Αθλητικά

Διαιτησία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Μία εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα έχει να διαχειριστεί η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΔ, η οποία προετοιμάζεται για την ίσως πλέον αγχωτική και πιεστική αγωνιστική χρονιά των τελευταίων πολλών ετών.
Ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες, η διαδικασία των ορισμών και της αποτελεσματικής σύνθεσης των διαιτητικών σχημάτων στα παιχνίδια των τοπικών πρωταθλημάτων δεν θα ήταν εύκολη, δεδομένου πως η δύναμη των εν ενεργεία έχει μειωθεί αισθητά.
Το φετινό καλοκαίρι όχι μόνο δεν περιόρισε, αλλά αντίθετα ενίσχυσε την τάση αποδυνάμωσης που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η δωδεκανησιακή διαιτησία, με τις απώλειες να περιορίζουν τη δύναμη των «μάχιμων» στους μόλις 58. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος. Στη διάθεση της Ε.Δ. έμειναν όλοι κι όλοι 12 διαιτητές και βοηθοί, εκ των οποίων ένας στην Κάλυμνο (Ωραιόπουλος), ένας στη Λέρο (Βουλγαράκης) κι ένας στην Πάτμο (Κορώνης), ενώ μία ακόμα παράμετρος της συνολικά προβληματικής κατάστασης, η οποία προσθέτει «πονοκεφάλους», αφορά στον ελάχιστο αριθμό έμπειρων, «μπαρουτοκαπνισμένων» διαιτητών.
Θέλοντας και μη, η Ε.Δ. είναι υποχρεωμένη να ρίξει στα βαθιά πολλούς νέους, να ολοκληρώσει τη σχολή που λειτούργησε από τον περασμένο Φεβρουάριο και διεκόπη λόγω της πανδημίας του covid-19 (αναμένεται σχετική ειδοποίηση από την ΚΕΔ/ΕΠΟ) και να διοργανώσει νέα, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Οι τελευταίες παραμένουν δύσκολες και επηρεάζουν τόσο τη διαδικασία της προετοιμασίας ενόψει των διοργανώσεων της νέας σεζόν, όσο και της επιμόρφωσης κατά τη διάρκειά της.
Οι παράγοντες του χώρου αναζητούν τρόπους, με τους οποίους θα διασφαλίσουν πως οι διαιτητές θα ενημερωθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά έστω για τις αλλαγές στους κανονισμούς (μία από τις σκέψεις είναι η διοργάνωση ολιγομελών σεμιναρίων), ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση των καθιερωμένων συγκεντρώσεων, τα απογεύματα της Δευτέρας.
Σημειώνεται, πως για τη διοργάνωση σεμιναρίων μέσω διαδικτύου δεν υπάρχει, τουλάχιστον προ το παρόν, η κατάλληλη υποδομή.
Δοκιμασίες φυσικής κατάστασης, μέσω των οποίων οι διαιτητές και οι βοηθοί θα πιστοποιήσουν την ετοιμότητά τους για τις διοργανώσεις της νέας σεζόν, δύσκολα θα γίνουν (υπενθυμίζεται, πως η ίδια ΚΕΔ/ΕΠΟ διοργάνωσε τεστ μόνο για τους αξιολογημένους της Super League), με τους ανθρώπους της Ε.Δ. και της ΕΠΣΔ να περιμένουν νεότερες οδηγίες από τα κεντρικά όργανα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου