Ειδήσεις

Μετά τις μοβ, έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες – Τι πρέπει να προσέξετε

Με τις μoβ μέδουσες να εξαπλώνονται στις ελληνικές θάλασσες και αυτό το καλοκαίρι, οι λουόμενοι πρέπει να προσέξουν για έναν ακόμη «εχθρό»: τις γαλάζιες μέδουσες Rhizostoma pulmo.

Σε αντίθεση με τις μoβ μέδουσες, η παρουσία των γαλάζιων είναι πιο συνηθισμένη στις θάλασσες της Μεσογείου. Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, όπως κάθε χρόνο, για ένα μήνα θα έχουμε την πληθυσμιακή έξαρση των γαλάζιων μεδουσών.

Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Tι κάνουμε αν μας τσιμπήσει γαλάζια μέδουσα
Αν μας ακουμπήσουν, νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα. Ωστόσο, λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό, ενδέχεται να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Παρόλο που μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην πιάσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα.

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μπορούν να έχουν μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, ενώ έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Κάθε Κυριακή, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας εκδίδει το JellyReport με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

Με βάση την πρόβλεψη για τους ανέμους αυτή την εβδομάδα, τόσο οι μoβ όσο και οι γαλάζιες μέδουσες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απειλήσουν τις ακτές της Αττικής, δίνοντας έτσι μια μικρή ευκαιρία να καθαρίσει ως ένα βαθμό ο Αργοσαρωνικός κόλπος, Πάντα, όμως εξαρτάται και από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής και αν θα τις επαναφέρουν και πάλι, πριν προλάβουν να απομακρυνθούν προς τα ανοιχτά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου