Τοπικές Ειδήσεις

«Να πάρει θέση η Περιφέρεια για τις αλλαγές στη διαχείριση των υδάτων»

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη στις 6 Δεκεμβρίου 2023, οι συζητήσεις σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, για τη συγχώνευση και την κατάργηση των ΔΕΥΑ, έχουν αφήσει αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα.

Το αρχικό πλάνο περιγράφει τη δημιουργία μίας περιφερειακής ΔΕΥΑ, που θα λειτουργεί υπό ένα εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, επηρεάζοντας δυνητικά τη διαχείριση κατά τόπους και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η κατάργηση των ΔΕΥΑ, ως ανεξάρτητων οντοτήτων, δημιουργεί ανησυχίες για τις τοπικές οικονομίες, την απασχόληση και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τις πιθανές επιπτώσεις στα τιμολόγια νερού, τη διαχείριση του χρέους και τα εργασιακά δικαιώματα, στο πλαίσιο αυτού του νέου συστήματος. Τα θολά σημεία και η έλλειψη σαφήνειας, εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες και το εργατικό δυναμικό.

Για τους παραπάνω λόγους, ως περιφερειακή παράταξη περιμένουμε από την περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου να πάρει δημόσια θέση σχετικά με τις προτεινόμενες κυβερνητικές αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου αξίζουν διαφάνεια, προστασία των δικαιωμάτων τους και βιώσιμες λύσεις. Η στάση της Περιφερειακής αρχής λοιπόν, είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη συγκυρία.

Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη: η διαχείριση των υδάτων πρέπει να γίνεται κατά τόπους.

Προτείνουμε στην περιφερειακή αρχή να συμμετάσχει σε έναν ανοιχτό διάλογο, να εκφράσει όποιες εύλογες ανησυχίες και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μικροκοινωνιών των νησιών του Νότιου Αιγαίου, ακόμα και αν αυτά έρχονται σε αντιπαράθεση με την «κυβερνητική γραμμή» .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου