Ειδήσεις

Μίκα Ιατρίδη: «Χρειάζονται μέτρα για την Ασφάλεια των Μεταγωγών»

Ερώτηση για τη λήψη μέτρων από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των Μεταγωγών και η αξιοπρεπής αντιμετώπιση των Αστυνομικών που συμμετέχουν σε αυτές, κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται στις προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, με τις οποίες μπορεί να περιοριστεί το κόστος για το Υπουργείο, οι Αστυνομικοί να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις μεταγωγές με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να υπάρξει βελτίωση της συνολικής εικόνας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Ακτοπλοϊκές Μετακινήσεις Αστυνομικών Δωδεκανήσου (Μεταγωγές)».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου με επιστολή της αναφέρεται στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων των Αστυνομικών Δωδεκανήσου (Μεταγωγές) και προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ορισμένες διορθώσεις στην διαδικασία των ακτοπλοϊκών μεταγωγών, οι οποίες θα έχουν ευτελές οικονομικό κόστος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει και εξοικονόμηση χρημάτων. Επιπλέον, η υιοθέτηση των προτάσεων αυτών θα συμβάλει τα μέγιστα στην Ασφάλεια των Μεταγωγών και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των Αστυνομικών που συμμετέχουν σε αυτές.

Ειδικότερα, προτείνεται να δικαιολογείται στους Αστυνομικούς καμπίνα κατά την διάρκεια των μεταγωγών, που έχει ως επιπλέον οικονομική επιβάρυνση 13€ περίπου ανά δρομολόγιο, προκειμένου να ξεκουράζονται (αρθ. 153 παρ.3 του Π.Δ. 141/91) κατά την διάρκεια του δρομολογίου το οποίο διαρκεί περίπου 15 ώρες.

Προτείνεται ακόμα η παροχή δυνατότητας διημέρευσης σε ξενοδοχείο στους αστυνομικούς κατά την παραμονή τους (9 ώρες περίπου) στον προορισμό της μεταγωγής έως την αναχώρηση του πρώτου ακτοπλοϊκού δρομολογίου για την επιστροφή στην υπηρεσία τους και να δίνεται η δυνατότητα στους συνοδούς αστυνομικούς να επιστρέφουν με αεροπλάνο όταν δεν υπάρχουν κρατούμενοι για μεταφορά. Το κόστος της μετακίνησης μέσω αεροπλάνου δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό του πλοίου ενώ πολλές φορές ίσως να είναι μικρότερο, αφού θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι ημέρες της απασχόλησης για την μεταγωγή μειώνονται σε δύο από τρεις. Αυτό σημαίνει μία ημέρα λιγότερη για εκτός έδρας αποζημίωση και φυσικά μείωση της σωματικής καταπόνησης του προσωπικού.

Επειδή, όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών των ακτοπλοϊκών μεταγωγών κατά την διάρκεια των οποίων Ένστολοι Αστυνομικοί αναγκάζονται να ξεκουράζονται στους δημόσιους χώρους των πλοίων, προκαλώντας την εντύπωση των επιβατών και των τουριστών. Επειδή η εικόνα αυτή δεν ταιριάζει με την εικόνα μιας σύγχρονης Αστυνομίας. Επειδή το κόστος δεν είναι υψηλό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εξοικονομούνται και χρήματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιες από τις προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Νότιας Δωδεκανήσου σκοπεύει να υιοθετήσει;
2. Σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς των Ακτοπλοϊκών Μεταγωγών, γεγονός που αφορά όχι μόνο τα Δωδεκάνησα αλλά και τα υπόλοιπα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου