Τοπικές Ειδήσεις

Το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστηρίων ζητά λύση

Του Κώστα Σαρή, Δικηγόρου
Προ μηνών έχω πληροφορηθεί ότι οι Υπηρεσίες του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου και του Μεταβατικού Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που στεγάζεται στο μισθωμένο από ιδιώτη κτίριο επί της οδού Αλεξάνδρου Διάκου τελούν υπό έξωση, καθόσον έχει λήξει η μίσθωση και ο εκμισθωτής κατά δήλωσή του θα το ιδιοχρησιμοποιήσει.
Να επισημάνω ότι το μίσθωμα το οποίο καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ευκαταφρόνητο. Προς το σκοπό ανεύρεσης χώρου, προκειμένου να μεταστεγαστούν οι Υπηρεσίες του Δικαστηρίου το Δημόσιο έχει προβεί σε προκήρυξη μίσθωσης κατάλληλου προς τούτο χώρου. Πέραν του γεγονότος ότι ο χώρος ο οποίος θα εξευρεθεί θα πρέπει να είναι κατάλληλος τόσο για την στέγαση των Υπηρεσιών του όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων, ο οποίος και καταφανώς θα είναι σε εύκολα προσβάσιμο χώρο εντός της πόλης της Ρόδου.
Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι οι Δικαστές τόσο του Διοικητικού Πρωτοδικείου όσο και του Εφετείου όταν δικάζουν τις υποθέσεις στην αίθουσα του Εφετείου και εξέρχονται από το ακροατήριο προκειμένου να ανέβει στην έδρα άλλος, ο χώρος αναμονής είναι σε απόσταση δύο μέτρων περίπου από τις εξωτερικές τουαλέτες.
Η όλη αυτή κατάσταση είναι πραγματικά υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης και τα Διοικητικά Δικαστήρια σε χρόνους χαλεπούς είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι έχουν υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γνωρίζοντας λοιπόν από πρώτο χέρι το υπαρκτό πρόβλημα της στέγασης των Υπηρεσιών των Διοικητικών Δικαστηρίων και εν γένει των Δικαστηρίων, περνώντας απ’έξω από το παλαιό Νοσοκομείο Ρόδου, το οποίο έχει καταστεί άντρο ναρκομανών, σκέφτηκα τις προσπάθειες και τον αγώνα που είχαμε καταβάλει σαν Δικηγορικός Σύλλογος για την παραχώρηση τμήματος του Νοσοκομείου για την στέγαση των Υπηρεσιών των τακτικών Δικαστηρίων της Ρόδου, οι οποίες στενάζουν στον δυσανάλογο μικρό χώρο.
Να επαναλάβω και πάλιν ότι δίκες γίνονται σε γραφεία των οποίων η χωρητικότητα είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί τρίτος να διαχωρίσει ποιος είναι ο Δικαστής, ποιος ο Γραμματέας, ποιος ο συνήγορος και ποιος ο διάδικος και ποιος ο μάρτυρας.
Το όλο εγχείρημα δεν τελεσφόρησε λόγω της σφοδρής αντίδρασης του Υπουργείου Υγείας και των τοπικών παραγόντων ότι το Παλαιό Νοσοκομείο θα γινόταν Πολυιατρείο.
Ο χρόνος που πέρασε έχει διαψεύσει τους αρνητές αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία θα επέλυε το πρόβλημα της στέγασης των Υπηρεσιών των Δικαστηρίων. Πιστεύω πλέον ότι ήρθε η ώρα το όλο πρόβλημα να τεθεί στην ορθή βάση και να παραχωρηθεί τμήμα του καταρρέοντος Παλαιού Νοσοκομείου για την στέγαση των Υπηρεσιών των Δικαστηρίων γενικά.
Η απόφαση αυτή θα λύσει τα λειτουργικά προβλήματα των Δικαστηρίων γενικά των οπίων η σημερινή κατάσταση δεν συνάδει με τον θεσμό της Δικαιοσύνης αλλά και με το εν γένει πολιτιστικό επίπεδο της Ρόδου.

Ρόδος, 20 Σεπτεμβρίου 2019
Κωνσταντίνος Σαρής
Δικηγόρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου