ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μειώσεις που ζητά το ΔΝΤ στις κύριες συντάξεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ντέλια
Μέγεθος γραμμάτων

Βόμβα μειώ­σε­ων από 1,8% έως 42,4% στις κύ­ριες συ­ντά­ξεις έριξε το ΔΝΤ απαι­τώ­ντας να εξι­σω­θούν στα επί­πε­δα των νέων και μι­κρό­τε­ρων συ­ντά­ξε­ων που προ­βλέ­πει ο νόμος Κα­τρού­γκα­λου, με κα­τάρ­γη­ση της λε­γό­με­νης “προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς” που θα προ­κύ­ψει από τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό τους με τα πο­σο­στά ανα­πλή­ρω­σης του ασφα­λι­στι­κού νόμου 4387/2016, όπως ανα­φέ­ρει δη­μο­σί­ευ­μα του “Ελεύ­θε­ρου Τύπου”.

Σύμ­φω­να πάντα με το ίδιο δη­μο­σί­ευ­μα, οι μειώ­σεις που ζητά το ΔΝΤ κυ­μαί­νο­νται από 1,8% έως και 32,5% για τους συ­ντα­ξιού­χους ΙΚΑ, με 15 έως 40 χρό­νια ασφά­λι­σης, από 13% έως 27% για τους συ­ντα­ξιού­χους του Δη­μο­σί­ου, με 25 έως 35 έτη, από 0,34% έως 42,4% για τον ΟΑΕΕ με 25 έως 40 έτη ασφά­λι­σης (κυ­ρί­ως για συ­ντα­ξιού­χους του πρώην ΤΕΒΕ) και από 10% έως 22,6% για συ­ντα­ξιού­χους ΔΕΚΟ-τρα­πε­ζών με 35 έτη.

Στους πί­να­κες που επι­κα­λεί­ται το έντυ­πο φαί­νο­νται οι προ­σω­πι­κές δια­φο­ρές, που θα προ­κύ­ψουν από τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό των κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων με την προ­σαρ­μο­γή τους στα πο­σο­στά του νόμου Κα­τρού­γκα­λου.

Σε αυτά τα στοι­χεία λοι­πόν κα­τα­γρά­φο­νται από τη Διεύ­θυν­ση Ανα­λο­γι­στι­κών Με­λε­τών και Στα­τι­στι­κής του ΙΚΑ δε­κά­δες πε­ρι­πτώ­σεις κα­τα­βαλ­λό­με­νων συ­ντά­ξε­ων γή­ρα­τος, ανα­πη­ρί­ας και θα­νά­του με βάση την ηλι­κία των συ­ντα­ξιού­χων, την ασφα­λι­στι­κή κλάση που είχαν όταν πήραν τη σύ­ντα­ξη και το τε­λι­κό -ση­με­ρι­νό- ποσό μετά τις μειώ­σεις. Όταν ξε­κι­νού­σε η συ­ζή­τη­ση των αλ­λα­γών για το ασφα­λι­στι­κό, το ΙΚΑ είχε κάνει σχέ­διο επα­νυ­πο­λο­γι­σμού των ση­με­ρι­νών συ­ντά­ξε­ων και με­τέ­τρε­ψε τα ση­με­ρι­νά ποσά στα ποσά συ­ντά­ξε­ων που θα προ­έ­κυ­πταν αν εφαρ­μο­ζό­ταν ο τρό­πος υπο­λο­γι­σμού που προ­έ­βλε­πε ο νόμος Σιού­φα (2084/1992). Αυτό άλ­λα­ξε στη συ­νέ­χεια και τε­λι­κώς ο επα­νυ­πο­λο­γι­σμός των συ­ντά­ξε­ων θα γίνει με τα πο­σο­στά του νόμου Κα­τρού­γκα­λου που συμ­φω­νή­θη­κε με τους δα­νει­στές.

Ο ασφα­λι­στι­κός νόμος λέει ότι για τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό των ήδη κα­τα­βαλ­λό­με­νων κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων θα λη­φθούν υπόψη οι ίδιες απο­δο­χές με τις οποί­ες υπο­λο­γί­στη­κε η αρ­χι­κή σύ­ντα­ξη.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.