Ρεπορτάζ

40 λαθρομετανάστες στη Ρόδο – Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

40 περίπου λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα στις 5:30 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιθέας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ιστιοφόρο, στο οποίο επέβαιναν, λόγω των ανέμων, έπεσε σε βράχια στο ακρωτήρι «Βόδι». Οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν με σωσίβιες λέμβους στη στεριά, ενώ το ιστιοφόρο βυθίστηκε.
Στο σημείο έσπευσε το Λιμενικό Σώμα και η αστυνομία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες ξεκίνησαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες το πρωί εκτεταμένες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό αγνοούμενων λαθρομεταναστών.
Ειδικότερα, 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμοκονήσι, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο αλιευτικό, με λαθρομετανάστες, πιθανόν από μηχανική βλάβη.
Το πλωτό του Λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.
Τότε οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει. Έως χθες το μεσημέρι είχαν διασωθεί 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες, 12 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.
Στη θαλάσσια περιοχή γίνονται έρευνες απο ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλωτό, ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού και από ένα ελικόπτερο super puma.

Αλλη μια τραγωδία
στη θάλασσα του Αιγαίου

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δ. Γάκης εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Αλλη μια τραγωδία στη θάλασσα του Αιγαίου.
Έξω από το Φαρμακονήσι, πλοιάριο με μετανάστες και πρόσφυγες βυθίστηκε (κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες) με αποτέλεσμα να αγνοούνται 12 γυναικόπαιδα (9 παιδιά και 3 γυναίκες). Τα ναυάγια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς, και η λίστα θανάτου μεγαλώνει. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που δεν σταματάει να δημιουργεί θύματα, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί τους πρόσφυγες λαθραίους και έχει σαν στόχο τη θανάσιμη καταδίωξη των ανθρώπων που κυνηγημένοι από πολέμους, διώξεις και πείνα, αναζητούν ένα καταφύγιο.
Η μεταναστευτική πολιτική, που θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση από τη θέση της προεδρίας της Ευρ. Ένωσης, μετατρέπει την περιοχή του Αιγαίου σε θαλάσσιο νεκροταφείο. Αυτή η πολιτική με το απάνθρωπο και αποκρουστικό προσωπό της, πρέπει να ανατραπεί”.

Σύλληψη δουλέμπορου
στη Σύμη

Για παράνομη μεταφορά μεταναστών διώκεται ο B. E. του E. 32 ετών, Τούρκος υπήκοος, που συνελήφθη από λιμενικούς του Υπολιμεναρχείου Σύμης την Κυριακή.
Την 19η Ιανουαρίου 2014 και περί ώραν 03.00 το Λιμενικό εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Σύμης και πλησίον της νησίδας Αγίας Μαρίνας μία πολυεστερική λέμβο εντός της οποίας επέβαινε ικανός αριθμός ατόμων, πιθανώς λαθρομετανάστες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν μετά από λίγα λεπτά.
Η πολυεστερική λέμβος εντός της οποίας επέβαινε ο διακινητής ξεκίνησε να απομακρύνεται με κατεύθυνση τα Τουρκικά χωρικά ύδατα. Διετάχθη να σταματήσει, δεν το έπραξε και ακολούθησε καταδίωξη.
Η λέμβος βυθίστηκε εξαιτίας εισροής υδάτων. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχε μεταφέρει 10 Σύρους λαθρομετανάστες οι οποίοι και περισυλέχθηκαν.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών αλλά και παρακολούθησης εντοπίστηκε και ο Τούρκος C. K. του A. ο οποίος βρισκόταν στη Σύμη από την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014. Ο συγκεκριμένος Τούρκος φέρεται να εκινείτο ύποπτα στο λιμάνι την ώρα της αποβίβασης των λαθρομεταναστών και του διακινητή ενώ φαινόταν να διαβιβάζει πληροφορίες σχετικά με το συμβάν σε άτομο μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
Από την έρευνα που διεξήχθη διαπιστώθηκε ότι ο διακινητής δεχόταν κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο από το άτομο που οργάνωνε τις παράνομες μεταφορές στην Τουρκία.
Κατόπιν επίμονων ερωτήσεων ο C. K. του A. ομολόγησε ότι βρισκόταν στη Σύμη προκειμένου να πληροφορεί το κύκλωμα μεταφοράς λαθρομεταναστών στην Τουρκία σχετικά με τις κινήσεις του Λιμενικού και να τους ενημερώνει για την τύχη των λαθρομεταναστών μετά την αποβίβασή τους!!.

Δίκες για παράνομη
μεταφορά λαθρομεταναστών

Σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι M. A. του S., A. K. του Z. και Μ. Κ. του A., που κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα ενώ απηλλάγησαν από την κατηγορία της μεταφοράς λαθρομεταναστών.
Οι ανωτέρω εφέροντο την 26η Ιουλίου 2013 και ώρα 05.00 να είχαν μεταφέρει από την περιοχή Didim της Τουρκίας στο Φαρμακονήσι, με μια φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, 27 υπηκόους Συρίας (19 άνδρες, 3 γυναίκες και 5 παιδιά).
Το σκάφος δεν τηρούσε τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και εστερείτο πλήρως βασικού ναυτιλιακού εξοπλισμού, σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, προβλεπόμενων τηλεπικοινωνιακών μέσων και τους απαιτούμενους φανούς ναυσιπλοϊας, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εντάσεως 6 μποφόρ.
Ο τρίτος μάλιστα εφέρετο μόλις αντιλήφθηκε ότι οι λιμενικοί τους είχαν εντοπίσει να κατέστρεψε δύο αεροθαλάμους της λέμβου. Ο δεύτερος φέρεται να απασφάλισε τις δύο βαλβίδες των αριστερών πρυμναίων αεροθαλάμων και να βύθισε το σκάφος.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Π. Αβρίθης.
-Η ίδια ποινή επιβλήθηκε από το ίδιο δικαστήριο και στους D. F. του C. και A. T. του Μ. που κρίθηκαν ένοχοι για το ίδιο αδίκημα.
Οι ανωτέρω εφέροντο από κοινού την 17η Ιουλίου 2013 και ώρα 05.50 να μετέφεραν στο Φαρμακονήσι με φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο 61 λαθρομετανάστες και συγκεκριμένα 25 άνδρες, 12 γυναίκες και 24 παιδιά. 57 είχαν καταγωγή από τη Συρία και 4 από το Ιράκ.
Η λέμβος στην οποία επέβαιναν καταστράφηκε και βυθίστηκε μετά από πρόσκρουσή της σε βραχώδη ακτή του Φαρμακονησίου και εστερείτο φώτων ναυσιπλοϊας και σωστικού εξοπλισμού.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Σεβ. Κούρκουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου