Ειδήσεις

Διόρθωση για εμβολιασμένους στο εξωτερικό

Η 65χρονη Μαίρη Παπαδοπούλου ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μένει από το 1977. Λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, τους τελευταίους μήνες έχει παραμείνει στην Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση. Οταν όμως ήρθε η ώρα η κ. Παπαδοπούλου, η οποία έχει και υποκείμενα νοσήματα, να κάνει την 3η δόση του εμβολίου ούτως ώστε να προστατευτεί από τον ιό, δεν στάθηκε δυνατό να γίνει στην Ελλάδα. «Είπαν ότι έπρεπε να έχει ΑΜΚΑ», λέει στην «Κ» ο σύζυγός της Γιώργος Στύλιος, ο οποίος είναι καθηγητής στην Αγγλία. «Ετρεξε, έβγαλε ΑΜΚΑ και έκλεισε ραντεβού στο Helexpo», συμπληρώνει ο ίδιος, «εκεί της είπαν “φύγετε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για εσάς”». Εφυγε κλαίγοντας. «Επειδή κινδυνεύεις, σου βγάζω εισιτήριο», της είπε ο κ. Στύλιος, και η κ. Παπαδοπούλου τη Δευτέρα πρόκειται να κάνει την 3η δόση στην Αγγλία. Δεν είναι η μόνη που έχει αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα – πολλοί Ελληνες του εξωτερικού και ξένοι πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού 3ης δόσης αν έχουν εμβολιαστεί σε χώρες του εξωτερικού, καθώς ο εμβολιασμός τους δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα.

Ενας Αμερικανός πολίτης ο οποίος μένει στην Αθήνα αλλά εμβολιάστηκε με το μονοδοσικό Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λέει στην «Κ» ότι όχι μόνο δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση, αλλά επειδή εμβολιάστηκε τον Απρίλιο, δεν μπορεί να μπει σε πολλούς χώρους, καθώς έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τον εμβολιασμό του. Ο 32χρονος Ελληνοαμερικανός Nick Barnets, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα, πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας στην Αμερική, όπου τον Μάρτιο του 2021 ολοκλήρωσε τη 2η δόση του εμβολίου. Το καλοκαίρι επέστρεψε στην Ελλάδα και τώρα, καθώς έχουν περάσει δέκα μήνες από τον εμβολιασμό του, θέλει να κάνει την 3η δόση. «Μπορώ να μπω στο σύστημα», λέει ο κ. Barnets, καθώς έχει ΑΜΚΑ, «αλλά μετά μου βγάζει τον πίνακα για την 1η δόση, με θεωρεί ανεμβολίαστο γιατί δεν έχει στοιχεία για τον εμβολιασμό που έκανα στην Αμερική». Πιο πολύ ανησυχεί για τους γονείς του, οι οποίοι επίσης ζουν πλέον στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ενας Κύπριος καθηγητής, ο οποίος μένει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, αλλά εμβολιάστηκε στην Κύπρο όπου πέρασε ένα διάστημα του lockdown, τονίζει ότι θα πρέπει τέλη του μήνα να κάνει την 3η δόση, αλλά δεν μπορεί να καταχωριστεί στο σύστημα το πιστοποιητικό εμβολιασμού του. «Δεν μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό», λέει στην «Κ», «πρέπει να κάνω την 3η δόση του εμβολίου στην Ελλάδα».

Παρ’ όλα αυτά, τα νέα είναι καλά: Σύντομα, ίσως ακόμα και σε δύο εβδομάδες, εμβολιασμένοι στο εξωτερικό ή όσοι έχουν νοσήσει στο εξωτερικό θα μπορούν εξυπηρετηθούν στην Ελλάδα, λέει στην «Κ» πηγή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Εχει ήδη ψηφιστεί η ρύθμιση προκειμένου αυτά τα μητρώα να υλοποιηθούν από την ΗΔΙΚΑ, περιμένουμε η πλατφόρμα να είναι έτοιμη πριν από τις γιορτές», τονίζει η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας πως ο κόσμος θα μπορεί να εξυπηρετείται τόσο online όσο και σε ΚΕΠ, για όσους προτιμούν να το κάνουν διά ζώσης.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου