«Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια μετά, παρά την παραπομπή μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, για σοβαρότατες κακουργηματικές πράξεις, η ολοκλήρωση της δίκης εκκρεμεί ακόμη για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς. Είναι όμως τόσο απολύτως συνδεδεμένη με την άσκηση βίας η παρουσία του νεοναζιστικού μορφώματος στον δημόσιο βίο, ώστε μέλη της κατηγορούμενα για κακουργήματα να μην απέχουν από προκλητικές ενέργειες, ούτε καν διαρκούσης της δίκης! Πρόκειται για μία θεωρητικώς παράλογη, αλλά απολύτως εξηγήσιμη συμπεριφορά, με βάση την παραδοχή, για τη βία ως εγγενές συστατικό της δράσης της Χρυσής Αυγής» αναφέρει σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Προσθέτει ότι «τα όσα άλλωστε περιγράφονται, στο πόρισμα το οποίο είχε συντάξει τότε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης, για τη δράση της οργάνωσης, δεν επιτρέπουν αυταπάτες. Στη δομή της επικρατεί η αρχή του μόνου ηγέτη όπως στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ και η δράση της προσιδιάζει σε αυτή μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, με συγκεκριμένη ιεραρχία- δομή, με επιμερισμό καθηκόντων, μεταξύ «πολιτικού» και επιχειρησιακού τμήματος. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι αυτοσκοπός και όχι απλώς μέσο της επίτευξης των επιδιώξεών της».

Σημειώνει ότι «πέρα από τις υποκριτικές αναφορές της Χρυσής Αυγής περί δήθεν “πατριωτικού χαρακτήρα” της, η σύνδεσή της με τον ναζισμό είναι αδύνατον να αποκρυβεί» και υπογραμμίζει ότι «οι υποτιθέμενοι “πατριώτες” είναι στην πραγματικότητα οπαδοί μιας κοσμοθεωρίας που σκόρπισε τον τρόμο και τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, η οποία πλήρωσε βαρύτατο τίμημα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται απλώς για παράδοξο, αλλά για ιστορική αμνησία».

Αναφερόμενος στον κοινοβουλευτικό τρόπο αντίδρασης των κομμάτων στην εις βάρος του επίθεση, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «ο αποκλεισμός της από την πρόσφατη συνεδρίαση, είναι μία κίνηση στην σωστή κατεύθυνση», σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη αντίδραση όμως θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μηδενικής ανοχής, να έχει διάρκεια στο χρόνο και να μην ατονήσει με την πάροδο λίγων εβδομάδων – όπως συνέβη μετά από αντίστοιχα περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν – και κυρίως να είναι ομόθυμη και χωρίς αστερίσκους, από όλες τις υπόλοιπες πτέρυγες του Κοινοβουλίου» και προσθέτει πως «ούτε αφελείς σκέψεις χωρούν, όπως π.χ. η άποψη ότι η επιβολή των όσων προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι δήθεν την… «ηρωοποιεί», ούτε υστερόβουλες σκέψεις. Δεν πρόκειται άλλωστε για δίωξη ιδεών, αλλά για επιβολή του Νόμου σχετικά με αδικήματα του Ποινικού Κώδικα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η απόλυτη πολιτική απομόνωση και η ομόθυμη στήριξη στην επιβολή του Συντάγματος και των Νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι η απάντηση που οφείλει να δώσει το πολιτικό σύστημα στη φυσική και λεκτική βία του νεοναζιστικού μορφώματος, σε αναμονή της ολοκλήρωσης της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη και της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης».

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ