Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τις υποψήφιες του νέου της διαγωνισμού αναγνώρισης των ευρωπαϊκών πόλεων με τα καλύτερα επιτεύγματα στον “έξυπνο” τουρισμό. Οι ακόλουθες πόλεις έχουν επιλεγεί ως φιναλίστ στο διαγωνισμό για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2019: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Ελσίνκι (Φινλανδία), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Λυών (Γαλλία), Μάλαγα (Ισπανία), Πάλμα (Ισπανία), Πόζναν (Πολωνία), Ταλίν (Εσθονία) και Βαλένθια (Ισπανία).

Αυτή η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ στοχεύει στην προώθηση του “έξυπνου” τουρισμού στην ΕΕ, την προώθηση της καινοτόμου, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης του τουρισμού, καθώς και στη διάδοση και διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Η πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Έξυπνου Τουρισμού αναγνωρίζει εξαιρετικά επιτεύγματα σε τέσσερις κατηγορίες: αειφορία, προσβασιμότητα, ψηφιοποίηση, καθώς και πολιτιστική κληρονομιά και  δημιουργικότητα, από ευρωπαϊκές πόλεις ως τουριστικοί προορισμοί.

Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε αιτήσεις 38 πόλεων από 19 κράτη μέλη της ΕΕ. Στο δεύτερο στάδιο, μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα κρίνει τις παρουσιάσεις των δέκα τελικών πόλεων και θα επιλέξει τους δύο νικητές που θα κατέχουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας του Έξυπνου Τουρισμού 2019. Και οι δέκα υποψήφιες πόλεις επέδειξαν αριστεία και στις τέσσερις κατηγορίες επιτευγμάτων.

Οι δύο πόλεις που κερδίζουν θα επωφεληθούν από επικοινωνιακή και διαφημιστική υποστήριξη για ένα χρόνο, καθώς επίσης και από ένα διαφημιστικό βίντεο, ένα γλυπτό που προορίζεται για τα κέντρα των πόλεών τους και ειδικές προωθητικές ενέργειες.

Τέσσερις επιπλέον πόλεις θα λάβουν από ένα Ευρωπαϊκό Βραβείο Έξυπνου Τουρισμού για τα εξαιρετικά επιτεύγματά τους στις τέσσερις κατηγορίες του ανταγωνισμού (βιωσιμότητα, προσβασιμότητα, ψηφιοποίηση και πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα).

Όλες οι πόλεις που θα κερδίσουν θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των βραβείων, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου 2018.

πηγή traveldailynews.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ