ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ZDF – Η Γερμανία βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του φημισμένου drone της Τουρκίας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
drone τουρκικό

Χωρίς την τεχνο­λο­γία της γερ­μα­νι­κής εται­ρείας Hensoldt, το φημι­σμένο drone Bayraktar TB 2 της Τουρ­κίας δεν θα μπο­ρούσε καν να λει­τουρ­γή­σει.

Θυγα­τρική της γερ­μα­νι­κής εται­ρείας όπλων Hensoldt βρί­σκε­ται πίσω από την κατα­σκευή του επι­θε­τι­κού drone Bayraktar TB 2 της Τουρ­κίας.

Εχουν εκτι­να­χθεί οι πωλή­σεις

Οπως ανα­φέ­ρει ο γερ­μα­νι­κός τηλε­ο­πτι­κός ZDF, πριν ένα χρόνο έγινε πόλεμος μεταξύ της Αρμε­νίας και του Αζερ­μπαϊ­τζάν για την περιοχή του Καρα­μπάχ. Το Αζερ­μπαϊ­τζάν χρη­σι­μο­ποί­ησε το τουρ­κικό επι­θε­τικό drone Bayraktar TB 2 και νίκησε.

Η έρευνα, οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ δύο ταχυ­τή­των

Το drone κατέ­στρεψε 900 στόχους στην Αρμενία και προ­κά­λεσε ζημιές ύψους 2 δισ. δολα­ρίων. Από τότε έχουν εκτι­να­χθεί οι πωλή­σεις του Bayraktar TB 2. Εννέα χώρες το χρη­σι­μο­ποιούν ήδη και έντεκα ακόμη θέλουν να το αγο­ρά­σουν.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε αυτήν την τεχνο­λο­γία. Καμία ανθρώ­πινη δύναμη δεν θα μπο­ρέ­σει να μας εμπο­δί­σει», είχε δηλώσει κατά την παρου­σί­αση του drone ο τεχνι­κός Διευ­θυ­ντής της τουρ­κι­κής κατα­σκευά­στριας εται­ρείας Baykar.

Τα επι­θε­τικά drones χρη­σι­μο­ποιούν ειδικά συστή­ματα εντο­πι­σμού του στόχου, τα οποία είναι κάτι σαν το μάτι του όπλου.

Ενα από αυτά τα συστή­ματα κατα­σκευά­ζε­ται από τη νοτιο­α­φρι­κα­νική θυγα­τρική της γερ­μα­νι­κής εται­ρείας όπλων Hensoldt, η οποία παρου­σιά­ζε­ται ως κορυ­φαίος προ­μη­θευ­τής συστη­μά­των στρα­τιω­τι­κής ανα­γνώ­ρι­σης.

«Κέρδη από πολε­μι­κές συγκρού­σεις»

«Εξα­σφα­λί­ζο­νται κέρδη από πολε­μι­κές συγκρού­σεις», επι­κρί­νει ο ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, Αντρέας Σούλερ.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντί­θεση με τη γερ­μα­νική Εξω­τε­ρική Πολι­τική». Χωρίς την τεχνο­λο­γία της Hensoldt, το τουρ­κικό drone δεν θα μπο­ρούσε καν να λει­τουρ­γή­σει.

Ο Σούλερ τονίζει: «Πρέπει επει­γό­ντως να στα­μα­τή­σουμε τη χρήση της γερ­μα­νι­κής τεχνο­λο­γίας σε απο­στο­λές drones που παρα­βιά­ζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Για παρά­δειγμα, η χρήση drones από τον τουρ­κικό στρατό ενα­ντίον Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ ήταν αντί­θετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Στις 17 Αυγού­στου 2021, επίθεση των τουρ­κι­κών drones σε νοσο­κο­μείο είχε ως απο­τέ­λε­σμα οκτώ νεκρούς και τέσ­σε­ρις τραυ­μα­τίες.

Να απα­γο­ρευ­τούν

Η συνερ­γα­σία της γερ­μα­νι­κής Hensoldt με την τουρ­κική Baykar ξεκί­νησε το 2020, όταν η κανα­δική κυβέρ­νηση έθεσε τέλος στην προ­μή­θεια συστη­μά­των ανα­γνώ­ρι­σης από τον Καναδά, μετά τη χρήση των drones στη σύγκρουση του Καρα­μπάχ.

Ο Σούλερ καλεί τη νέα Ομο­σπον­διακή Κυβέρ­νηση, η οποία έχει υπο­σχε­θεί να περιο­ρί­σει τις εξα­γω­γές όπλων, να απα­γο­ρεύ­σει τέτοιες συναλ­λα­γές.

«Η κυβέρ­νηση έχει πλέον την ευκαι­ρία να τερ­μα­τί­σει τις δυνα­τό­τη­τες παρά­καμ­ψης των υφι­στά­με­νων κατευ­θυ­ντή­ριων γραμμών για τις εξα­γω­γές όπλων μέσω νέου νόμου για τον έλεγχό τους», σημειώ­νει.

Πηγή: sigmalive/ΚΥΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.