Ρεπορτάζ

Παραπέμπεται σε δίκη ο πρωταγωνιστής του τραπεζικού σκανδάλου «μαμούθ»

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων τραπεζικού διευθυντή, που πρωταγωνίστησε σε υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας σε κεντρικό υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στο νησί της Ρόδου, αποφάσισε με πολυσέλιδο βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Στον κατηγορούμενο αποδίδονται οι πράξεις:
– Της πλαστογραφίας με την ειδικότερη μορφή της κατάρτισης, κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία και αντίστοιχη ωφέλεια άνω των 120.000 ευρώ.
– Της πλαστογραφίας με την ειδικότερη μορφή της νόθευσης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία και αντίστοιχη ωφέλεια άνω των 120.000 ευρώ.
– Της απάτης κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία και αντίστοιχο περιουσιακό όφελος άνω των 120.00 ευρώ.
– Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα τελεσθείσα.
– Της απάτης με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, εκ της οποίας η ζημία που προέκυψε και το αντίστοιχο περιουσιακό όφελος, υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.
Διατηρούνται εξάλλου οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα που έχουν ήδη επιβληθεί στον κατηγορούμενο. Το ύψος της ζημίας που προκάλεσε ο κατηγορούμενος στο διάστημα από 2 Φεβρουαρίου 2012 έως και 19 Ιουνίου 2015 φέρεται να ανέρχεται στο ποσό του 1.804.392,44 ευρώ! Όπως έγραψε η «δημοκρατική», αριθμός των υποθέσεων που απασχόλησαν την Εισαγγελία είναι 14.
Φέρεται να προκύπτει ότι υπεξαίρεσε χρήματα πελατών με τρεις τρόπους:
– Έπειθε πελάτες της τράπεζας, που του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη, να ανανεώνουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στην τράπεζα, προσφέροντάς τους επιτόκια πέραν εκείνων που προέβλεπαν τα επενδυτικά της προγράμματα, τους εφοδίαζε με πλαστούς τίτλους προθεσμιακών καταθέσεων και πλαστά βιβλιάρια καταθέσεων, συνδεδεμένα με αυτούς και κάλυπτε τις υπεξαιρέσεις στους λογαριασμούς τους, με αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς.
– Έπειθε άλλους, κυρίως άτομα, με τα οποία είχε αναπτύξει σχέσεις σε αθλητικό σύλλογο, στον οποίο είχε διατελέσει πρόεδρος, να του εμπιστευθούν τις καταθέσεις τους για να τις επενδύσει σε ομόλογα δήθεν του εξωτερικού με εξωπραγματικές αποδόσεις. Η δραστηριότητά του αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε έξω από την τράπεζα, παρότι συναντήσεις εγίνοντο και στο γραφείο του. Φέρεται να ιδιοποιείτο τα χρήματα, που του εμπιστεύοντο και προς εξασφάλισή τους να τους χορηγούσε μεταχρονολογημένες επιταγές, 6μηνης διάρκειας, λογαριασμού του σε άλλη τράπεζα στις οποίες ενσωμάτωνε τον τόκο. Οι επιταγές αυτές, σε τρεις περιπτώσεις, που έχουν γίνει γνωστές, ήταν ακάλυπτες. Ο ίδιος δε, δικαιολόγησε το γεγονός, πριν αποκαλύψει το σκάνδαλο η «δημοκρατική» και ξετυλιχθεί το κουβάρι των καταγγελιών, σε σοβαρή ασθένεια από την οποίαν δήθεν έπασχε.
– Η τρίτη μεθόδευση, που φέρεται να μετήλθε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, προέκυψε από την καταγγελία ξενοδόχου. Όταν ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις καταθέσεων υπό τον φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, περί τα τέλη του Ιουνίου, φέρεται να έπεισε τον ξενοδόχο, που επέμεινε στο «σπάσιμο» προθεσμιακής του κατάθεσης σε ευρώ, να επενδύσει τα χρήματά του σε επενδυτικό πρόγραμμα, με μεγάλες αποδόσεις στο εξωτερικό.
Η επιλογή των θυμάτων του, δεν ήταν τυχαία, πέραν εκείνων με τους οποίους είχε αναπτύξει στενές σχέσεις εκμεταλλευόμενος την θέση του στην τράπεζα, φέρεται αρχικά να «χτύπησε» υπερήλικες άκληρες γυναίκες. Απολογούμενος αναφέρθηκε αρχικώς στην πορεία του ως υπάλληλος τραπεζών στο νησί της Ρόδου από το έτος 1984 και ισχυρίστηκε ότι κατά την εργασία του στην «Λαϊκή Τράπεζα» ήταν εκείνος που απεκάλυψε την μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης από στελέχη της.
Όταν τοποθετήθηκε διευθυντής, όπως είπε, υπήρχε μεγάλη πίεση να αποδείξει την αξία του αλλά και την απαίτηση της Διεύθυνσης της Τράπεζας να κρατήσει όλους τους πελάτες της αλλά και να τους αυξήσει. Υπήρχε, όπως ισχυρίστηκε, μεγάλος ανταγωνισμός επιτοκίων και προσφορών από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο το έργο του. Τον «έπιασε», όπως είπε «επαγγελματική διαστροφή» και ήθελε να κρατήσει όλους τους πελάτες και να προσελκύσει άλλους, υποσχόμενος σε πελάτες επιτόκια που ήταν κατά πολύ ανώτερα της αγοράς.
Για να καλύπτει αυτά έκανε χρήση λογαριασμών πελατών προς όφελος της τράπεζας, ενώ όπως τόνισε, η τράπεζα είχε μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Αιτήθηκε να ανοιχθούν από την τράπεζα οι λογαριασμοί των πελατών ώστε να διαπιστωθούν τα κατατεθέντα από εκείνον ποσά σε αυτούς ως τόκοι και καταβολές έναντι καρτών. Ισχυρίζεται ότι δεν υπεξαίρεσε χρήματα αλλά ότι τα κατέθετε σε διάφορους λογαριασμούς πελατών με την μορφή παροχών – επιτοκίων προς αυτούς προκειμένου να παραμένουν στην τράπεζα. Το ποσό που χρησιμοποίησε για τις σπουδές των παιδιών του και για την οικογένειά του ανέρχεται περίπου σε 270.000 ευρώ, όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι δεν χρησιμοποίησε χρήματα για την εξόφληση του στεγαστικού του δανείου, ούτε καν την εξόφληση των καρτών του με αποτέλεσμα σήμερα να έχει οφειλές και μην μπορεί να εξοφλήσει ούτε τη ΔΕΗ ούτε και τη ΔΕΥΑΡ. Ζήτησε εξάλλου συγγνώμη για τις πράξεις του.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Άκης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου