ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΦΑΡΜΑΚΑ

Εβδο­μή­ντα χιλιά­δες συντα­γές Φαρ­μά­κων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) το μήνα απε­γκλω­βί­ζο­νται από τα φαρ­μα­κεία του ΕΟΠΥΥ και μπαί­νουν στα ιδιω­τικά και στις κατ’ οίκον μετα­φο­ρές τον Ιούνιο, με στόχο να στα­μα­τή­σει η ταλαι­πω­ρία χιλιά­δων ασθενών.

Τα «βρήκανε» υπουρ­γείο και φαρ­μα­κο­ποιοί ως προς την εκχώ­ρηση μεγάλου αριθμού συντα­γών ΦΥΚ με το αντί­τιμο των 20 ευρώ + ΦΠΑ ανά συνταγή και ανα­μέ­νε­ται η ανα­προ­σαρ­μογή της λίστας των ΦΥΚ για να ξεκι­νή­σει η διάθεση τους από τα ιδιω­τικά φαρ­μα­κεία. Συγ­χρό­νως η UNILOG ανα­μέ­νει το πράσινο φως από το ελεγ­κτικό συμ­βού­λιο για να συμ­βάλ­λει στη μετα­φορά των ΦΥΚ στους ασθε­νείς που θέλουν να λαμ­βά­νουν κατ’ οίκον.

Τι δήλωσε ο υπουρ­γός Υγείας στη «Ν»

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωρ­γιάδη υπο­λο­γί­ζο­νται στις 70.000 οι συντα­γές που θα «φύγουν» από τα φαρ­μα­κεία του ΕΟΠΥΥ και αφορούν συγκε­κρι­μέ­νες κατη­γο­ρίες παθή­σεων. Σε ερώτηση της «Ν» αν θα είναι 70.000 στα ιδιω­τικά φαρ­μα­κείο + 22.500 μέσω εται­ρείες μετα­φο­ρών ο υπουρ­γός απά­ντησε ότι αυτό συζη­τεί­ται και πιθα­νό­τατα θα είναι 70.000 συνο­λικά. Σε κάθε περί­πτωση όπως εξήγησε αυτές οι συντα­γές θα απο­συμ­φο­ρή­σουν τα φαρ­μα­κεία του ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου θα εκλεί­ψουν οι ουρές της ντροπής. Προ­έ­τρεψε δε, τους ασθε­νείς που επι­σκέ­πτο­νται για το φάρμακό τους τα φαρ­μα­κεία του ΕΟΠΥΥ να κλεί­νουν ραντε­βού μέσω της πλατ­φόρ­μας και να μην πηγαί­νουν να στέ­κο­νται στις ουρές για να μην ταλαι­πω­ρού­νται.

Να θυμί­σουμε ότι επί προ­ε­δρίας Βαγιωνά στον Πανελ­λή­νιο Φαρ­μα­κευ­τικό Σύλλογο (ΠΦΣ), τα φαρ­μα­κεία είχαν ανα­λά­βει τη διάθεση των ΦΥΚ και δεν τα κρά­τη­σαν. Σε ερώτηση μας ο πρό­ε­δρος του ΠΦΣ Από­στο­λος Βαλτάς απά­ντησε ότι ναι είχε συμβεί διότι οι φαρ­μα­κο­ποιοί τότε δεν συμ­φώ­νη­σαν με το χαμηλό ποσοστό κέρδους. Ωστόσο τώρα το 79% των φαρ­μα­κο­ποιών είναι σύμφωνο γιατί θα υπάρχει συγκε­κρι­μένη αμοιβή.

Ο υπουρ­γός με αφορμή την υπο­γραφή μνη­μο­νίου συνερ­γα­σίας μεταξύ υπουρ­γείου, ΠΦΣ, Ελλη­νι­κής Εται­ρείας Υπέρ­τα­σης και Ένωσης Ασθενών για την ενί­σχυση της πρό­λη­ψης για την υπέρ­ταση ανα­κοί­νωσε ότι τα φαρ­μα­κεία θα εμπλα­κούν στο άμεσο μέλλον και στον τομέα της τηλεϊ­α­τρι­κής στις δυσπρό­σι­τες περιο­χές που δεν υπάρχει γιατρός.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.