Τοπικές Ειδήσεις

Να τεθεί «φρένο» στην άγρα πελατών ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου

Να εξαλείψει το φαινόμενο της άγρας πελατών, που ταλαιπωρεί τους λιγοστούς πλέον τουρίστες εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορωνοϊού, στρεβλώνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και υποβαθμίζει την εικόνα της χώρας επιχειρεί εκ νέου το ΕΒΕΔ με παρέμβαση του προέδρου του κ. Γιάννη Πάππου σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Πάππου χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε την Εισαγγελέα Υπηρεσίας και αιτήθηκε την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία και τον κολασμό των παραβατών.
Ζητήθηκε από την κ. Εισαγγελέα να ασκήσει εποπτεία για την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων από νόμο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την “Ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις”, στο άρθρο 53 του οποίου αυστηροποιούνται οι ποινές για την άγρα πελατών, από πταίσμα σε πλημμέλημα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου άγρα πελατών υπάρχει όποτε κάποιος παροτρύνει και παρενοχλεί πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχτεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή αναψυχής ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος και τιμωρείται.
Τιμωρείται και όποιος χωρίς άδεια ασκήσεως του οικείου επαγγέλματος συναλλάσσεται με πρόσωπο ή με ομάδα προσώπων ή διαπραγματεύεται ή μεσολαβεί, με σκοπό να κατευθύνει πελατεία σε υπηρεσίες ή καταστήματα.
Ο κ. Πάππου απέστειλε εξάλλου και την ακόλουθη επιστολή προς τον Διευθυντή της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Καληωράκη που κοινοποίησε και στην προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου:

«Κύριε Διευθυντά,
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ως κύριος εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων των νησιών μας, αισθάνεται την ανάγκη δια της επιστολής αυτής να σας εκφράσει τις ευχαριστίες του για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και μήνες σύσσωμο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας στην περιοχή μας, για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έπληξε όχι μόνο τα νησιά μας.
Ωστόσο, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις έντονες ανησυχίες των επιχειρήσεων – μελών μας, σχετικά με το πρόβλημα της άγρας πελατών καθώς και της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς τις απαιτούμενες από τον Νόμο σχετικές άδειες και διαδικασίες.
Το θέμα της άγρας πελατών σε συνδυασμό με την κάκιστη συμπεριφορά των εργαζομένων σε αυτές καθώς τις υπερβολικές χρεώσεις προϊόντων και υπηρεσιών, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, δημιουργώντας ανεπανόρθωτη ζημία στις επιχειρήσεις και δυσφήμιση για την εικόνα της Ρόδου μας.
Επίσης η λειτουργία συναφών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς τις απαιτούμενες άδειες (κυρίως υγειονομικές) δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις νόμιμες λειτουργούσες επιχειρήσεις.
Κύριε Διευθυντά,
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ζητούμε όπως συνεχίσετε να πραγματοποιείτε και εντείνετε στοχευμένους ειδικούς και συστηματικούς ελέγχους, βεβαιώνοντας σχετικές παραβάσεις για την άγρα πελατών και την ορθή λειτουργία καταστημάτων. Με σκοπό την προστασία τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων του νησιού μας.
Η πιστή τήρηση του πλέγματος διατάξεων είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της άγρας πελατών και να προστατευθούν οι καταναλωτές – τουρίστες από συναλλαγές με πρόσωπα ή επιχειρήσεις που δεν έχουν την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας ή άσκησης επαγγέλματος ή ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές.
Είναι φανερό, ότι μετά από όλους αυτούς τους μήνες οι άνθρωποι αυτοί, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας παλεύουν μόνοι τους, έχουν εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά. Έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθειά σας και τον σεβασμό μας στο δύσκολο και πραγματικά επίπονο έργο σας.
Δεδομένου ότι η άγρα πελατών βρίσκεται σε έξαρση, γεγονός που αφ’ ενός πλήττει την εικόνα της χώρας μας και αφετέρου αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κρίνεται αναγκαία η παρέμβασή σας.
Μετά τιμής,
Γιάννης Πάππου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Vangelis    20.08.2020 12:24

    Θέλει επιβολή προστίμου. Και σε κάθε επόμενη να ισχύει πληρωμή προστίμου.

Σχολιασμός άρθρου