Με τρόπο αιφνιδιαστικό και κατά ευθεία παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας της Βουλής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υιοθετώντας τις χειρότερες κοινοβουλευτικές πρακτικές του παρελθόντος, αργά χθες την νύχτα διά του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή έκανε αποδεκτή βουλευτική τροπολογία, η οποία χαρακτηρίζεται «ύποπτη» από την αντιπολίτευση και που πανόμοιά της στο παρελθόν η ίδια κυβέρνηση είχε απορρίψει.

Πρόκειται για την τροπολογία του κ. Σωκ. Βαρδάκη (ΣΥΡΙΖΑ) μέσω της οποίας επιχειρείται «απαλλαγή από φόρο υπεραξίας της μίσθωσης ακινήτου, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, καθόσον δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης». Ως διάταξη νομοσχεδίου και έπειτα από εντονότατες αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, είχε αρχές Ιουνίου αποσυρθεί από νομοσχέδιο αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, τότε από την υφυπουργό Αικατερίνη Παπανάτσιου. Ο κ. Βαρδάκης είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ψηφιστεί η ρύθμιση με τροπολογία του και τον Αύγουστο.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό. Είναι μια αιτιολογική έκθεση για την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας της μίσθωσης ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση κλπ. Δεν μας καλύπτει, θέλουμε περισσότερες εξηγήσεις, γιατί έτσι όπως είναι διατυπωμένη περισσότερο ως φωτογραφική διάταξη μοιάζει. Θέλουμε περισσότερη εξήγηση», σχολίασε ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) λίγο μετά από τη στιγμή που ο κ. Κοντονής δήλωνε με τρόπο λακωνικό ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία.

Η πράξη αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, εκδηλώθηκε με τρόπο εξαιρετικά λακωνικό –σε μια προσπάθεια να περάσει απαρατήρητη: «Θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι δύο βουλευτικές τροπολογίες που έχουν υποβληθεί γίνονται δεκτές και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 1249 και η τροπολογία με γενικό αριθμό 1256». Η επίμαχη είναι η πρώτη εξ αυτών. Η δεύτερη ήταν αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και είχε δηλωθεί από πλευράς του κ. Π.Πολάκη ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Στον αντίποδα, για την τροπολογία Βαρδάκη δεν υπήρξε τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών. Πέραν τούτου, δεν προηγήθηκε συζήτηση, ή έστω παρουσίασή της από τον επισπεύδοντα βουλευτή, όπως προβλέπεται ότι πρέπει να γίνεται.

Πέραν τούτων, παραβιάστηκε ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα και ως προς τα ακόλουθα:

Πρώτον, είναι άσχετη με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στο οποίο εντάχθηκε και, Δεύτερον, συνεπάγεται επιβάρυνση του προϋπολογισμού: στο άρθρο 101 του Κανονισμού προβλέπεται ότι τέτοιες τροπολογίες δεν μπορούν να εισαχθούν προς συζήτηση αν δεν συνοδεύονται από Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η εν λόγω τροπολογία δεν συνοδεύεται από τέτοια Εκθεση.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ