Ειδήσεις

Τέθηκαν στον κ. Χρ. Σταϊκούρα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τα Δωδ/νησα

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η σύσκεψη εργασίας εκπροσώπων των τοπικών φορέων με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, της Ν.Δ. Χρήστο Σταικούρα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο γραφείο του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Γερονικόλας, ο πολιτευτής της ΝΔ, κ. Στέφανος Δράκος και τα στελέχη της ΝΟΔΕ Σοφία Χατζηγεωργίου, Φώνη Χατζηελευθερίου, Ηλίας Γλεντής, Μανώλης Κουνάκης και Μίκα Βασιλάκη. Οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν στον τ. αν. υπουργό τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο με τον κ. Σταϊκούρα να δίνει άμεσες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα.
Ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζεται ως πλούσια Περιφέρεια με αποτέλεσμα να της αντιστοιχεί η δεύτερη μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα από ευρωπαϊκούς πόρους, και να πρέπει από ίδιους πόρους να καλύπτει βασικές ανάγκες, ενώ θα έπρεπε από τον προϋπολογισμό της, να επενδύει περισσότερο σε έργα. Λόγω όμως της ανυπαρξίας του Κράτους σε διάφορους τομείς καλείται η ΠΝΑΙ να καλύπτει αυτό το κενό, «ροκανίζοντας» τον προϋπολογισμό της.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Πάππου αναφέρθηκε στην ανυπαρξία νησιωτικών πολιτικών. Τόνισε ότι η νησιωτική χώρα κατέληξε να επιβιώνει με καθολοκή ανυπαρξία νησιωτικών πολιτικών μετά και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικά μετά και την κατάργηση του μειωμένου δασμολογίου στον ειδικό φόρο κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, η φορολογία στη Ρόδο και στα νησιά θα εξισωθεί πλήρως με την ηπειρωτική χώρα χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψη τα αυξημένα μεταφορικά κόστη, που θα εκτοξεύσουν τις τιμές των προϊόντων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τελικά ακόμη περισσότερο οι καταναλωτές.
Από τον κ. Πάππου τέθηκε και το θέμα της ενίσχυσης των σωμάτων ασφαλείας, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και των λοιπών Αρχών ώστε να γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στην αγορά, η οποία έχει «αλωθεί» από παράνομους μικροπωλητές, αγνώστου εθνικότητας. Το παρεμπόριο, όπως εξήγησε ο κ. Πάππου δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως επεσήμανε ο κ. Πάππου, το Επιμελητήριο είναι υπέρ των ελέγχων και της νομιμότητας. Δεν μπορούν όμως να δρουν ανενόχλητοι οι παράνομοι μικροπωλητές σε βάρος των νομοταγών επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν πάρα πολλά βάρη. Συνεπώς πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των νόμιμων επιχειρήσεων.
Το θέμα του παρεμπορίου τέθηκε και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκο Μπόνη ο οποίος πρότεινε να γίνονται έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά, πριν επιβιβαστούν στα πλοία οι παράνομοι μικροπωλητές, καθώς όταν φτάσουν στη Ρόδο κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αξιοποίηση μέρους του χώρου των παραλιών, όπως γίνεται σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και στην γειτονική Τουρκία. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ώστε με συγκεκριμένες προδιαγραφές να μπορεί να αξιοποιήσει ο ξενοδόχος μέρος της παραλίας και να δοθεί τελικά μία υπεραξία στο τουριστικό προϊόν. Ανέφερε δε ότι και σε ελληνικούς προορισμούς, όπως είναι η Ελούντα και η Χαλκιδική, έχουν γίνει τέτοιες παρεμβάσεις που συνέβαλαν στην αισθητική αναβάθμιση ενώ δεν προβλέπεται για τη Ρόδο.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην εισφορά σε γη και χρήμα και στους όρους δόμησης των ξενοδοχείων, επισημαίνοντας ότι λαμβάνουν υπόψη λαθεμένα κριτήρια που δεν μπορούν να ισχύουν στην περίπτωση της Ρόδου και συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Γερονικόλας αναφέρθηκε στο τέλος διανυκτέρευσης, επισημαίνοντας ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν ταιριάζει σε ένα προορισμό σαν τη Ρόδο και συνεπώς είναι λάθος να επιβληθεί αυτός ο φόρος. Επίσης είπε ότι τη στιγμή που επιβάλλονται διάφοροι φόροι κυρίως για εισπρακτικούς λόγους δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη οι εποχικά απασχολούμενοι για τους οποίους δεν έχει θεσπιστεί κανένας αντισταθμιστικός… φόρος.
Ο κ. Σταϊκούρας, όπως και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία «επενδύει» στην ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι θέσεις της ΝΔ για την οικονομία θα αναπτυχθούν αναλυτικά στην ομιλία του προέδρου Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο τ. αν. υπουργός κάλεσε μάλιστα επί τόπου τον αρχηγό της ΕΛΑΣ για το ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης και της ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον Κεντρικό Τραπεζίτη της ΤΤΕ για τα οικονομικά θέματα που τέθηκαν.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ στον Χρ. Σταϊκούρα

Σκληρή κριτική άσκησε ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίου Συγκροτήματος Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Αποστολίδης στην Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την επίσκεψη του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ρόδο.
Με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο κ. Αποστολίδης, τόνισε τα εξής:
«Ο κ. Σταϊκούρας δυστυχώς ήρθε στη Ρόδο για να μας επαναλάβει αυτά τα οποία λέει η Ν.Δ. σε κεντρικό επίπεδο. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή της Ν.Δ. η οποία δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Ουσιαστικά δεν κομίζει καμία πρόταση. Ήρθε δηλαδή εδώ, να μας πει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση στην χώρα. Ο ίδιος όμως, δεν μας έχει πει το πώς αυτοί οι ίδιοι που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση εδώ και δεκαετίες, εμφανίζονται σήμερα ως νέοι σωτήρες. Η κυβέρνηση προχωράει σταθερά προς την έξοδο από την κρίση, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο. Η έξοδος από την κρίση έχει ημερομηνία και είναι ο Αύγουστος του 2018. Και φυσικά μιλάμε για το τελευταίο πρόγραμμα υποστήριξης καθώς η χώρα από εδώ και στο εξής θα σταθεί στα πόδια της. Άρα στην πραγματικότητα διαψεύδει και τον κ. Σταϊκούρα και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Ν.Δ., οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να καταστροφολογούν».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου