Ρεπορτάζ

Συνάντηση εκπροσώπων φορέων για την ανάδειξη προβλημάτων ενόψει της τουριστικής περιόδου

Στις 17 Ιουνίου 2020, έγινε συνάντηση των εκπροσώπων των παρακάτω επαγγελματικών φορέων του νησιού μας:
1) Παναγιώτη Εγγλέζου – προέδρου Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου

2) Νικολάου Τσούλου, προέδρου Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ)
3) Γεωργίου Ματσίγκου, προέδρου του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων.
4) Κάππα Βιολάντας – εκπροσώπου της ένωσης τουριστικών πρακτόρων
5) Ιωάννη Κλούβα – προέδρου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης
6) Θεοδόση Καστανίδη – προέδρου Συνδέσμου ΤΑΞΙ
7) Παναγιώτη Τοκούζη – προέδρου Ιδιοκτητών μικρών καταλυμάτων
8) Βασίλη Δοντά – προέδρου και Μαρίας Αγγέλου- γραμματέως Σωματείου Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Μεσαιωνικής Πόλης
9) Στέργου Γιαννά – προέδρου Rentacar
10) Αποστόλου Καπαρουδάκη – προέδρου μικρών σουπερ μάρκετ
11) Αθανάσιου Σταμούλη – προέδρου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου
12) Μανώλη Σάββενα – προέδρου Μουσικών
13) Κωνσταντίνου Στυλιανού – προέδρου Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης
14) Νικόλαου Τριπολίτη – προέδρου Οικοδόμων Ρόδου
15) Νικόλαου Μπάρου – προέδρου Νοσηλευτών Ρόδου
16) Κωνσταντίνου Μάτση – Προέδρου πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Ρόδου
17) Αναστασία Αργυρού – προέδρου Αργυροχρυσοχόων
18) Τζαμη Μοσχη – αντιπρόεδρος Πολυτελών καταλυμάτων (Villas).
19) Παναγιώτη Κουνάκη, περιφερειακού συμβούλου-καταστηματάρχη-τομεάρχη τουρισμού των νέων αυτοδιοικητικών.
20) Ιωάννη Χατζηκέλη, Σταύρου Ζουρούδη, Λούη Παλούκη, Δημήτριου Θεοχάρη, αντιπρόεδρου, γραμματέα και μελών του συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης.
Θέμα συνάντησης : Οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανάδειξη προβλημάτων ενόψει έναρξης τουριστικής περιόδου, τήρηση πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας επιχειρήσεων, ανάδειξη άμεσων τρόπων προβολής της Ρόδου ως πρώτου τουριστικού προορισμού της χώρας, μετά την συνεχή υποβάθμιση και περιθωριοποίησή της από το κράτος και τα κεντρικά ΜΜΕ.
Λόγοι που μας ανάγκασαν να κάνουμε αυτό το κάλεσμα:

1) Η θλίψη μας για την συνεχή υποβάθμιση της Ρόδου ως πρώτου τουριστικού προορισμού που δίδαξε τον τουρισμό στη χώρα και στις γύρω χώρες της Μεσογείου.
2) Η μη ανταπόδοση στους επαγγελματίες της Ρόδου που προσφέρουν τα μέγιστα και επί χρόνια στον κρατικό κορβανά.
3) Η μη σθεναρή υπεράσπιση του νησιού από τους αρμόδιους φορείς, σε επιθέσεις κατά του προορισμού και των επαγγελματικών τάξεων.
4) Η εξαφάνιση της Ρόδου από όλα τα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.
5) Η αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη θέσπιση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των κλάδων εστίασης, μεταφορών, τουριστικών καταστημάτων και μικρών σούπερ μάρκετ
6) Η μη επαναφορά τω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η κοροϊδία λόγω της μείωσης ΦΠΑ μόνο στον καφέ και τα αναψυκτικά
7) Οι οικονομικές δυσχέρειες για την μη πληρωμή επιταγών και η μη ικανοποιητική λύση από την παράταση προστασίας εμφάνισης για την εξόφληση.
8) Η ελλιπής προστασία των μισθωτών μετά την μη διατήρηση της μείωσης των ενοικίων στο 60/40 που πρέπει να διατηρηθεί μέχρι να τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού.
9) Οι ρυθμίσεις στις δόσεις στα ταμεία και εφορίες Απριλίου, Μαΐου, που πρέπει να πληρωθούν μέσα σε Ιούλιο και Αύγουστο και να πληρωθεί διπλή δόση ενώ πρέπει να μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης η στο επόμενο χρόνο ακόμη και αυτές του Ιουνίου.
10) Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες που είμασταν κλειστοί
11) Παράταση πληρωμής οφειλών προς ΔΕΗ και ΔΕΥΑΡ.
12) Τα εργασιακά θέματα των εργαζομένων και επί μέρους θέματα των επαγγελματικών κλάδων και η υιοθέτηση των προτάσεων επί αυτών του εργατικού κέντρου.
13) Μη αναγνώριση του τόπου μας ως τουριστικού προορισμού με αποτέλεσμα της εξαίρεση μας από τα μέρα στήριξης της κυβέρνησης.
Λαμβάνοντας υπόψη:
α) την εμπεριστατωμένη παρουσίαση της μειωμένης προοπτικής ανοίγματος των τουριστικών αγορών για την τρέχουσα περίοδο,
β) Την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης, με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας, επισκεπτών και εργαζομένων
γ) των ανυπέρβλητων οικονομικών δυσχερειών και προβλημάτων και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται οι άνω επαγγελματικοί κλάδοι,
δ)Την παντελή ανυπαρξία μηχανισμού τουριστικής προβολής της Ρόδου
ε)Τον μη συντονισμό των θεσμικών εκπροσώπων (δήμου- περιφέρειας και των τοπικών βουλευτών) για την διεκδίκηση τρόπου στήριξης των επαγγελματιών και άμεση και επιθετική διαδικτυακή προβολή της Ρόδου. Αποφασίσαμε

1. Την συνένωση των δυνάμεών μας, με την σύγκλιση τακτών συναντήσεων και δυναμικών κινητοποιήσεων, όπου και όποτε απαιτηθεί.
2. Την εκλογή 9μελούς συντονιστικού οργάνου που αποτελείται από τους:
Παναγιώτη Εγγλέζο, Γεώργιο Ματσίγκο, Ιωάννη Κλούβα, Παναγιώτη Τοκούζη, Παναγιώτη Κουνάκη, Θεοδόση Καστανίδη, Βασίλη Δοντά, Μαρία Αγγέλου και Λούη Παλούκη.
Εξουσιοδοτείται το συντονιστικό όργανο τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού και της τουριστικής περιόδου, που αναμένεται την 1 Ιουλίου να προβούν στις πρώτες άμεσες ενέργειες:
1) Στην συνάντηση με τον δήμαρχο και περιφερειάρχη να του εκθέσουν τα προβλήματα και να ζητήσουν:
α) άμεσες ενέργειες, όσον αφορά την άμεση διαδικτυακή προβολή της Ρόδου, τόσο στα ΜΜΕ και τα site του εξωτερικού και εσωτερικού
β) την πρόσκληση και φιλοξενία δημοσιογράφων για την προώθηση του νησιού της Ρόδου
γ) Την συγκρότηση 3μελούς οργάνου διαχείρισης θεμάτων (κρίσεως) που έχουν σχέση με κρούσματα κορωνοιου, με εμπειρία και γνώση και με επικεφαλής γιατρό, που μόνο αυτό θα αναλάβει την ενημέρωση και την παρουσίαση της εκάστοτε εμφανιζόμενης κατάστασης,
δ) την συμμετοχή έμπειρων επαγγελματιών με αναγνωρισμένη γνώση, ειδίκευση και εμπειρία στα συλλογικά όργανα και τους φορείς δήμου και περιφέρειας που έχουν σχέση με τον τουρισμό και την στήριξη και ενίσχυση των επαγγελματικών κλάδων.
ε) Την άμεση λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ και την δημιουργία D.M.O. για την προβολή και την προώθηση του νησιού της ΡΟΔΟΥ ως της πραγματικής ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ του Ελληνικού τουρισμού.
2) Την συνάντηση με τον υφυπουργό τουρισμού και όλους τους βουλευτές του νομού, προκειμένου μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων και εργαζομένων, να επιδιώξουν συναντήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και να διεκδικήσουν την επίλυση των εργασιακών και επαγγελματικών προβλημάτων, για την επιβίωση εργαζομένων και επαγγελματιών και την ΑΝΑΔΕΙΞΗ της ΡΟΔΟΥ στη θέση που της ΑΞΙΖΕΙ (πριν είναι πολύ αργά).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου