Ειδήσεις

Ποινές “χάδι” σε επίορκους

O Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στην ουσία αδειάζει τους αρμόδιους υπουργούς που έλεγαν για χιλιάδες επίορκους, τονίζοντας στο e-reportaz, πως οι απολύσεις που έχουν γίνει είναι 200. Μιλώντας, αρχικά, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Ρακιντζή, ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν πενιχρά αποτελέσματα.

«Άκουσα διάφορα τρελά νούμερα για 7000 επίορκους υπαλλήλους αλλά οι εισαγγελικές αρχές έχουν στείλει στο γραφείο μου 2500 ποινικές υποθέσεις, μόνο που δεν αφορούν αντίστοιχα 2500 άτομα, διότι πολλές παραγγελίες αντιστοιχούσαν στο ίδιο πρόσωπο» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Ρακιντζής, κάνοντας σαφές πως αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν 2.500 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως είπε: «Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι δεν έχουν αποδώσει πολλά, παρά μόνο βρήκαμε 50 περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών στη Αθήνα και 12-15 στα Δωδεκανησα οι οποίοι πλαστογράφησαν τα απολυτήριά τους και αύξησαν τη βαθμολογία από 10 στο 18». Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έγιναν ανακλήσεις διορισμών.
Επίσης αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών λέγοντας ότι υπάρχουν αρκετά πλαστά τα οποία δεν αφορούσαν πρόσληψη αλλά προαγωγή.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ελέγχεται, αλλά είναι δύσκολο καθώς είναι 200.000. Έχουμε βρει αρκετά πλαστά δικαιολογητικά αλλά είναι πειθαρχικό αδίκημα καθώς δεν είναι προσόν για πρόσληψη».
Σε επικοινωνία που είχε το e-reportaz με τον κ. Ρακιντζή επιβεβαίωσε πως 200 είναι αυτοί που απολύθηκαν, υπάρχουν άλλες 500 περιπτώσεις που είναι υπό διερεύνηση, ενώ υπάρχουν κι άλλες 2.500 υποθέσεις, που ωστόσο δεν αφορούν 2.500 άτομα. Δηλαδή, μπορεί υπάρχουν άτομα που κατηγορούνται για περισσότερες από μία περιπτώσεις.

Ποινές «χάδι» σε παιδόφιλο εκπαιδευτικό
Πέραν αυτών, ο επιθεωρητής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφέρθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες άσκησε ένσταση κατά αποφάσεων πειθαρχικών Συμβουλίων, καθώς έκρινε ότι οι επιβαλλόμενες ποινές έπρεπε να είναι αυστηρότερες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού που κατηγορήθηκε για ασελγείς πράξεις σε παιδιά κάτω των 12 ετών, η Δικαιοσύνη διέταξε την κράτησή του αλλά το Πειθαρχικό επέβαλε προσωρινή παύση καθηκόντων 6 μηνών. Η αναφορά του στην σχετική έκθεση είναι «ανατριχιαστική»: «Ένσταση κατά απόφασης Πειθαρχικού – Υπηρεσιακού Συµβουλίου Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι (6) µηνών µε πλήρη στέρηση των αποδοχών σε εκπαιδευτικό για το πειθαρχικό παράπτωµα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας και συγκεκριµένα για τη διενέργεια ασελγών πράξεων σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατάχρηση ανηλίκων, αδίκηµα για το οποίο Εισαγγελέας εξέδωσε ένταλµα προσωρινής κράτησης. Συγκεκριµένα, ο εκπαιδευτικός µε περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του αυτού εγκλήματος προέβη σε ψαύση των γενετικών οργάνων, σε θωπείες στο µηρό και εναγκαλισµούς σε βάρος ανήλικων µαθητριών που δεν είχαν συµπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους, προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους στο πεδίο της γενετήσιας ζωής».
Καθηγητής έστελνε μηνύματα σε μαθήτριες για τις… επιδόσεις του
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε στην επιτροπή, ενσταση κατέθεσε και κατά απόφασης του ΠΥΣ∆Ε Αθήνας µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίµου αποδοχών σαράντα (40) ηµερών σε εκπαιδευτικό για τα πειθαρχικά παραπτώματα της αµέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος καθώς και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας.
Συγκεκριµένα: «Κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας, στο Γενικό Λύκειο που ήταν τοποθετηµένος, δε δίδασκε το γνωστικό αντικείµενο του µαθήµατός του σύµφωνα µε το ισχύον πρόγραµµα σπουδών και δεν επέβαλε στους µαθητές τη δέουσα πειθαρχία. Οι µαθητές έµπαιναν σε όποια σελίδα του internet ήθελαν, έβγαιναν από την τάξη, αλλά και από το χώρο του σχολείου, επέστρεφαν µε φαγώσιµα, τα οποία έτρωγαν µέσα στην τάξη και επέτρεπε στους µαθητές να βγαίνουν από την τάξη δέκα (10) λεπτά πριν τη λήξη της διδακτικής ώρας. Κατά το σχολικό έτος 2009-2010 και κατά τη διάρκεια του µαθήµατος της πληροφορικής σε µαθητές του Γενικού Λυκείου, επισκεπτόταν το facebook και οµάδες group του facebook του τύπου «sex in Athens» κ.α., καθώς και ένα βίντεο You Tube µε άσεµνο τίτλο και περιεχόµενο. Συνοµιλούσε µέσω facebook µε δύο µαθήτριες µε τρόπο ανάρµοστο σε εκπαιδευτικό και συγκεκριµένα τις προσκάλεσε για καφέ και για συζήτηση µε θέµα τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, τους έδωσε τον αριθµό του κινητού τηλεφώνου του για να επικοινωνήσουν µαζί του, προέβαλε τον εαυτό του ως γυµνασµένου άνδρα µε µεγάλες αντοχές, οι οποίες βοηθούν και σε άλλον τοµέα και έστειλε σε µαθήτρια φιλάκια πολλά και πονηρά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου