουν την προκαταβολή τους στις 27 Ιανουαρίου. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζόμενων στην Καθαριότητα και με άλλους που ερωτούν για να τους ενημερώσω πως τα χρήματα θα καταβληθούν κανονικά».
Ενημέρωση για το θέμα αυτό έκανε ο κ. Τσουκαλάς και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εξήγησε τους λόγους για τους οποίος ο Δήμος δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες μερίδες ακινήτων προς απαλλοτρίωση.
Από τα μέλη της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας τέθηκαν ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν εγκαίρως γνωστές στο Δήμο οι κινήσεις της ιδιοκτήτριας του ακινήτου και μπλοκάρισαν αιφνιδίως οι λογαριασμοί. «Ο Δήμος Ρόδου και η Νομική Υπηρεσία έκαναν όταν έπρεπε τις απαραίτητες ενέργειες. Θα γίνει ενημέρωση και στο δημοτικό συμβούλιο. Θα κατατεθεί για το συμβιβασμό συγκεκριμένη εισήγηση», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς. 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου