Συνεντεύξεις

Γ. Καλαποδάκης: «Σταθερή ευρωπαϊκή πορεία με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή»

“Η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί στις συντηρητικές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι αντίθετη όμως στον αριστερό λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τροφοδοτεί αυταπάτες και υποστηρίζει τη διατήρηση παθογενειών του παρελθόντος. Επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη και προώθηση των προοδευτικών λύσεων εντός της κρίσης”.
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννης Καλαποδάκης και προσθέτει πως η προσπάθεια δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο.

Ο κ. Γιάννης Καλαποδάκης δηλώνει πως οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.
Στη συνέντευξη ο κ. Καλαποδάκης εξηγεί τους λόγους που τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν πως μπορεί να διεξαχθούν και εθνικές εκλογές το τρέχον έτος.
Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές ο κ. Καλαποδάκης δηλώνει πως η ΔΗΜΑΡ στις Περιφέρειες είναι προσανατολισμένη στη συγκρότηση συμπαρατάξεων στη βάση μιας πολιτικής προγραμματικής συμφωνίας. «Στον Δήμο Ρόδου υποστηρίζουμε και τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης προοδευτικού προσανατολισμού, που να στηρίζεται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση», δηλώνει ο κ. Γ. Καλαποδάκης.

Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Καλαποδάκη, αναλυτικά:
• Ποιο πρέπει να είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών καθώς η κρίση μαίνεται ακόμη και οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες των μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί;
Το διακύβευμα είναι η αλλαγή της πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αυτό θα είναι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της ΔΗΜΑΡ, αυτή είναι η μάχη που θα δώσει. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει έναν ευρωπαϊσμό της αλληλεγγύης που θα δίνει λύσεις προοδευτικές. Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση με αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την αναπτυξιακή διαδικασία και την ανανέωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

• Ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση ειδικά τώρα που έχει η χώρα την προεδρία της ΕΕ;
Η αναπόφευκτη αναφορά στο ευρωκοινοβούλιο του κ. πρωθυπουργού στα λάθη του ελληνικού προγράμματος, στην υποεκτίμηση της ύφεσης αλλά και στις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει απλή διαπίστωση. Πρέπει να οδηγεί στην προώθηση μειζόνων αλλαγών, σε αποφυγή νέων μέτρων και σε σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με αναπτυξιακές διαδικασίες και επιλογές καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.Η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη για μεγαλύτερες και ισχυρότερες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κρίσης και για αλλαγή των προγραμμάτων προσαρμογής. Πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να προετοιμαστεί μια συνολική λύση που θα καταστήσει βιώσιμο οικονομικά και κοινωνικά το ελληνικό χρέος.

• Τη στιγμή που η κυβέρνηση διατείνεται πως η οικονομία της χώρας μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αυξάνεται η ανεργία και κλείνουν επιχειρήσεις. Πώς αυτά μπορούν να συμβαδίζουν;
Η φετινή χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Το κοινωνικό ζήτημα παραμένει οξύ. Φτώχεια, ανεργία και υποχώρηση του κοινωνικού κράτους είναι μόνιμες σταθερές της καθημερινότητας. Οι μισθοί μειώνονται ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι καθυστερήσεις πληρωμής των αποδοχών είναι συχνά πολύμηνες. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν διαρκείς μειώσεις. Όλοι οι συνεπείς φορολογούμενοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται από τους υψηλούς φόρους. Εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας. Αυτός ο τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι κοινωνικά δίκαιος και δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικός. Έχει επιτευχθεί η σχετική σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως δεν υπάρχει μια πραγματική πορεία εξόδου από την κρίση. Και συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης να καλλιεργεί μια υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. Αυτό που προοιωνίζεται είναι το πέρασμα σε μια κατάσταση στασιμότητας, χωρίς ουσιαστική αύξηση στην απασχόληση και στα εισοδήματα.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Η προσπάθεια δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο.
Η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί στις συντηρητικές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι αντίθετη όμως στον αριστερό λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τροφοδοτεί αυταπάτες και υποστηρίζει τη διατήρηση παθογενειών του παρελθόντος. Επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη και προώθηση των προοδευτικών λύσεων εντός της κρίσης. Λύσεις που δεν είναι εύκολες, αλλά είναι εφικτές. Λύσεις κοινωνικά δίκαιες που αντιπαλεύουν τη δημοκρατική συρρίκνωση και εμβαθύνουν τη δημοκρατία οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.

• Στη ΔΗΜΑΡ εξελέγη νέα κεντρική επιτροπή. Θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές και σε τοπικό επίπεδο;
Η εκλογή νέας κεντρικής επιτροπής δεν επηρεάζει την λειτουργία των εκλεγμένων οργάνων των τοπικών οργανώσεων. Οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.

• Γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών το τρέχον έτος; Σε τι θα ωφελήσει τη χώρα η συγκεκριμένη αναμέτρηση;
Η πορεία της Κυβέρνησης, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της για επίτευξη των αναγκαίων αλλαγών στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής που επιβάλλει η τρόικα. Αν όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ δυσμενές για την κυβέρνηση, μπορεί να θεωρηθεί ότι η κοινωνική και οικονομική της πολιτική δεν έχει αποδοχή από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτό κατά την άποψή μου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες διεξαγωγής εθνικών εκλογών το τρέχον έτος.

• Πώς θα κινηθεί η ΔΗΜΑΡ στο θέμα των εκλογών της ΤΑ; Θα υπάρξουν υποψήφιοι στο Δήμο Ρόδου και στους μικρότερους νησιωτικούς ΟΤΑ καθώς και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Οι εκλογές για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχουν ταυτόχρονα και αυτοδιοικητικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ΔΗΜΑΡ σε όλες τις Περιφέρειες και στην δική μας είναι προσανατολισμένη στη συγκρότηση συμπαρατάξεων στη βάση μιας πολιτικής προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει την προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση. Οι δημοτικές εκλογές, κατά την άποψή μας, πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προτάσεων και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, να αναδείξουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων.
Στον Δήμο Ρόδου υποστηρίζουμε και τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης προοδευτικού προσανατολισμού, που να στηρίζεται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση. Η δημοκρατική λειτουργία τέτοιων σχημάτων και η προγραμματική τους συνέπεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανταπόκριση στους στόχους τους.

• Θα προχωρήσει σε συνεργασίες με άλλα κόμματα και αν ναι, με ποια;
Είμαστε η πολιτική δύναμη που προωθεί τη σύνθεση και τις ευρύτερες συνεργασίες σε σημαντικούς πάντοτε στόχους τόσο στο κεντρικό πολιτικό πεδίο όσο και τοπικά.
Στις δημοτικές εκλογές, όπως έχω αναφέρει, στοχεύουμε στη δημιουργία μιας νέας αυτοδιοικητικής παράταξης, στην οποία θα συμμετέχουμε. Η παράταξη αυτή με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον Δήμο (θεσμική αναβάθμιση, ανασυγκρότηση της λειτουργίας του, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, οικονομική εξυγίανση) θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενεργών πολιτών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.Με αυτή την έννοια δε τίθεται θέμα συνεργασίας με άλλα κόμματα.
Αν πολιτικές δυνάμεις δώσουν πολιτική στήριξη και συμμετέχουν σε αυτήν την παράταξη, είναι δική τους επιλογή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου