Τοπικές Ειδήσεις

Καλύτερη ήταν η φετινή χρονιά για τους διπλωματούχους ξεναγούς

Η φετινή τουριστική σεζόν έχει φτάσει στο τέλος της με πολλούς κλάδους να κάνουν ένα θετικό (κατά βάση) απολογισμό. Μεταξύ αυτών και οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί οι οποίοι, εργάστηκαν, έπειτα από 15 μήνες αδράνειας.
«Η σεζόν εξελίχθηκε πολύ καλά…, απρόσμενα καλά, θα έλεγα. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε κάποιες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων ενώ οι αφίξεις θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρης Σαλαχούρης, συμπληρώνοντας ότι:
«Παρατηρήσαμε ότι οι Άγγλοι δεν κινήθηκαν ιδιαίτερα στην αγορά. Οι περισσότεροι παρέμειναν στα ξενοδοχεία και ούτε συμμετείχαν σε εκδρομές. Αυτοί που στήριξαν τις εκδρομές ήταν κυρίως οι Γερμανοί, οι Πολωνοί που ήταν η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν και δευτερευόντως οι Γάλλοι, οι Ελβετοί, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί. Η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Το 2020 δεν είχαμε κανένα πλοίο και φέτος είχαμε 280 προσεγγίσεις. Μεγάλο μέρος της δουλειάς των ξεναγών είχε να κάνει με τα κρουαζιερόπλοια Και εάν όλα πάνε καλά, αναμένουμε του χρόνου να διπλασιαστούν οι αφίξεις».
Βέβαια και φέτος δεν έλειψαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, όπως οι παράνομες ξεναγήσεις. «Ευτυχώς μετά από 15 μήνες ανεργίας οι ξεναγοί, εργαστήκαμε αντιμετωπίζοντας βέβαια τα συνηθισμένα μας προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται και που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί είναι γύρω στους 120 και ένα ποσοστό γύρω στο 10% έμεινε στην αεργία, πράγμα που οφείλεται κυρίως στις παράνομες εκδρομές που γίνονται από μη διπλωματούχους ξεναγούς. Η νομοθεσία μπορεί να υπάρχει, δεν εφαρμόζεται, όμως, ώστε το χρόνιο αυτό πρόβλημα μα επιλυθεί», είπε ο κ. Σαλαχούρης
Επιπλέον, δήλωσε ότι η κεντρική διοίκηση και το υπουργείο Τουρισμού δεν στηρίζουν τον κλάδο των ξεναγών, αφού οι παρανομίες είναι καθημερινά χιλιάδες ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, τα ένσημα των ξεναγών δεν μηχανογραφούνται από τον ΕΦΚΑ. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Σαλαχούρη, έχουν μηχανογραφηθεί τα ένσημα μέχρι το 2018, πράγμα που ενέχει τον κίνδυνο να μην μπορέσουν οι επαγγελματίες ξεναγοί να διεκδικήσουν και να λάβουν το τρίμηνο επίδομα ανεργίας αυτή τη φορά, αφού η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στον ΟΑΕΔ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Τέλος, η «υποβάθμιση» των Σχολών Ξεναγών που επαναλειτούργησαν από το 2017 είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες του κλάδου. Τα μαθήματα που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει το Σεπτέμβριο δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει σύμφωνα με τον κ. Σαλαχούρη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται πολλά παράπονα από τους σπουδαστές των σχολών.
«Οι σχολές ξεναγών στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν από τις καλύτερες στον κόσμο. Αποτελούσαμε υπόδειγμα και δυστυχώς υποβαθμιζόμαστε», είπε ο πρόεδρος των ξεναγών, κ. Σαλαχούρης, σημειώνοντας ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχει άριστη συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια. Ειδικότερα, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου υλοποιεί ένα επιτυχημένο πρόγραμμα δίωρων δωρεάν ξεναγήσεων που απευθύνεται σε ντόπιους αλλά και σε ξένους επισκέπτες και ονομάζεται “first taste of Rhodes”. Το πρόγραμμα, μετά τη μεγάλη του αποδοχή, θα συνεχισθεί και το 2022.
Τέλος, ο κ. Σαλαχούρης είπε ότι λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των «αντιφατικών» σε ορισμένες περιπτώσεις μέτρων, ακυρώθηκαν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου