Συνεντεύξεις

Χρήστος Μπάρδος: «Οι λέξεις “νέο” και “καινοτόμο” κατακυρώθηκαν από την περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου… και δεν παραχωρούνται»

«Η δημοκρατία είναι ένα υπέροχο πολίτευμα. Επιτρέπει στους πιο άξιους να πάρουν την ευθύνη του τόπου τους. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε οποιονδήποτε συνδυασμό διεκδικεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μπάρδος, ενόψει των επερχόμενων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά και την εμφάνιση του αντίπαλου ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Μπάρδος, μιλάει για το έργο της περιφερειακής αρχής του Γιώργου Χατζημάρκου, για τις ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των φορέων στις πυρκαγιές που έπληξαν την Ρόδο αλλά και με την άλλη ιδιότητά του, ως υπεύθυνου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Κύριε Μπάρδο, είστε αντιπεριφερειάρχης ενώ τάσσεστε και πάλι στο πλευρό του Γιώργου Χατζημάρκου. Κλείνοντας αυτήν τη θητεία, πώς αποτιμάτε το έργο της περιφερειακής αρχής;
Είναι φανερή η παραγωγή έργων υποδομής και στα 48 νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Έργα, που ολόκληρες δεκαετίες στερήθηκε ο τόπος μας, όπως η γέφυρα της Κρεμαστής και το Εθνικό Θέατρο. Αυτό, όμως, που καταλογίζω στη διακυβέρνηση του Γιώργου Χατζημάρκου, είναι η απόρριψη ενός παρωχημένου, απαρχαιωμένου και παλαιοκομματικού συστήματος αναφοράς και η αντικατάστασή του με ένα σύγχρονο, καινοτόμο, ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο επέφερε επαναλαμβανόμενες πρωτιές και κατακτήσεις.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η εκτίναξη του τουριστικού προϊόντος, η συνεργασία με παγκόσμιους οργανισμούς, όπως η TUI και η ισχυροποίηση του brad name του Νοτίου Αιγαίου, κρύβουν πίσω τους απόλυτο σχεδιασμό, μεθοδικότητα και πολλές εργατοώρες. Και όλα αυτά για τις επόμενες γενιές. Για τη συνέχιση της ποιοτικής αναβάθμισης των νησιών μας. Οι βάσεις, εξάλλου, είναι γερές και χτίστηκαν τα τελευταία 9 χρόνια.
Επομένως, η θητεία μας δεν κλείνει απλώς με θετικό πρόσημο… ολοκληρώνεται με παγκόσμιο πρόσημο αναγνώρισης.
• Πρόσφατα η Ρόδος βίωσε μια τραγική κατάσταση με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πώς είδατε τα αντανακλαστικά των φορέων και αρχών εν μέσω της σεζόν;
Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μεγάλη κρίση. Θυμηθείτε τα αρνητικά πρωτοσέλιδα στην κρίση του κορωνοϊού και την τελική κατάληξη που είχαν οι ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στοχευμένες και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.
Η φωτιά στο νησί ήταν καταστροφική. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όμως, ανταποκρίθηκε πλήρως και άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της αναλογούν. Η απομάκρυνση 25.000 τουριστών σε 4 ώρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας και με φωτιά σε εξέλιξη, μόνο με απόλυτο σχεδιασμό μπορούσε να γίνει κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κάποιος. Και το πιο σημαντικό: χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής! Σε αυτό το σημείο οφείλω για άλλη μια φορά να δηλώσω ότι νιώθω υπερήφανος που είμαι Ροδίτης. Και αυτό το δικαίωμα μού το παραχώρησε το μεγαλείο των εθελοντών.
Τώρα, αυτό που πρέπει να αναλογιστούν με τη σειρά τους οι πολίτες του νησιού μας είναι ένα: ποιος είναι ικανός να τα ξαναφτιάξει καλύτερα από πριν!
Τελειώνω με τη συγκλονιστική δήλωση ενός επιζώντος από τις φωτιές στο Μάτι: γιατί δε λειτουργήσατε όπως η Ρόδος…
Τα συμπεράσματα δικά σας…
• Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Οκτώβρη. Πώς βλέπετε το κλίμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας εμφανιστεί και άλλος αντίπαλος συνδυασμός;
Η δημοκρατία είναι ένα υπέροχο πολίτευμα. Επιτρέπει στους πιο άξιους να πάρουν την ευθύνη του τόπου τους. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε οποιονδήποτε συνδυασμό διεκδικεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά στο διακύβευμα. Η παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου θέλει να καταστήσει το Νότιο Αιγαίο το καλύτερο, ενώ η απέναντι παράταξη να πατάξει την “αλαζονεία” και τον “φεουδαρχισμό”. Το έργο το έχουμε ξαναζήσει και το έχουμε δει επανειλημμένα… με τα γνωστά, σε όλους, αποτελέσματα.
Θα περίμενε κάποιος από μια νέα παράταξη, ένα σύγχρονο λόγο με τεχνοκρατική και κοστολογημένη προσέγγιση των καταστάσεων και όχι ένα κείμενο αναφοράς που ταυτίζεται με αυτά της περασμένης εικοσαετίας. Ίσως αυτό να είναι και το όραμά τους. Η επιστροφή στο παλαιοκομματικό και παρωχημένο κρατικό μηχανισμό.
Οι λέξεις “νέο” και “καινοτόμο” κατακυρώθηκαν από την περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου… και δεν παραχωρούνται.
• Με την άλλη σας ιδιότητα, ως υπεύθυνου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αποτελεί νευραλγικό τομέα για την ΠΝΑι και τους φορείς, πώς εξελίχθηκε ο προγραμματισμός μέχρι και το τέλος του έτους;
Στα τελευταία χρόνια το τμήμα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειάς μας, αποτελεί ένα αξιόλογο εταίρο για πλήθος προγραμμάτων. Η πορεία είναι αύξουσα και το δυναμικό του γραφείου μας διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία τα παραδοτέα των έργων.
Επιγραμματικά, τα έργα που δρομολογούνται αυτήν την περίοδο είναι:
ΝΑΥΣ (εταίρος ΠΝΑ): Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών και Διαλειτουργικότητα Εφοδιαστικών Αλυσίδων Προμηθευτικής και Εξυπηρέτησης Κρουαζιέρας. Ο προϋπολογισμός για την ΠΝΑι ανέρχεται στα 100.000 € και έχει διάρκεια 30 μήνες.

ΕΚΛΕΙΣΕ  ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  ΑΝΔΙΚΑΤ (επικεφαλής εταίρος ΠΝΑ) – ΕΝΕΡΓΟ
Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Ο προϋπολογισμός για την ΠΝΑι ανέρχεται στα 458.900 € και η διάρκειά του υπολογίζεται σε 36 μήνες.
Πρόγραμμα ICARIA της Ε.Ε. «HORIZON-MISS-2021-CLIMA-02 – Research and Innovation actions in support of the implementation of the Adaptation to Climate Change Mission», – ΕΝΕΡΓΟ
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η βελτίωση της ανθεκτικότητας περιοχών και κρίσιμων υποδομών στην κλιματική αλλαγή (αξιολόγηση πολλαπλών κινδύνων, καταγραφή, μοντελοποίηση). Θα εξειδικεύουμε το Πρόγραμμα σε Νάξο και Ρόδο (και αντίστοιχα σε Σύρο και Κω) με έμφαση στην αξιολόγηση και εκτίμηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
«CARDIMED»: Climate Adaptation and Resilience Demonstrated In the MEDiterranean region (Επίδειξη της κλιματικής προσαρμογής και ανθεκτικότητας στην περιοχή της Μεσογείου)» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon Europe. – ΕΝΕΡΓΟ
Το CARDIMED θα εισαγάγει ένα πλαίσιο για την οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας στη βιογεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, ενοποιώντας αποτελεσματικά τις μεμονωμένες προσπάθειες περιοχών και κοινοτήτων σε διαφορετικές χώρες. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής για την εναρμόνιση των διαδικασιών συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων, παρέχοντας ανοιχτά δεδομένα σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας Λύσεων Βασισμένων στη Φύση (NBS) και ενσωματώνοντας κρίσιμες λειτουργίες για την ανθεκτικότητα στο κλίμα.
Η RURBANIVE: RUral-uRBAN synergies emerged in an immersIVE innovation ecosystem

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
Θα καταστήσει δυνατές συνέργειες και διαδικτυακή αλληλεπίδραση, διάλογο, συνεργασία καθώς και συμμετοχή αγροτικών/αστικών ενδιαφερόμενων, έχοντας ως αντικείμενο την κοινωνική ευημερία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου